ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνταγές

Παραδοσιακός Μουσακάς από τον εγγονό του Τσελεμεντέ

Παραδοσιακός Μουσακάς από τον εγγονό του Τσελεμεντέ

Σήμερα ο εγγονός του Ν.Τσελεμεντέ , Γιώργος Τσελεμεντές μας παρουσιάζει την αυθεντική παραδοσιακή συνταγή του Μουσακά που είναι και από τα πιο δημοφιλή πιάτα της Ελληνικής κουζίνας, σε διεθνές επίπεδο

 

Παρόλο που θεωρείται ένα παραδοσιακό Ελληνικό πιάτο, η ιστορία του είναι σχετικά πρόσφατη, καθώς “πατέρας” της συνταγής με τη μορφή που την ξέρουμε σήμερα είναι ο Νίκος Τσελεμεντές, ο οποίος πάντρεψε τα υλικά του μουσακά σε ένα πιάτο μαζί με τη μπεσαμέλ σαν επικάλυψη περίπου στα 1920.

 

Δυστυχώς στις περισσότερες τουριστικές περιοχές, ο μουσακάς που είναι ο κυριότερος πρεσβευτής της Ελληνικής κουζίνας, σερβίρεται -ας μας επιτραπεί η έκφραση- κακοποιημένος, με κακής ποιότητας υλικά και πρόχειρα μαγειρεμένος. Ελπίζουμε αυτό κάποια στιγμή να αλλάξει και να αντιληφθούμε όσοι ασχολούμαστε με τη γαστρονομία πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα μας να αξιοποιήσει σωστά τη δύναμη της κουζίνας της. Τους νοστιμότερους πάντως μουσακάδες, τους έχουμε γευτεί σε σπίτια φίλων ή στο πατρικό μας.

 

Που περιέχει μόνο στρώσεις από πολύ ψιλοκομμένο κρέας (σήμερα πια κιμά) και φέτες μελιτζάνας, ψημένες 

 

ΥΛΙΚΑ

 

4 ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΦΛΑΣΚΕΣ ΜΕΤΡΙΕΣ

5 ΠΑΤΑΤΕΣ 500 ΓΡΑΜΜ. ΚΙΜΑΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟΣ ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΜΠΟΛΟΝΙΕΖ (συνταγή ακολουθεί)

ΑΛΑΤΙ – ΠΙΠΕΡΙ

ΖΑΧΑΡΗ

ΗΛΙΕΛΑΙΟ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου 1 εκατοστού. Αφαιρούμε από τις μελιτζάνες το κοτσάνι, κόβουμε και αφαιρούμε 4 κάθετες λωρίδες από την φλούδα τους και τις κόβουμε και αυτές σε φέτες περίπου 1 εκατοστού. Σε ένα τηγάνι βάζουμε ηλιέλαιο και τηγανίζουμε τις πατάτες σε μέτρια φωτιά, να είναι μαλακές και να έχουν πάρει χρώμα. Κατόπιν σε λίγο πιο δυνατή φωτιά τηγανίζουμε τις μελιτζάνες. Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν για 15 λεπτά.Στρώνουμε τις πατάτες σε μια λαμαρίνα την μια δίπλα στην άλλη φροντίζοντας να μην αφήσουμε κανένα κενό, αλατιπιπερώνουμε ελαφρά, απλώνουμε από επάνω το μισό κιμά και μετά στρώνουμε τις μελιτζάνες , πάλι χωρίς να αφήσουμε κενό, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε και λίγη ζάχαρη. Συνεχίζουμε απλώνοντας τον υπόλοιπο κιμά και τελειώνουμε με μια ακόμη στρώση μελιτζάνας στις οποίες ρίχνουμε ξανά αλάτι πιπέρι και λίγη ζάχαρη.

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

 

125 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΗΛΙΕΛΑΙΟ

125 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΑΛΕΥΡΙ

625 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΓΑΛΑ

ΛΙΓΗ ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ ΤΡΙΜΜΕΝΗ

ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ ΤΡΙΜΜΕΝΟ

ΑΛΑΤΙ – ΠΙΠΕΡΙ

2 ΑΥΓΑ

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι το αλεύρι και τα δουλεύουμε μαζί με ένα σύρμα σε δυνατή φωτιά.Μόλις το μείγμα πάρει λίγο χρώμα, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην μας σβωλιάσει και κολλήσει.Όταν αρχίσει και κάνει τις πρώτες φουσκάλες, αποσύρουμε την κατσαρόλα  από την φωτιά και προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο λίγο μοσχοκάρυδο και την κεφαλογραβιέρα ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις κρυώσει λίγο προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας καλά.Ρίχνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τις μελιτζάνες και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε μερικά κομματάκια βούτυρο και κεφαλογραβιέρα τριμμένη. Ψήνουμε στους 170 – 180 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα και να ψηθεί η μπεσαμέλ.

 

ΚΙΜΑΣ ΜΠΟΛΟΝΙΕΖ

 

ΥΛΙΚΑ

500 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟΣ ΚΙΜΑΣ

1 ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ

ΤΟΜΑΤΟΠΕΛΤΕΣ (1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ)

1 ΠΟΤΗΡΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ

ΗΛΙΕΛΑΙΟ

ΑΛΑΤΙ – ΠΙΠΕΡΙ

ΖΑΧΑΡΗ (1/2 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα με λίγο ηλιέλαιο. Μόλις πάρει χρώμα, προσθέτουμε τον κιμά και τον αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε το κρασί και μετά αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη. Αραιώνουμε τον τοματοπελτέ μας σε κρύο νερό, τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα, συμπληρώνουμε με νερό και αφήνουμε να βράσει.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ

ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 

Πηγη Greekaffair.gr 

 

Related posts

Σαλάτα με ψητά παντζάρια

Χριστόψωμο: παραδοσιακή συνταγή όπως παλιά

Κοτολέτες μοσχαριού με τυρί και ζαμπόν του Γιώργου Τσελεμεντέ