Κοινοποιείστε το άρθρο

«O κύβος ερρίφθη» :  Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε  την επιστράτευση 206 ιατρών

Πώς θα γίνει η επιστράτευση των 206 ιδιωτών γιατρών – Όλα τα κριτήρια

Τα κριτήρια για τους 206 γιατρούς που θα παραλάβουν φύλλα πορείας γνωστοποίησε το υπουργείο Υγείας – Η διαδικασία για την επιστράτευση.

Συνολικά 206 γιατροί θα κληθούν με φύλλο πορείας να ακολουθήσουν την επιστράτευση που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

 

Ειδικότερα, η επιστράτευση αφορά 206 ιατρούς, με κριτήρια να είναι κάτω των 60 ετών καθώς και να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής.

Η διάρκεια της επιστράτευσης είναι για χρονικό διάστημα ενός μήνα. Θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα βαθμίδας Επιμελητή Β’, σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ.

Λόγω της ανησυχίας που υπήρχε στον ιατρικό κλάδο για το θέμα της αστικής ευθύνης για τη διαχείριση των περιστατικών covid από το υπουργείο Υγείας διευκρινίζεται ότι όσοι ιδιώτες ιατροί ενταχθούν στο ΕΣΥ καλύπτονται νομικά από τις ισχύουσες διατάξεις για τους ιατρούς του ΕΣΥ. Άρα δεν έχουν ατομική αστική ευθύνη έναντι τρίτου (ασθενή ή συγγενών του), όπως έχει γνωμοδοτήσει σχετικά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Παράλληλα σημειώνεται ότι οι ιδιώτες γιατροί που θα ενταχθούν στο ΕΣΥ, έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, πέραν του ωραρίου της υπηρεσίας τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Η ανακοίνωση της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών από τον Βασίλη Κικίλια

Την επιστράτευση 206 ιδιωτών γιατρών ανακοίνωσε τελικώς το υπουργείο Υγείας έπειτα από ένα έντονο παρασκήνιο με τους εκπροσώπους του ιατρικού κλάδου όλο το Σαββατοκύριακο. Παρά τις προσπάθειες να βρεθεί η χρυσή τομή και να ενισχυθεί το ΕΣΥ για την καταπολέμηση του κορονοϊού, οι δύο πλευρές δεν κατόρθωσαν να συμβιβαστούν και να βρεθούν οι 200 γιατροί που αναζητούσε το υπουργείο Υγείας, καθώς μέχρι το βράδυ της Κυριακής είχαν συγκεντρωθεί μόνο 61 ονόματα.

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας: «Το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση – έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19. Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική».

Οι θέσεις των γιατρών

Πάντως οι ιδιώτες γιατροί μέσω των θεσμικών τους οργάνων (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος) είχαν διαμηνύσει στο υπουργείο Υγείας ότι είναι φυσικά έτοιμοι να συνδράμουν στην προσπάθεια, αλλά θα πρέπει πρώτα να αξιοποιηθούν οι γιατροί που είναι ήδη έτοιμοι, όπως όσοι έχουν τελειώσει την ειδικότητα και αναμένουν διορισμοί, οι επικουρικοί γιατροί κ.α.

Μεταξύ άλλων ο κλάδος έχει επισημάνει ότι το υπουργείο Υγείας ουδέποτε διευκρίνισε τα κριτήρια για τους 200 γιατρούς που αναζητούσε, καθώς δεν είχε ξεκαθαρίσει καν πόσα άτομα χρειάζεται από τις ειδικότητες, ενώ δεν είχαν αποσαφηνισθεί και οι συνθήκες εργασίας ή τα νοσοκομεία που θα αναλάμβαναν υπηρεσία οι ιδιώτες γιατροί.

Τα φύλλα πορείας

Πάντως μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο με ποια κριτήρια επελέγησαν οι 200 γιατροί που θα κληθούν να σπεύσουν στα νοσοκομεία, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να παραδοθούν τα “φύλλα πορείας”.

Οι ιδιώτες γιατροί που επελέγησαν, στην περίπτωση που αρνηθούν να αναλάβουν υπηρεσία κινδυνεύουν με κυρώσεις.

 

Ο θέσεις τους πάντως είναι: Ειδικότερα οι ιδιώτες γιατροί σημειώνουν στις προτάσεις τους:

 

  1. Άμεση πρόσληψη όλων των ειδικευμένων ιατρών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν υποβάλλει δικαιολογητικά για ένταξη στο Ε.Σ.Υ. σε όλες τις προκηρύξεις που εκκρεμούν από παλιά αλλά και σε αυτές που είναι σε εξέλιξη, με τριετή σύμβαση ως επικουρικοί οι οποίοι θα κριθούν μέσα στην τριετία για τη θέση που έχουν υποβάλλει υποψηφιότητα, και όσοι δεν πάρουν θέση θα παραμένουν στο σύστημα σε προσωποπαγείς θέσεις μόνιμα. Οι πιστώσεις υπάρχουν μιας και έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις.
  2. Άμεση πρόσληψη όλων των ιατρών που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για έναρξη ή συνέχιση της ειδικότητας μέχρι να την ολοκληρώσουν.
  3. Άμεση πρόσληψη όλων των ιατρών που έχουν ολοκληρώσει την άσκησή τους στην ειδικότητα και δεν έχουν δώσει εξετάσεις για να λάβουν τον τίτλο της ειδικότητας λόγω μη εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου. Να τοποθετηθούν στα Νοσοκομεία για ένα χρόνο και θα δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου.
  4. Ειδικευμένοι ιατροί που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική τους άσκηση στις Μ.Ε.Θ. των Νοσοκομείων για εξειδίκευση στην Εντατικολογία και αναμένουν να δώσουν εξετάσεις για τη λήψη του τίτλου εξειδίκευσης να τους αποδοθεί ο τίτλος και να ενταχθούν στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων, με την υποχρέωση να υπηρετήσουν ένα χρόνο και αν θέλουν να παραμείνουν ως μόνιμοι.
  5. Πλήρης κάλυψη της αστικής ευθύνης των ιατρών του Ε.Σ.Υ., όχι μόνο για τον COVID-19 αλλά για όλα. Απόσυρση της διάταξης Χουλιαράκη – Πολάκη από τις διαδικασίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δηλαδή τα εντάλματα αποζημιώσεων να καταβάλλονται από τα Νοσοκομεία και να μην μετακυλίωνται στους ιατρούς. Το ίδιο θα ισχύει και για τους ιδιώτες ιατρούς που θα προσφέρουν υπηρεσίες στο Ε.Σ.Υ.
  6. Άμεση επαναπρόσληψη των ιατρών του πρώην ΙΚΑ για μα καλύψουν την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τα κενά στο ΕΣΥ
  7. Ενεργοποίηση σύμβασης εθελοντικής εργασίας ΟΛΩΝ των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών της χώρας στο ΕΣΥ ΧΩΡΙΣ αμοιβή.
  8. ΑΜΕΣΗ σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας με τον ΠΙΣ για πρόσληψη 1000 ιατρών στον ΕΟΠΥΥ
  9. Δέσμευση του Υπουργού Υγείας ότι αμέσως μετά την πάροδο της οξείας φάσης της πανδημίας, θα ξεκινήσει διάλογος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ατζέντα με τον Π.Ι.Σ. και τους Ιατρικούς Συλλόγους για όλα τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα του χώρου της Υγείας
What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο