ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

Ο κορονοϊός είναι απειλή και για τη στοματική υγεία;

Ο κορονοϊός είναι απειλή και για τη στοματική υγεία;

O κορονοϊός φαίνεται πως απειλεί και τη στοματική υγεία καθώς πολλοί άνθρωποι με προβλήματα στα δόντια, έχουν διαπιστώσει πως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.

Μάλιστα, η λοίμωξη covid-19 μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια δοντιών, υποστηρίζουν ορισμένοι ασθενείς και Αμερικανοί επιστήμονες.

Όπως παρατηρήθηκε, σε μερικούς ανθρώπους που αρρώστησαν από τον κορονοϊό και είχαν ήδη χαλαρά δόντια, μερικά έπεσαν, παρόλο που δεν είχαν αιμορραγία στα ούλα. Άλλοι παρατήρησαν ότι μετά από μία λοίμωξη Covid-19 μπορεί τα ούλα να γίνουν πιο ευαίσθητα ή τα δόντια να αποκτήσουν πιο γκρίζο χρώμα.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στους New York Times, ακόμα δεν υπάρχουν συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα πως η απώλεια δοντιών ή τα συναφή προβλήματα είναι απόρροια της λοίμωξης, όμως  αυξάνονται οι αναφορές από πρώην ασθενείς που περιγράφουν τέτοια προβλήματα στο στόμα τους.

Από την άλλη πλευρά, οι οδοντίατροι δεν φαίνεται να έχουν πειστεί ακόμη, λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων, ότι από μόνη της η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια. «Είναι υπερβολικά σπάνιο ότι πράγματι τα δόντια θα πέσουν», δήλωσε ο περιοδοντολόγος Ντέηβιτ Οκάνο του Πανεπιστημίου της Γιούτα, αλλά παραδέχθηκε ότι τα προϋπάρχοντα οδοντικά προβλήματα μπορεί να επιδεινωθούν ως συνέπεια της Covid-19.

«Αρχίζουμε, πλέον, να εξετάζουμε ορισμένα μπερδεμένα και μερικές φορές έντονα συμπτώματα, από τα οποία οι ασθενείς υποφέρουν ακόμη και μήνες μετά την ανάρρωσή τους από την Covid-19, μεταξύ των οποίων είναι προβλήματα στα δόντια και η απώλεια δοντιών», ανέφερε ο δρ Ουίλιαμ Λι, πρόεδρος και ιατρικός διευθυντής του Ιδρύματος Αγγειογένεσις, μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που εστιάζει στις παθήσεις των αιμοφόρων αγγείων.

Είναι ασυνήθιστο να πέφτουν δόντια χωρίς να έχει προηγηθεί αιμορραγία στα ούλα και αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι κάτι συμβαίνει με τα αιμοφόρα αγγεία στα ούλα, σύμφωνα με τον Λι, ο οποίος θεωρεί πιθανό πως ο νέος κορονοϊός, μεταξύ άλλων, μπορεί να προκαλέσει ζημιά και στα αγγεία των ούλων που διατηρούν τα δόντια. Το γεγονός ότι όσοι ασθενείς Covid-19 έχασαν δόντια δεν ένιωσαν πόνο, όπως λέει, συνηγορεί υπέρ ενός πιθανού προβλήματος στα αιμοφόρα αγγεία των δοντιών

Άλλη μια εξήγηση δίνει και η ειδικός  στην Προσθετική Οδοντιατρική δρα Μάικλ Σέρερ από την Καλιφόρνια «Η ουλίτιδα είναι πολύ ευαίσθητη στις υπερ-φλεγμονώδεις αντιδράσεις και όσοι ταλαιπωρούνται για καιρό από την Covid-19 ασφαλώς εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία», σύμφωνα με τον ειδικό στην Προσθετική Οδοντιατρική δρα Μάικλ Σέρερ από την Καλιφόρνια.

Οι οδοντίατροι διατηρούν στάση αναμονής για αυτές τις περιπτώσεις και αναζητούν νέα ερευνητικά δεδομένα που να σχετίζονται με την λοίμωξη covid19  και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην στοματική μας υγεία.

Related posts

Καθημερινό περπάτημα για μισή ώρα: Οι 7 θετικές αλλαγές που θα συμβούν στη ζωή σας

6 τρόποι να ξεκουράσετε, να αναζωογονήσετε και να φροντίσετε τον εαυτό σας αυτό το καλοκαίρι

Δωρεάν προληπτική εξέταση μαστού και μαστογραφία από το Γ.Ν. «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ»