ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Κοινωνία

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Το ηφαίστειο στη Σαντορίνη θα εκραγεί ξανά

Οι επιστήμονες προειδοποιούν:Το ηφαίστειο στη Σαντορίνη θα εκραγεί ξανά

Το ηφαίστειο είναι ενεργό, όπως εξηγούν επιστήμονες του ΙΜΠΗΣ (Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης) που παρακολουθούν τη δραστηριότητα στην περιοχή

 

Πριν από μερικές ημέρες οι επιστήμονες χτυπούσαν καμπανάκι κινδύνου για τα ηφαίστεια στην Ελλάδα και κυρίως γι” αυτό στη Σαντορίνη και το ενδεχόμενο να «ξυπνήσει» κάποια στιγμή. Οι επιστήμονες έλεγαν ότι μπορεί να είναι ένα σενάριο αλλά οι αρχές πρέπει να έχουν έτοιμες τις υποδομές για να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στη Σαντορίνη, μπροστά από το μαγευτικό τοπίο της Καλντέρας βρίσκεται η Νέα Καμένη (το πιο πρόσφατο τμήμα στεριάς που δημιουργήθηκε στη Μεσόγειο Θάλασσα), η οποία αχνοκαπνίζει και μυρίζει θειάφι.

Το ηφαίστειο είναι ενεργό, όπως εξηγούν επιστήμονες του ΙΜΠΗΣ (Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης) που παρακολουθούν τη δραστηριότητα στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το ηφαίστειο είχε εκραγεί σε διαφορετική χρονολογία απ” ότι πίστευαν ως τώρα. Ξύλο ελιάς που βρέθηκε στις ανασκαφές οι οποίες συνεχίστηκαν και φέτος στον προϊστορικό οικισμό στη θέση «Κοίμηση Θηρασίας», που χρονολογείται στην Πρώιμη και Μέση Εποχή του Χαλκού, όταν η Θηρασία ήταν ακόμα ενωμένη με τη Θήρα, δίνει μια χρονολόγηση που μεταφέρει την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης μερικές δεκαετίες αργότερα απ’ ό,τι εκτιμούσαν οι υποστηρικτές της υψηλής χρονολόγησης.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ο ηφαιστειολόγος Γιώργης Βουγιουκαλάκης λέει:

«Σας λέω με βεβαιότητα ότι κάποτε στο μέλλον το ηφαίστειο θα εκραγεί ξανά. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, γιατί θα το έχουμε προβλέψει πολύ νωρίτερα και θα έχουμε ενημερώσει. Θα είναι μια ελεγχόμενη κατάσταση, που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για το νησί προσελκύοντας ακόμα περισσότερους τουρίστες που θα θέλουν να δουν το φαινόμενο».

Η Νέα Καμένη, που άρχισε να δημιουργείται το 1570 μ.Χ., είναι ήδη πόλος έλξης για Ελληνες και ξένους ταξιδιώτες. Καθώς η πορεία είναι ανηφορική και το έδαφος ζεστό, έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής παγκάκια και ψάθινες ομπρέλες για να ξεκουράζονται οι περιηγητές. Στην κορυφή ο Γ. Βουγιουκαλάκης ακουμπάει σ’ ένα βράχο, ώστε να δείξει τον πελώριο κρατήρα, και οι κάμερες των κινητών παίρνουν… φωτιά για ένα ενσταντανέ στο κατάμαυρο φόντο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΙΜΠΗΣ, κανείς δεν πίστευε ότι το ηφαίστειο θα είχε ξανά δραστηριότητα, μέχρι την περίοδο 2011-2012, που στη διάρκεια λίγων μηνών καταγράφηκαν περισσότεροι από 1.000 σεισμοί.

«Ενώ μέχρι τότε η Νέα Καμένη βυθιζόταν 6 χιλιοστά το χρόνο, από το 2011 ανέβηκε 13 εκατοστά και από το 2014 άρχισε να κατεβαίνει ξανά 6 χιλιοστά το χρόνο», εξηγεί ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.

Related posts

Τσίπρας για τα εργασιακά στην πορεία: Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μέχρι το τέλος (Video)

Newsroom

Χωρίς μάσκα εθεάθη γνωστό μέλος της επιτροπής των «ειδικών»

Newsroom

Ε65 – Aνοίγουν τα τμήματα: Λαμία – Ξυνιάδα και Τρίκαλα – Καλαμπάκα λίγο πριν το Πάσχα