ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Οφειλές στον ΕΦΚΑ: Χωρίς περίθαλψη κινδυνεύουν να μείνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες

Οφειλές στον ΕΦΚΑ: Χωρίς περίθαλψη κινδυνεύουν να μείνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες – Τι απαντά το υπουργείο Εργασίας

 

 

Τον άμεσο κίνδυνο να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αντιμετωπίζουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που δε θα πληρώσουν ή ρυθμίσουν τις οφειλές τους στον ΕΦΚΑ μέχρι τις 31 Μαΐου 2023.

 

Η καθολική παράταση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ, δηλαδή τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες, λήγει στο τέλος Μαΐου.

Η ασφαλιστική κάλυψη διασφαλίζεται μόνο για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους που δεν έχουν οφειλές προς το ΚΕΑΟ αλλά και όσους μη μισθωτούς έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους.

 

Η αποπληρωμή ή ρύθμιση των οφειλών αποτελεί, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ιδίων αλλά και μελών των οικογενειών τους. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας, προκειμένου να πάρει παράταση μέχρι το 2024, θα πρέπει να πληρώσει όλες τις εισφορές υγείας του μέχρι το 2022.

 

Η ασφαλιστική ικανότητα των ελεύθερων επαγγελματιών ανανεώνεται για άλλον ένα χρόνο, με την αποπληρωμή ή τη ρύθμιση. Τα ποσά πρέπει να καταβληθούν χωρίς να συνυπολογίζονται τυχόν άλλες παλαιότερες οφειλές που μπορεί να υπάρχουν και να έχουν καταγραφεί.

 

Τεμπονέρας: Η μεσαία τάξη απειλείται όχι μόνον όσον αφορά την περιουσία αλλά και την υγεία της

Το θέμα έφερε στο «φως» το πρωί της Τρίτης (30/05), ο εργατολόγος και επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τεμπονέρας σημείωσε ότι, «από την ερχόμενη Πέμπτη μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μένουν εκτός φαρμακευτικής περίθαλψης διότι η κυβέρνηση δεν προέβλεψε την παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας για εκείνους οι οποίοι έχουν οφειλές και χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα η μεσαία τάξη στο όνομα της οποίας ορκιζόταν η ΝΔ και ορκίζεται ακόμα προεκλογικά, να απειλείται όχι μόνον όσον αφορά την περιουσία της αλλά και την ίδια την υγεία της τελικά».

 

«Ο ΕΦΚΑ λέει ότι πρέπει να πληρώσεις όλες τις εισφορές περί υγείας του 2022 προκειμένου να έχεις παράταση μέχρι το 2024», συμπλήρωσε και εξήγησε ότι αυτό μεταφράζεται σε ένα ποσό που ξεπερνά τα 650 ευρώ. «Σκεφτείτε πώς κάποιος επαγγελματίας αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πληρώσει τα τρέχοντα και του ζητάει να πληρώσει και αναδρομικές εισφορές για να μπορεί να έχει τι; Το αυτονόητο δικαίωμα στην περίθαλψη», τόνισε ο Διονύσης Τεμπονέρας ο οποίος, στη συνέχεια, έκανε και σχετική δήλωση.

 

«Από την ερχόμενη Πέμπτη 1η Ιουνίου χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω λήξης της προθεσμίας ρύθμισης ή εξόφλησης των οφειλών τους στον ΕΦΚΑ. Μετά την κινητή και ακίνητη περιουσία των μικρομεσαίων, η κυβέρνηση έβαλε στο στόχαστρο ακόμα και την περίθαλψή τους επιδεικνύοντας μέγιστη αναλγησία. Εδώ και μήνες είχαμε προειδοποιήσει ότι επαγγελματίες και αγρότες πρέπει να πάρουν ανάσα, με μια νέα ρύθμιση οφειλών, με κούρεμα βασικής οφειλής και μακρά περίοδο αποπληρωμής, λύση που θα απαντούσε και στο θέμα της περίθαλψής τους. Εδώ και τώρα καλούμε την υπηρεσιακή κυβέρνηση να δώσει λύση και να προστατεύσει όπως οφείλει το δημόσιο αγαθό της υγείας των πολιτών».

«Οι ανασφάλιστοι πολίτες με τον ΑΜΚΑ τους δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις Δημόσιες Δομές Υγείας»

 

Σχετικά με το θέμα, ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο εργασίας, το οποίο κάνει λόγο για μη έγκυρη ενημέρωση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ μπορούν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, καταβάλλοντας μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές του κλάδου υγείας του 2022 και όχι εξοφλώντας ολοσχερώς τις εισφορές του 2022.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση

 

Με αφορμή τη μη έγκυρη ενημέρωση που διακινείται το τελευταίο χρονικό διάστημα και κάνει λόγο για αποκλεισμό των Μη Μισθωτών από την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από 1η Ιουνίου, εφόσον δεν πληρώσουν ή δε ρυθμίσουν τα χρέη τους στον e-ΕΦΚΑ, η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά ότι:

  1. Οι Μη Μισθωτοί ασφαλισμένοι του Φορέα, κάνοντας χρήση της ευνοϊκότερης ρύθμισης -που νομοθετήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά και είναι σε ισχύ- μπορούν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, καταβάλλοντας ΜΟΝΟΝ το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές του κλάδου υγείας έτους 2022 και ΟΧΙ εξοφλώντας ολοσχερώς τις εισφορές έτους 2022 ή ρυθμίζοντας τυχόν άλλες οφειλές τους. Ενδεικτικό είναι πως με αυτή την ευεργετική διάταξη διευρύνθηκε κατά 20% ο αριθμός των ασφαλισμένων στους οποίους χορηγήθηκε ασφαλιστική ικανότητα.
  2. Η ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων αλλά και των εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους έχει παραταθεί χωρίς προϋποθέσεις έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο της πρόνοιας που λαμβάνεται παγίως για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 

Επισημαίνεται ότι από την 1η Ιουνίου 2023 όσοι Μη Μισθωτοί διαπιστώσουν ότι δε διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά -χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα- στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην πλατφόρμα:

 

«Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών», https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me-misthoton και να τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

 

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες με τον ΑΜΚΑ τους δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έχοντας ελεύθερη πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας.

Related posts

Δημοσκόπηση ALCO για ΓΣΕΕ: Δύο στους τρεις εργαζόμενους «δύσκολα» βγάζουν το χειμώνα ή και «καθόλου»

Newsroom

Απαγορεύονται τα μεγάφωνα στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα και στην Κομοτηνή ο χότζας σπάει τα ντεσιμπέλ (Βίντεο)

Newsroom

Σκρέκας: Απόλυτη προτεραιότητα η δημιουργία μικρών αγροτικών φωτοβολταϊκών πάρκων

Newsroom