ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ναυτιλία - Θαλάσσιος Τουρισμός

O Πειραιάς αποτελεί πλέον το μόνιμο μέρος φιλοξενίας του EAST MED YACHT SHOW

16ο East Med Yacht Show στη Μαρίνα Ζέας: Αντώνης Στελλιάτος – “Ο Πειραιάς αποτελεί πλέον το μόνιμο μέρος φιλοξενίας του EAST MED YACHT SHOW”.

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 25 /4  στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, για την παρουσίαση του 16ου East Med Yacht Show, που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 7 Μαΐου 2017, στη Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά. Η συνέντευξη συγκέντρωσε τα «φώτα της δημοσιότητας» καθώς συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού Αντώνης Στελλιάτος, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Μεσιτών και Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών Γιώργος Κολλίντζας, ο πρώην υπουργός και Γ.Γ του ΣΕΤΕ Γιώργος Βερνίκος, εκπρόσωποι του υπ. Ναυτιλίας και του επιχειρηματικού κλάδου.

Τρία σκέλη θα αποτελούν τον κορμό της έκθεσης η οποία διοργανώνεται για 2η συνεχόμενη χρονιά στον Πειραιά (σ.σ. παλαιότερα γινόταν στον Πόρο):

• Έκθεση σκαφών: 60 και πλέον σκάφη-μέλη της ΕΠΕΣΤ και του ΣΙΤΕΣΑΠ, επανδρωμένα Motor Yachts, Sailing Yachts, Catamaran, Bareboat καθώς και φουσκωτά θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις δυνατότητές τους στο καθιερωμένο κοινό των ναυλομεσιτών και σε τουριστικούς πράκτορες από όλο τον κόσμο. Το τμήμα αυτό θα είναι επισκέψιμο μόνο από τους επαγγελματίες του κλάδου.

• Περίπτερα εκθετών ελεύθερα για το ευρύ κοινό.

• Παράλληλες εκδηλώσεις: θεματικά ενημερωτικά σεμινάρια για τους επισκέπτες-επαγγελματίες του κλάδου, και πολιτιστικές εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό με τη συνεργασία του Δήμου.

Η έκθεση έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (EOT), της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Πειραιά, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Να πούμε ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης συγκρατήσαμε ενδιαφέρων δηλώσεις  από την ομιλία του προέδρου της ΕΠΕΣΤ κ. Αντώνης Στελλιάτο, όπου δήλωσε τα παρακάτω:  «Πέρυσι αναλάβαμε ένα ρίσκο και μεταφέραμε μια ήδη αναγνωρισμένη διεθνώς έκθεση, σε άλλο τόπο. Η απόφαση μας αυτή αποδείχτηκε σωστή και ο Πειραιάς αποτελεί πλέον το μόνιμο μέρος φιλοξενίας του EAST MED YACHT SHOW.

Οι συμμετοχές του 2016 έφτασαν στα 54 σκάφη, επανδρωμένα Motor Yachts, Sailing Yachts, Catamaran & Bareboats, 30 περίπτερα εταιρειών ναύλωσης σκαφών, καθώς και εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού, 250 Yacht brokers, τουριστικοί πράκτορες και εμπορικοί επισκέπτες από την Ελλάδα και πολλές χώρες του εξωτερικού, ενώ εκτιμάται ότι περισσότερα απο 2.500 άτομα επισκέφτηκαν τον χώρο της έκθεσης. Ξεκινήσαμε σε έναν καινούριο χώρο και σίγουρα έγιναν λάθη. Προσπαθούμε να τα διορθώσουμε και ήδη οι δηλώσεις συμμετοχής τόσο σε επίπεδο σκαφών και εκθετών, όσο και σε επίπεδο επισκεπτών είναι μεγαλύτερος από πέρυσι.

Ευελπιστούμε ότι η φετινή διοργάνωση θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία, αυτό τουλάχιστον αντιλαμβανόμαστε από τις προσκλήσεις που έχουμε στείλει και την επικοινωνία με τα ξένα γραφεία που θα έρθουν στην Ελλάδα και θα έχουν την ευκαιρία να δουν ότι ο Πειραιάς είναι ένα φιλόξενο λιμάνι, μια φιλόξενη πόλη που υποδέχεται τους καλεσμένους της όπως κάνει κάθε Έλληνας και προσφέρει τη φιλοξενία του όπως μόνο η Ελλάδα ξέρει και μπορεί.

Δηλώσεις όμως έκανε αμέσως μετά και ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης όπου   μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο τουρισμός, η θάλασσα και η ναυτιλία αποτελούν για εμάς βασικούς άξονες για την ανάπτυξη του Πειραιά.

«Το East Med Yacht Show που είναι μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις διεθνώς για τον θαλάσσιο τουρισμό. Εντάσσεται στην προσπάθεια που κάνουμε ως δημοτική αρχή για την ανάδειξη του Πειραιά ως τουριστικού προορισμού, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια με την προώθηση της τουριστικής καμπάνιας Destination Piraeus. Είναι ένας συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός για την τουριστική ανάπτυξη του Πειραιά, ο οποίος με επιμονή και σκληρή δουλειά θα μπορέσει μακροπρόθεσμα να αποδώσει καρπούς για την πόλη μας.

Το σαλόνι σκαφών αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες στον Πειραιά, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για αξιοθέατα, μουσεία, περιπάτους και μέρη όπου μπορούν να διασκεδάσουν ή να ψωνίσουν στον Πειραιά, στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο που θα διαθέτει ο Δήμος στην έκθεση

Κλείνοντας, ευχαρίστησε τους διοργανωτές του 16ου East Med Yacht Show για την εποικοδομητική συνεργασία και την προσπάθεια που καταβάλλουν έτσι ώστε και η φετινή διοργάνωση να στεφθεί από απόλυτη επιτυχία»

Την σκυτάλη πήρε αμέσως μετά ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, τόνισε «Ειλικρινά, κάθε φορά που βρίσκεται κανείς σε μια τέτοια συνάντηση, αναλογίζεται γιατί η Ελλάδα δεν αξιοποίησε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό όλα αυτά τα χρόνια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει όπως για παράδειγμα το φυσικό και εξαιρετικό περιβάλλον της ελληνικής θάλασσας, των ελληνικών ακτογραμμών. Μια Ελλάδα που είναι 11η στον κόσμο σε μήκος ακτογραμμών, ενώ είναι 97η χώρα στον κόσμο σε έκταση. Μια χώρα που είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό κατοικούμενων νησιών»

Τόνισε πως, αυτή τη φορά γίνεται μια συλλογική προσπάθεια, γιατί όλοι οι θεσμοί διαθέτουν ακριβώς αυτήν τη διάθεση, να συνηγορήσουν και να συμβάλλουν ο καθένας από την πλευρά του. «Σήμερα είμαστε εδώ, με την παρουσία του Δημάρχου της πόλης του Πειραιά και με την ουσιαστική του συμβολή σε τέτοιου είδους αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, με τους ίδιους τους επιχειρηματίες οι οποίοι πασχίζουν, με τους χορηγούς και με την πολιτεία. Εγώ, όπως ξέρετε, είμαι νέος στο χώρο της Ναυτιλίας. Αλλά όταν έχεις την αυτογνωσία ότι δεν γνωρίζεις και πρέπει να μάθεις και να μην είσαι «ξερόλας», κάθεσαι κάτω, συνεργάζεσαι με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους ακούς με προσοχή, μπολιάζεις τον προβληματισμό σου και μέσα από μια τέτοια γόνιμης ανησυχίας προσπάθεια, φθάνεις σε ένα σημείο να μπορείς να εξελίσσεις πολιτικές που μπορεί πραγματικά να φανούν χρήσιμες και ευεργετικές».

Αναφερόμενος στη φετινή χρονιά και την προσπάθεια που έγινε και με το Υπουργείο Τουρισμού και την Υπουργό Έλενα Κουντουρά ανέφερε ότι η χώρα πραγματικά θα ζήσει εποχές παρουσίας τουριστών που δεν τις έχει ζήσει. Κι εδώ, ανέφερε, το Ναυτικό Σαλόνι έχει κι αυτό να παίξει ένα πολύ σημαντικό και πρωταγωνιστικό ρόλο: Να προβάλλει δυνατότητες σκαφών, την αισθητική τους, να προβάλλει αυτό το πνεύμα το τουριστικό και να αξιοποιήσει την ασφάλεια που παρέχει η χώρα σε κάθε άνθρωπο πολίτη που θέλει να την επισκεφθεί.

«Δουλέψαμε μαζί το νέο θεσμικό πλαίσιο. Έχουμε αυτήν την στιγμή έτοιμο ένα νομοσχέδιο 140 άρθρων που αφορά συνολικά τα ζητήματα της ναυτιλίας. Είναι κόπος και μόχθος όχι μόνο των ανθρώπων του Υπουργείου, αλλά όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω και για λογαριασμό του Γενικού και για λογαριασμό του Υπουργείου και για την πρόσκληση να είμαστε σήμερα εδώ σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση, αλλά και να συγχαρώ όλους όσους κοπίασαν για αυτήν την προσπάθεια».

Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), εκπρόσωπος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΝΕΕ) και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) κ. Γιώργος Βερνίκος σε σύντομη παρέμβασή του αναφέρθηκε στον Υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή για τον οποίο δήλωσε ότι είναι ο κατεξοχήν άνθρωπος που ακούει και συνθέτει τις απόψεις, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι στον τομέα του τουρισμού, τα τελευταία χρόνια γίνεται ένας αγώνας να μην πάμε πίσω, παρά μόνο προς τα εμπρός. Για τις δραστηριότητες του θαλασσίου τουρισμού, το 2016 ήταν μια άσχημη χρονιά, λόγω του μεταναστευτικού αλλά το 2017 θα είναι μια καλή χρόνια και θα μπορέσει να καλύψει την υποχώρηση του 2016.

Επιπλέον ανέφερε πως οι ιστορικές συγκυρίες διαμορφώνονται ώστε στον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό μέσω συνεργειών και εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου , των έργων υποδομής και των ποιοτικών υπηρεσιών να αξιοποιηθεί μια ευνοϊκή περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας. Τέλος, ευχαρίστησε τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τον Δήμαρχο του Πειραιά και τόνισε χαρακτηριστικά πως όσον αφορά στην διοργάνωση του Ναυτικού Σαλονιού χρειάζεται υπομονή κι επιμονή.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού (FED ΗΑΤΤΑ) κ. Λύσανδρος Τσιλίδης ανέφερε πως οι ξένοι που επισκέπτονται το Μικρολίμανο και τη Μαρίνα Ζέας βλέπουν το πιο ωραίο κομμάτι της Αττικής και αυτό ουσιαστικά αναδεικνύει το τουριστικό μεγαλείο του Δήμου Πειραιά. «Είναι γεγονός ότι εμείς που δουλεύουμε με την ακτοπλοΐα, θέλουμε περισσότερο από όλους η πόλη να μεγαλώνει και να επεκτείνει την τουριστική περίοδο και για τον χειμώνα, βάζουμε ένα στοίχημα να πετύχουμε αυτό που είναι εύκολο εφόσον υπάρχει συνεργασία μεταξύ των φορέων και της πολιτείας να αναδειχθούν οι ανάγκες και να επιλύθούν τα προβλήματα του θαλάσσιου τουρισμού»

 

Related posts

«EAST MED YACHT SHOW 2019» 10 – 13 ΜΑΪΟΥ ΣΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας της κατηγορίας Optimist U-16 έρχεται στην Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο!

Η Laskaridis Shipping: Υπέγραψε δράσεις για την καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας με την Αρχή Υδάτινων Πόρων του Παναμά (ARAP)