Κοινοποιείστε το άρθρο

Ο Κώστας Βαξεβάνης μίλησε για όλους και για όλα: «Βγάζω τη λίστα Λαγκάρντ και αρχίζει η μεγάλη επίθεση» (Video)

Τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης Μητσοτάκη καυτηρίασε ο Κώστας Βαξεβάνης σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο Kontra και στην εκπομπή Kontra24 με την Αναστασία Γιάμαλη και τον Σπύρο Σουρμελίδη.

Ο εκδότης του Documento μίλησε για όλους και για όλα χωρίς υπεκφυγές, ασκώντας δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για μία σειρά από ζητήματα όπως: το διάτρητο πρωθυπουργικό πόθεν έσχες, τον κραυγαλέο αποκλεισμό της εφημερίδας από την περιβόητη λίστα Πέτσα, το γεγονός πως το Documento δεν έλαβε ερώτηση στη ΔΕΘ. Ακόμα, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ ασκούν τη δημοσιογραφία στην Ελλάδα ενώ μίλησε και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Βγάζω τη λίστα Λαγκάρντ και αρχίζει η μεγάλη επίθεση»

«Αυτό που ζούμε είναι πρωτοφανές. Πλέον τα πράγματα είναι απροσχημάτιστα. Όταν ξεκίνησε η κρίση, μοιραία οι δημοσιογράφοι βρεθήκαμε απέναντι σε διλήμματα και έπρεπε να δώσουμε διάφορες εξηγήσεις. Πολλοί συνάδερφοι για λόγους συμφέροντος, για λόγους ταύτισης με πραγματικότητες που δεν ήταν δημοσιογραφικές, επέλεξαν να λένε ότι για την κρίση έφταιγε ότι καταναλώναμε περισσότερα από όσα παράγαμε ως χώρα. Ή ότι φάγαμε μία σαλάτα στις διακοπές παραπάνω. Από την έρευνα δεν μου προέκυπτε κάτι τέτοιο. Κάποιοι τα έφαγαν, αλλά όχι μαζί μας, δόθηκαν θαλασσοδάνεια, δημιούργησαν χρέη και όλα αυτά τα έριξαν στον κόσμο να τα πληρώσει. Έτσι χωριστήκαμε. Ο καθένας έπρεπε να πάρει θέση. Τότε ξεκινάω να γίνομαι το μαύρο πρόβατο. Βγάζω τη λίστα Λαγκάρντ και εκεί αρχίζει η μεγάλη επίθεση. Το σημείο μηδέν», ανέφερε.

«Το 2013 πήρα δύο διεθνή βραβεία. Δεν γράφτηκε πουθενά στην Ελλάδα», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Εκεί ξεκινάει μία δολοφονία χαρακτήρα. Είναι κλασική αρχή της προπαγάνδας. Αν δεν μπορείς να απαντήσεις, τον απαξιώνεις. Ξεκινά μία απαξίωση, συνοδεύεται με μηνύσεις, με χαρακτηρισμούς και φτάνει ο κόσμος να αντιλαμβάνεται πως όλα αυτό είναι δικαιολογημένο ή ότι δεν τον απασχολεί. Αυτό δεν αφορά την Ελλάδα, είναι παγκόσμιο. Η δημοσιογραφία σε όλο τον κόσμο δέχεται επίθεση».

«Ολόκληρη η πολιτική Μητσοτάκη είναι στη λογική των fake news», είπε και στη συνέχεια τόνισε: «Δεν φταίω εγώ για τη συχνότητα με την οποία απευθύνομαι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δηλαδή τη μία είναι ο Κήρυκας Χανίων, την άλλη είναι σπίτι του Λουδοβίκου ή του Βολταίρου, την άλλη είναι τα τραπεζικά του δάνεια με τα οποία ζει ο Κυρ. Μητσοτάκης – ζει με 2,5 εκατ. τραπεζικά δάνεια. Πώς ζει; Έχει 1,5 δηλωμένα και 900 δεν είναι από την εταιρεία τη γαλλική. Η ένταση φαίνεται για δυο λόγους παράξενη. Γιατί από τη μία υπάρχουν τα φαινόμενα που απατούν τον έλεγχο και από την άλλη, στο δημοσιογραφικό κατεστημένο, δεν υπάρχει τέτοιος έλεγχος, φαίνεται παράξενο».

«Θα μου χρέωναν και τη δολοφονία του Κένεντι»

«Το τυχαίο γεγονός είναι πως έχω γεννηθεί μετά το 1963. Γιατί αλλιώς θα μου χρέωναν και τη δολοφονία του Κένεντι», είπε με εμφανή διάθεση χιούμορ.

«Ένας άνθρωπος που προέρχεται από τη δημοσιογραφία έκανε ένα περιοδικό το Hot Doc και στη συνέχεια συμμετείχε στο εγχείρημα έκδοσης του Documento. Ήμουν διευθυντής. Έβαλα το όνομα γιατί ο κάθε κ. Καλογρίτσας, το κάθε εκδοτικό κατεστημένο στην Ελλάδα, πρέπει να προστατεύεται απέναντί τους, πολυ περισσότερο ο κ. Καλογρίτσας. Κάποια στιγμή, όπως έχει ομολογήσει, επειδή δεν ήθελε να χτυπάμε τον Κυρ. Μητσοτάκη ήρθε σε διάφορες συνεννοήσεις προκειμένου να κλείσει την εφημερίδα. Ο λόγος που είχα το όνομα της εφημερίδας ήταν αυτό ακριβώς. Για να μη μου πει ο κάθε κ. Καλογρίτσας ότι “θα κάνεις αυτό”. Ο κ. Καλογρίτσας συναντιέται με τον κ. Στουρνάρα στην ΤτΕ και υποσχέθηκε να κλείσει το Documento. Νοέμβρη άνοιξε και τον Μάρτιο αποχώρησε. Μάζεψα τους εργαζόμενους και λέω ότι λεφτά δεν έχω. Έχουμε μία αγορά που ενδεχομένως να δώσει διαφήμιση και θα κάνουμε μία προσπάθεια να λειτουργήσουμε την εφημερίδα. Και μας έκατσε το εγχείρημα. Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν υπάρχει άλλη εφημερίδα να εκφράζει τον προοδευτικό χώρο και να κάνει αντιπολίτευση με την έννοια της κατάδειξης της διαφθοράς. Αυτό είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο Κ. Βαξεβάνης.

Η δημοσιογραφία είναι έλεγχος. Δε γίνεται ένας πρωθυπουργός να πηγαίνει σε μία έκθεση (σ.σ. στη ΔΕΘ) και να δέχεται επιλεκτικά ερωτήσεις. Να ρωτάει η Αυγή και να λέει “δε σας το απαντάω γιατί δε θέλω να απαντήσω”.

Σε άλλη αποστροφή του λόγου του ανέφερε: «Να σου θυμίσω ότι με τον Βγενόπουλο είχα καταδικαστεί 26 μήνες φυλακή και χειροκροτούσαν κάποιοι συνάδερφοι. Για να φτάσουμε στο σημείο – εν ζωή ο Βγενόπουλος- να αθωωθώ και να βγουν δύο εντάλματα σύλληψης εναντίον του. Ένα στην Κύπρο και ένα στην Ελλάδα. Γι’αυτό σου λέω για την κατάντια της ελληνικής δημοσιογραφίας. Γιατί την ώρα που συμβαίνει αυτό που συμβαίνει, αντί ως δημοσιογράφοι να το αποκαλύψουμε στον κόσμο – να το γνωστοποιήσουμε ας μη συμφωνήσουν- κάνουν την πάπια. Και πολλές φορές την κότα με το χρυσό αυγό».

«Η αντικειμενικότητα είναι ο βαθμός της ευπρέπειας του υποκειμενισμού μας. Δεν υπάρχει κάτι αντικειμενικό. Το θέμα είναι ο δημοσιογράφος να μη λέει ψέματα», είπε με νόημα.

Μιλώντας για τον Κυρ. Μητσοτάκη τόνισε το εξής: «Ζει σε μία εικονική πραγματικότητα η οποία είναι επικίνδυνη. Όχι επειδή έχει αυταπάτη. Γιατί καταπατάει δημοκρατικές αρχές και τρόπο λειτουργίας της πολιτικής. Αυτό είναι το θέμα. Έχω εξηγήσει ότι αυτό δεν απειλεί το Documento. Απειλεί τη δημοκρατία στην Ελλάδα».

 

Πηγη documentonews.gr

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο