Κοινοποιείστε το άρθρο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πριν από ένα χρόνο είχε χτυπήσει «Καμπανάκι»: Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για νέα πανδημία γρίπης

Το άρθρο που είχαμε ανεβάσει στο greekaffair.gr  πριν ένα χρόνο σχεδόν και κάτι ημέρες έγραφε: 

 

Πριν από 100 χρόνια, η πανδημία γρίπης σκότωσε 50 εκατομμύρια ανθρώπους. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, έως 500 εκατομμύρια άτομα – περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού – είχαν μολυνθεί από τον ιό. Η υψηλή θνησιμότητα σε υγιείς ανθρώπους, 20 έως 40 ετών, ήταν ένα μοναδικό χαρακτηριστικό αυτής της πανδημίας. 

 

 

 

Είναι αναπόφευκτο: ο κόσμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία ακόμη πανδημία γρίπης και θα πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανή καταστροφή που  θα προκαλέσει. Αυτή την προειδοποίηση είχε εκφράσει πριν από ένα χρόνο  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

 

Δεν θα  πρέπει να υποτιμάται ο κίνδυνος, είχαν  επισημάνει οι ειδικοί, παρουσιάζοντας ένα παγκόσμιο πλάνο για την αντιμετώπιση της γρίπης, προκειμένου να προληφθεί ένα πιθανό ξέσπασμα του ιού σε όλο τον πλανήτη. «Το ζήτημα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία εκείνο το διάστημα ήταν ότι δεν γνώριζε το πότε μπορεί να ξεσπάσει αυτή η πιθανή πανδημία γρίπης και όχι αν θα γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΠΟΥ.

«Η απειλή της πανδημίας γρίπης υπήρχε πάντα»,είχε υπογραμμίσει ο Τέντρος Αντανομ Γκεμπρεγιέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. «Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και προετοιμασμένοι. Το κόστος ενός μεγάλου ξεσπάσματος γρίπης θα ξεπεράσει μακράν το κόστος της πρόληψης», είχε   επεσήμανε εκείνο το διάστημα   σε δήλωσή του γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Η τελευταία πανδημία γρίπης που προκλήθηκε από τον ιό H1N1, και εξαπλώθηκε παγκοσμίως το 2009 και 2010, είχε γράψει το Reuters. Μελέτες έδειξαν ότι τουλάχιστον 1 στους 5 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο επηρεάστηκαν τον πρώτο χρόνο, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 0,02%.

Ειδικοί επιστήμονες  και ο ΠΟΥ πριν από ένα χρόνο προειδοποιούσαν ότι υπάρχει ο κίνδυνος μια μέρα να περάσει από τα ζώα στους ανθρώπους ένας ακόμη πιο θανατηφόρος ιός γρίπης, που θα προσβάλλει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Οι ιοί γρίπης είναι πολλαπλοί και αλλάζουν διαρκώς, ενώ επηρεάζουν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, στα εποχικά ξεσπάσματα.

Από αυτούς, οι 3-5 εκατ. αποτελούν σοβαρές περιπτώσεις και κάθε χρόνο 290.000-650.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από αναπνευστικά προβλήματα που σχετίζονται με την εποχική γρίπη.

Ο ΠΟΥ τότε συνιστούσε  τον ετήσιο εμβολιασμό, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα της υγείας, αλλά και όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

 

 

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο