ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας Γιώργος Σαρρής αναλύει τα προβλήματα στη χειρουργική αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών στα παιδιά.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας Γιώργος Σαρρής αναλύει τα προβλήματα στη χειρουργική αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών στα παιδιά.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία» αντέδρασε εκφράζοντας αντιρρήσεις με την συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας Γιώργος Σαρρής.

 

Ο Σύλλογος απέστειλε στην εφημερίδα την παρακάτω επιστολή, στην οποία ανταπάντησε με τη σειρά του ο κ. Σαρρής.

 

Διαβάσαμε στις 27 Φεβρουαρίου 2022 στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» συνέντευξη του ιδιώτη Παιδοκαρδιοχειρουργού κ. Γεωργίου Σαρρή με έκπληξη αλλά και έντονη δυσαρέσκεια για την υποκειμενικότητα και έκδηλη σκοπιμότητα των κρίσεων που εκφράζει. Θα μπορούσαμε να γεμίζαμε σελίδες ως απάντηση στα όσα είπε, αλλά θα περιοριστούμε στα πολύ κραυγαλέα.

 

Κατ΄αρχάς, ο τίτλος «Η ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ», ενώ θα έπρεπε να προβάλλει την αδήριτη ανάγκη παροχής στήριξης στο μόνο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», το οποίο τελεί υπό υπερδεκαετή υπολειτουργία, τελικώς χρησιμοποιείται για να το απαξιώσει, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει τον κ. Σαρρή και την ομάδα του!

Εντύπωση μας προξενεί ότι δεν αναφέρεται πουθενά στο δημοσίευμα το γεγονός ότι ο κ. Σαρρής είναι ΙΔΙΩΤΗΣ Παιδοκαρδιοχειρουργός και, βεβαίως, εγείρει εύλογες απορίες: Πώς είναι δυνατόν ιδιώτης, που έχει ωφεληθεί τα μέγιστα από την χρόνια υπολειτουργία του μόνου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του ΕΣΥ, να τίθεται πρόεδρος Επιτροπής του Υπουργείου και να κουνά το δάχτυλο για τα κακώς κείμενα στο δημόσιο, τα οποία έχουν δρομολογηθεί επί τούτου και για τα οποία δεν ευθύνονται οι συνάδελφοί του Παιδοκαρδιοχειρουργοί του δημοσίου;

Αναφέρεται, επίσης, το Ωνάσειο ως δημόσιο, δίνοντας την εντύπωση ότι σε τίποτα δεν διαφέρει από το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Τμήμα στο Παίδων. Ανακριβές έως παραπλανητικό! Χάος χωρίζει το Ωνάσειο και το Παίδων! Το πρώτο επιχορηγείται αδρώς από τον κρατικό προϋπολογισμό κι έχει τα οφέλη δημοσίου και ιδιωτικού μαζί, χωρίς τα μειονεκτήματά τους! Π.χ. προσλαμβάνει όποιον θέλει, όποτε θέλει, ενώ στο Παίδων αγωνιζόμαστε χρόνια για να φέρουν έναν γιατρό!!! Επομένως, δεν μπορούμε να θεωρούμε και τα δύο αυτά κέντρα δημόσια επί ίσοις όροις!!!

Στην συνέχεια διαβάζουμε:

  • «Είναι αυταπόδεικτο ότι τα δημόσια παιδοκαρδιοχειρουργικά κέντρα, στα οποία η νοσηλεία είναι, όπως οφείλει, δωρεάν, δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών, ούτε σε αριθμό αλλά ούτε και σε είδος επεμβάσεων. Διαφορετικά δεν θα υπήρχαν τα ιδιωτικά κέντρα…».

Δηλαδή, δικαιολογεί την ύπαρξη των ιδιωτικών κέντρων από την ανεπάρκεια του Παίδων και του Ωνασείου, ενώ είναι γνωστό ότι η υπολειτουργία στο Παίδων είναι έξωθεν και άνωθεν επιβαλλόμενη! ‘

  • «… τα αποτελέσματα της ομάδας μου (διαχρονικά, τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό) αναφέρονται παγίως και εθελοντικά στην Ευρωπαϊκή Παιδοκαρδιοχειρουργική Εταιρεία και πιστοποιούνται από τους ανεξάρτητους επιθεωρητές της…»

Αναρωτιόμαστε τι σημαίνει ότι τα αποτελέσματα της ομάδας του κ. Σαρρή πιστοποιούνται από τους Επιθεωρητές; Έρχονται κάθε τόσο και ελέγχουν όλους τους φακέλους ασθενών ώστε να διαπιστώσουν ότι τα δεδομένα που στέλνονται από την ομάδα του κ. Σαρρή στην Ευρωπαϊκή Παιδοκαρδιοχειρουργική Εταιρεία είναι ακριβή; Επίσης, το αν τα αποτελέσματα είναι «καλά» ή όχι, ποιος το κρίνει; Εν τω μεταξύ, το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στο Παίδων «Η Αγία Σοφία» κοινοποιεί τ΄αποτελέσματά ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ στο Υπουργείο Υγείας, μπορεί δε να υπερηφανεύεται ΚΑΙ για τη χαμηλή θνητότητα ΚΑΙ για την υψηλή ποιότητα των επεμβάσεών του, παρά τα εμπόδια στην λειτουργία του! Όμως, ο ιδιώτης κ. Σαρρής βάλλει ΑΝΑΠΟΔΕΙΚΤΑ εναντίον του, κολακεύοντας, σε αντιδιαστολή, τον εαυτό του και την ομάδα του! Ας δώσει, λοιπόν, στοιχεία και αριθμούς!

  • «Η θνητότητα είναι ο πιο σκληρός και εύκολα υπολογίσιμος δείκτης ανεπαρκών καρδιοχειρουργικών υπηρεσιών»

 Η θνητότητα είναι πολυπαραγοντικός δείκτης. Πρέπει ΟΛΟΙ οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτήν να συνυπολογιστούν για να βγάλουμε αντικειμενικά συμπεράσματα: Υπάρχει η δυσκολία της κάθε επέμβασης, αλλά και η κατάσταση του ασθενούς πριν από αυτήν, καθώς και ο χρόνος αναμονής στη λίστα χειρουργείου. Είναι τελείως διαφορετικό το αποτέλεσμα αν γίνεται ένα εύκολο ή ένα δύσκολο χειρουργείο, αν χειρουργείται ασθενής σε καλή κατάσταση ή όχι λόγω π.χ. παραμέλησης, όπως συχνά συμβαίνει στο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και το ΕΣΥ, όπου αντιμετωπίζονται παιδιά προσφύγων, Ρομά και άπορων – ανασφάλιστων οικογενειών ή αν υπάρχει επιπλέον καθυστέρηση, λόγω ελάχιστων ημερών χειρουργείου. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό αν ένα κέντρο εφημερεύει, οπότε δέχεται όποιο περιστατικό προκύψει ή δεν εφημερεύει κι επομένως μπορεί να επιλέγει τα περιστατικά του (βλ. ιδιωτικά κέντρα).

  • «Μεγάλη σημασία έχει η διάρκεια νοσηλείας…»

Στο Νοσοκομείο Παίδων και το ΕΚΑΣΚΑΠ η διάρκεια νοσηλείας των καρδιοπαθών παιδιών είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτήν στα ιδιωτικά. Όμως, αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένους γνωστούς λόγους:

  1. Από το 2013, οπότε επαναλειτούργησε το ΕΚΑΣΚΑΠ, διατίθεται μόνο μία ημέρα την εβδομάδα για καρδιακούς καθετηριασμούς, που είναι απαραίτητοι για τη διάγνωση σοβαρών καρδιοπαθειών.
  2. Διατίθεται μόνο μία ημέρα την εβδομάδα για χειρουργεία καρδιάς.
  3. Μέχρι πέρσι διετίθεντο 2-3 κλίνες στην Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα. Οι τρεις παραπάνω λόγοι ήταν η αιτία να αυξάνει η λίστα χειρουργείου του ΕΚΑΣΚΑΠ και το πρόβλημα να «λύνεται» με το να παραπέμπεται η λίστα του ΕΚΑΣΚΑΠ στο Ωνάσειο. Και φυσικά, κάποια παιδιά από τη λίστα του ΕΚΑΣΚΑΠ υποχρεώθηκαν εκ των πραγμάτων να χειρουργηθούν σε ιδιωτικά κέντρα.
  4. Νεογέννητα με συγγενή καρδιοπάθεια που εισάγονται στα Νοσοκομεία Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ», χρειάζεται να περιμένουν νοσηλευόμενα μέχρι να έρθει η ώρα της χειρουργικής αντιμετώπισής τους, δηλ. μετά από ημέρες ή και εβδομάδες. Αυτό δεν συμβαίνει με το Ωνάσειο, το οποίο ενώ εφημερεύει εναλλάξ και ισόποσα με τα Παίδων, επειδή δεν διαθέτει Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (τα Παίδων διαθέτουν 4!), στην περίπτωση νεογέννητου που δεν χρειάζεται επείγουσα καρδιοχειρουργική επέμβαση, το στέλνει στο Παίδων για νοσηλεία μέχρι να έρθει η ώρα της επέμβασης μετά από ημέρες ή εβδομάδες. Συχνά δε, αφού χειρουργηθεί το νεογνό στο Ωνάσειο και η μετεγχειρητική νοσηλεία προβλέπεται μακρά, διακομίζεται πίσω στα Παίδων για συνέχιση της νοσηλείας, που μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μήνες. Επίσης, έχουμε περιπτώσεις παιδιών που χειρουργήθηκαν σε Ιδιωτικά Κέντρα και λίγες ημέρες μετά διακομίσθηκαν στα Παίδων, για οικονομικούς λόγους.
  • «… το υπουργείο Υγείας έχει θεσπίσει στο ΚΕΣΥ ειδική Επιτροπή Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων και Ενηλίκων, επιφορτισμένη να εισηγηθεί για τα θέματα αυτά. Η Επιτροπή αυτή, της οποίας έχω την τιμή να έχω οριστεί Πρόεδρος, είναι στελεχωμένη από εκλεκτούς έμπειρους συναδέλφους στο αντικείμενο…»

Για το θέμα αυτό έχει γράψει και διαμαρτυρηθεί επανειλημμένως ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες, κ. Κων/νος Χόρτης, ενώ έγινε και ερώτηση στη Βουλή, γι΄αυτό δεν θα επεκταθούμε. Επιγραμματικά, μόνο, να πούμε πως προφανώς υπάρχει κώλυμα σύγκρουσης συμφερόντων! Είναι δυνατόν ιατρός ιδιωτικής κλινικής να εισηγείται στον Υπουργό την αναδιοργάνωση κρατικών Νοσοκομείων και συνακόλουθα τη διάθεση κρατικών πόρων στην υγεία;

  • «Τα δύο δημόσια κέντρα (Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και Ωνάσειο) καλύπτουν σήμερα συνολικά λιγότερες από 250 εγχειρήσεις ετησίως, δηλαδή λιγότερες από τις μισές εγχειρήσεις που απαιτούνται, και μάλιστα δεν καλύπτουν και όλο το φάσμα των απαραίτητων επεμβάσεων, ενώ οι υπόλοιπες πραγματοποιούνται στα δύο ιδιωτικά., όπου παραπέμπονται ασθενείς και από το δημόσιο.»

Η ιστορία του ΕΚΑΣΚΑΠ, του μόνου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του ΕΣΥ, του μόνου αληθινά δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου, είναι γνωστή:

– Υποστελεχωμένο για χρόνια (2009-2011)

-Έκλεισε για 20 μήνες (10/2011-6/2013)

– Επαναλειτούργησε υποστελεχωμένο και σε εξαιρετικά ασφυκτικά πλαίσια (1 ημέρα χειρουργείου την εβδομάδα, 1 κλίνη στην Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιήσει πάνω από 60 επεμβάσεις το χρόνο και οι λίστες χειρουργείου του να παραδίδονται ευθέως στο Ωνάσειο και εμμέσως στα ιδιωτικά κέντρα (2013-2019)

– Έγινε προσπάθεια να ξανακλείσει τον 9/2019, αλλά με την αντίδραση των γονέων αυτό δεν συνέβη μεν, όμως υπολειτούργησε πάλι για 6 μήνες, λόγω ανακαίνισης (9/2019-2/2020)

– Έκλεισε πάλι για 4 μήνες (3/2020-6/2020), διότι η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα μετατράπηκε σε ΜΕΘ-Covid19.

– Επαναλειτούργησε τον 7/2020, μετά από αγώνα των γονέων καρδιοπαθών παιδιών και του Συλλόγου μας

– Σήμερα, διατίθενται μεν 6 κλίνες στην Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (δωρεά της Nestle), όμως μπορούν να λειτουργήσουν μέχρι 4, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Οι ημέρες χειρουργείου και καρδιακών καθετηριασμών παραμένουν εδώ και χρόνια 4 τον μήνα, λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού χειρουργείου, με αποτέλεσμα να είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να γίνουν περισσότερα από 60-70 χειρουργεία τον χρόνο. Την ίδια στιγμή το Ωνάσειο έχει τη δυνατότητα να χειρουργεί κάθε ημέρα 1-2 περιστατικά! Επίσης, διαβάζουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήσεις ιδιωτών Παιδοκαρδιοχειρουργών, που επαίρονται (και καλά κάνουν!) ότι χειρούργησαν μέσα σε 4 ημέρες 8 περιστατικά!!! Αυτά στο ΕΚΑΣΚΑΠ – ΕΣΥ θα χρειάζονταν 2 μήνες για να γίνουν! Επομένως, το δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας γιατί είναι, και πάλι, σοβαρά υποστελεχωμένο! Και την ευθύνη γι’αυτό έχει η Πολιτεία, η οποία έχει μεν υπερστελεχώσει το ΕΣΥ με Εντατικολόγους για την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά έχει αμελήσει άλλες σοβαρές ανάγκες του ΕΣΥ και εν προκειμένω του ΕΚΑΣΚΑΠ. Οι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι εκατοντάδες έως χιλιάδες φορές πιο επικίνδυνες για τη ζωή των παιδιών από τον κορωνοϊό.

  • «οι ασθενείς παραπέμπονται από το δημόσιο στα ιδιωτικά»

 Αυτό δεν ισχύει! Κάποιοι ασθενείς αναγκάζονται να καταφύγουν στα ιδιωτικά, όταν ο χρόνος αναμονής στο δημόσιο είναι μεγάλος! Επίσης, ισχύει ότι αρκετοί Παιδοκαρδιολόγοι παραπέμπουν τα περιστατικά τους αυστηρά στα ιδιωτικά, χωρίς να προσφέρουν στους ασθενείς/γονείς την επιλογή του δημοσίου!!! Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι προς διερεύνηση…

  • «τα δημόσια δεν καλύπτουν όλο το φάσμα των απαραίτητων επεμβάσεων»

Ούτε αυτό ισχύει! Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από γονείς-μέλη του Συλλόγου μας ότι στο ΕΚΑΣΚΑΠ έχει πραγματοποιηθεί ικανός αριθμός πολύπλοκων επεμβάσεων καρδιάς με εξαιρετικά αποτελέσματα!

  • «Πιστεύετε δηλαδή ότι πρέπει κάποια κέντρα να κλείσουν;»

Προφανές ότι αυτή η ερώτηση είναι υποβολιμαία, για να προκαλέσει την βολική απάντηση:

  • «Συνεπώς, προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι αναγκαίο όχι ασφαλώς να κλείσει κάποιο από τα δημόσια κέντρα, αλλά να ενδυναμωθούν μέσω της σύντηξής τους. Πιστεύω ότι πρέπει και τα δύο δημόσια κέντρα να ενταχθούν σε ένα ενιαίο Εθνικό Παιδοκαρδιοχειρουργικό Πρόγραμμα, με ενιαία διεύθυνση, ενιαίο προγραμματισμό, προσωπικό και προϋπολογισμό.»

Εδώ, ο Παιδοκαρδιοχειρουργός του ΜΗΤΕΡΑ, αφού εγκαλεί, αναίτια, το Παίδων για μειωμένη αποδοτικότητα, ζητεί την συγχώνευσή του με το Ωνάσειο, γιατί, βεβαίως, αυτό βολεύει τα ιδιωτικά! Το πώς μπορεί να γίνει η “σύντηξη” των δύο δημόσιων κέντρων στην πράξη, είναι προς απάντηση! Το ΕΚΑΣΚΑΠ είναι το μόνο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο που λειτουργεί μέσα σε τριτοβάθμιο Παιδιατρικό Νοσοκομείο, όπως διεθνώς ασκείται η Παιδοκαρδιοχειρουργική. Το Ωνάσειο είναι Κέντρο, όχι Νοσοκομείο, χωρίς όλες ειδικότητες, χωρίς άλλα Τμήματα, χωρίς Μονάδες Εντατικής για Νεογνά. Η όποια “σύντηξη” έχει την έννοια να μεταφερθούν στο Αγ. Σοφία προσωπικό και εξοπλισμός του Ωνασείου (π.χ. ECMO) και να λειτουργούν ως μία ομάδα με το εκεί ανθρώπινο δυναμικό. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει το αντίστροφο.

  • Η προσφορά των Συλλόγων και οι αμφιβόλου ήθους ΜΚΟ

Αναρωτιόμαστε γιατί ο κ. Σαρρής δεν αναφέρει καν το όνομα του Συλλόγου μας, ενώ είμαστε ο μόνος Σύλλογος γονέων καρδιοπαθών παιδιών που αγωνιστήκαμε κι αγωνιζόμαστε επί 11 χρόνια για την λειτουργία του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου στο Παίδων! Μάλιστα, ουδέποτε έχουμε κάνει εράνους, σε αντίθεση με τους Συλλόγους που ονομαστικά αναφέρει και διαφημίζει!… Σε κάθε περίπτωση, η δεοντολογία επέβαλε την αναφορά μας. ‘

Συμπερασματικά: Η συνέντευξη του κ. Σαρρή σε μία κρίσιμη περίοδο για τις αποφάσεις του Υπουργείου όσον αφορά στο μόνο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο ΕΣΥ στο Παίδων «Η Αγία Σοφία» μας βάζει σε προβληματισμό για την σκοπιμότητά της. Αντί να στηρίξει το μοναδικό αυτό Κέντρο, βάλλει εναντίον του και ζητά την συγχώνευση, δηλ. την κατάργησή του (;), στηριζόμενος σε προσωπικές, άδικες κρίσεις. Ελπίζουμε η Πολιτεία να πράξει τα δέοντα και να στηρίξει το μόνο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»!

Related posts

Γιατί νιώθω πόνο στο στομάχι; Πού οφείλεται και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Αντίδοτο στη μοναξιά είναι η ανθρώπινη επαφή

Εγκεφαλικό: Συμπτώματα και πως Αντιμετωπίζεται