ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεθνή Νέα

O Τραμπ «Τίναξε» την σύνοδο των G7 στον «αέρα»

O Τραμπ «Τίναξε» την σύνοδο των G7 στον «αέρα»  αποχωρώντας  από την διάσκεψη που πραγματοποιείται στο Κεμπέκ του Καναδά.

Ο λόγος της αποχώρησης του  Ν.Τραμπ ήταν οι έντονες διαφωνίες  για τους δασμούς, αφήνοντας “σύξυλους” τυς υπόλοιπους 6 ηγέτες. 

 

«Τινάζει» τη σύνοδο κορυφής των G7 στον «αέρα» ο Τραμπ καθώς όπως ανακοινώθηκε ο Αμερικανός πρόεδρός  πρόκειται να αποχωρήσει από την διάσκεψη που πραγματοποιείται στο Κεμπέκ του Καναδά, εξαιτίας έντονων διαφωνιών  για τους δασμούς, αφήνοντας “σύξυλους” τυς υπόλοιπους 6 ηγέτες. 

Η αποχώρησή του έρχεται πριν από τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και την προστασία των ωκεανών.

Ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία, είναι απίθανο να προχωρήσουν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, με δεδομένες τις ουσιαστικές διαφοροποιήσεις που υπάρχουν μεταξύ των ΗΠΑ και των υπολοίπων κρατών-μελών της ομάδας G7 για το εμπόριο, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την εξεύρεση συμβιβασμών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει λίγο πριν την αναχώρησή του από την Ουάσιγκτον για τον Καναδά ότι η υπόθεση των δασμών αποτελεί «κόκκινη» γραμμή για τις ΗΠΑ ενώ είχε επιτεθεί σε Καναδά και ΕΕ ότι εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ στο συγκεκριμένο θέμα.

Μία τέτοια κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ, υπογραμμίζει τις «ρωγμές» που υπάρχουν πλέον μεταξύ των μεγάλων δυτικών δυνάμεων στο πλαίσιο της G7, που έγιναν ακόμη πιο βαθιές μετά την επιβολή των δασμών για τις εισαγωγές προϊόντων στην αμερικανική αγορά.

Πολλοί αξιωματούχοι που βρίσκονται στο Λα Μαλμπέ είπαν ότι είναι σχεδόν αδύνατον να συμφωνηθεί ένα τελικό κείμενο μεταξύ των ηγετών του Καναδά, της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας.

Οι υπόλοιπες διασκέψεις

Η απόρριψη από τη Γερμανία της πρότασης του Ν.Τραμπ για επιστροφή της Ρωσίας στο φόρουμ του G7 δείχνει γενικότερα το χάσμα που υπάρχει μεταξύ της νέας αμερικανικής πολιτικής και της αυτής των υπολοίπων κρατών του “κλαμπ”.

Να σημειωθεί πως το τετραήμερο 7 με 10 Ιουνίου είναι πολύ “καυτό” γενικότερα σε ότι αφορά τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις.

Εκτός της συνόδου των G7  πραγματοποιείται η συνάντηση του κλειστού κλαμπ της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ μεταξύ 7 και 10 Ιουνίου ενώ την ίδια ώρα πραγματοποιείται η διάσκεψη της Σαγκάης (9 με 10 Ιουνίου) ως αντιστάθμισμα στην σύνοδο των G7 στην οποία μετέχουν Ρωσία, Κίνα, Ιράν καθώς και 6 ακόμη χώρες: Ινδία, Πακιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στο Λα Μαλμπέ γύρω στις 13.00 (τοπική ώρα) και ζήτησε αμέσως να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο είχαν μια «πολύ εγκάρδια» συζήτηση γύρω από τα θέματα της Βόρειας Κορέας και του εμπορίου, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Ελιζέ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Related posts

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων

«Χείρα βοηθείας»10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Άμπου Ντάμπι στην καταρρέουσα τουρκική οικονομία

ΗΠΑ: Και επισήμως πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν – Το Κογκρέσο επικύρωσε τη νίκη του