ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τεχνολογία & Διαδίκτυο

Οι εφαρμογές για τις πυρκαγιές και τις μετακινήσεις των πολιτών κέρδισαν στον 5 ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό “ Generation Next ”

Οι εφαρμογές για τις πυρκαγιές και τις μετακινήσεις των πολιτών κέρδισαν στον 5 ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό “ Generation Next ”

Ο 5ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός“GenerationNext”ολοκληρώθηκε, προσελκύοντας, για ακόμη μια φορά, το ενδιαφέρον εκατοντάδων μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα.

Ο Αλμυρός Βόλου, η Καλαμάτα και τα Χανιά αναδείχθηκαν οιμεγάλοι νικητές του Διαγωνισμού. Εφαρμογές για την προστασία των δασών, καθώς και την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών ήταν οι πρωταγωνιστές για φέτος.

Την πρώτη θέση απέσπασε η ομάδαex-almyrouIΙ, από το Γενικό Λύκειο Αλμυρού, η οποία σχεδίασε έναν προηγμένο σταθμό δασικής προστασίας. Οι μαθητές Αποστόλης Δρόλιας, Γιώργος Καλόγηρος και Αλέξανδρος Τσαμπίρας, με αφορμή τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν πέρυσι στην περιοχή της Μανγησίας και λαμβάνοντας υπόψηπως η έγκαιρη ανίχνευση εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια για κάθε δάσος, αξιοποίησαν την τεχνολογίαArduino,υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους Δημήτρη Μαμούρα, και σχεδίασαν τον σταθμό.

Το Arduino είναι μια δημοφιλής, εύχρηστη και χαμηλού κόστους πλατφόρμα ανάπτυξης έργωνη λεκτρονικής, αυτοματισμού και ρομποτικής, που χρησιμοποιείται ευρέως για τη δημιουργία πρωτότυπων κατασκευών αλλά και για εκπαιδευτικούς σκοπούς. «Για εμάς ήταν πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε το δάσος Κουρί, ένα σπάνιο δάσος βελανιδιάς της περιοχής μας, το οποίο αφενός αποτελεί πνεύμονα της πόλης μας και είναι ένα αξιόλογο αξιοθέατο και αφετέρου είναι αρκετά ευάλωτο στις πυρκαγιές. Απώτερος στόχος για εμάς, είναι η δημιουργία ενός δικτύου σταθμών, με την υποστήριξη του Δήμου και της Πυροσβεστικής», δήλωσε η ομάδαex-almyrouIΙ.Στηδεύτερη θέση βρέθηκε η ομάδαKalamatateam2, η οποία συνδυάζοντας την τεχνολογίαArduinoκαιAppDevelopment, σχεδίασε ένα όχημα με σκοπό τη διευκόλυνση της μετακίνησης των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Οι μαθητές Κυριάκος Καράμπελλας, Ιωάννα Μάλαμα, Μελίνα Πολυχρονάκη και Τριαντάφυλλη Θεοδώρου, από το 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο Καλαμάτας, υπό τηνεποπτεία του καθηγητή τους Αλέξανδρου Καραβλίδη, δημιούργησαν το «Driveme», ένα αρθρωτόόχημα το οποίο λειτουργεί με τη βοήθεια ενόςapp.«Έχοντας ως έμπνευση το ρομποτικό όχημαRover, το οποίο εξερευνά τον Άρη και τη Σελήνη, στοχεύουμε να προσφέρουμε μεγαλύτερη αυτονομία στα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, βοηθώντας τους να συμμετέχουν ισότιμα στην κοινωνική ζωή της πόλης μας», αναφέρειηKalamatateam2.Οι δυσκολίες στη μετακίνηση των κατοίκων των Χανίων λόγω της πανδημίας, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της ομάδαςSTEMfreaks, που κατέκτησε την τρίτη θέση στον διαγωνισμό. Οι μαθητές Γιώργος Δασκαλάκης, Ρομπέρτο Στέρλνιγκ-Ζακυνθινάκης και Αλεξάνδρα Φουντουλάκη από το 6οΓυμνάσιο Χανίων, λαμβάνοντας υπόψητη μειωμένη πληρότητα που έχει επιβληθεί στα Μέσα

2Μαζικής Μεταφοράς,και με τη βοήθεια του καθηγητή τους Τίτου Σμυρνάκη,δημιούργησαν το «BusPassengerCounter».«Η πανδημία έχει επιφέρει δυσκολίες και καθυστερήσεις στον τρόπο που μετακινούμαστε και για αυτό η δημιουργία τουBusPassengerCounterδίνει στους πολίτες χρήσιμες πληροφορίες για μια ασφαλή και λιγότερο χρονοβόρα μετακίνηση», δήλωσε ηSTEMfreaks.ΤοGeneration Nextείναι ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Vodafone πουυλοποιείταιαπότoνεκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικο Οργανισμό SciCo-Επιστήμη Επικοινωνίαμε την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Μέχρι σήμερα το Πρόγραμμα, με επίκεντρο την ψηφιακήπλατφόρμαwww.generationnext.vodafone.gr, μετρά 95.000 ωφελούμενους και 588 καινοτόμαprojectsμαθητών, από185 δήμους της χώρας.

Related posts

Παπαστεργίου: Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στο gov.gr για να απαντά στις απορίες του πολίτη και να τον καθοδηγεί

Newsroom

Δίκτυα 5G: Γιατί θα πρέπει να συντονίσουμε ξανά τα κανάλια στις τηλεοράσεις

Google: Πώς τα έξυπνα τηλέφωνα έχουν μετατραπεί σε «μεγάλο αδελφό»

Newsroom