ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Ορθοδοξία

Οι ιεροψάλτες στην σημερινή εποχή

Οι ιεροψάλτες στην σημερινή εποχή

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα θίξουμε ένα άλλο σοβαρό θέμα που η εκκλησία μας πονάει. Αυτό δεν είναι άλλο από τους ιεροψάλτες. 

 

Θα αναφερθώ στους Βυζαντινούς Ιεροψάλτες που είναι σε μεγάλες εκκλησίες των πόλεων, καθώς τα έρημα τα χωριά η θα στερούνται ψαλτών ή θα έχουν κάποιον ή κάποιους ηλικιωμένους που και αυτοί  με ότι δυνατότητα έχουν, βοηθούν στην τέλεση της Θείας Ευχαριστίας και όλων των Μυστήριων της Εκκλησίας μας. 

Αυτοί είναι οι λεγόμενοι πρακτικοί καθώς γνωρίζουν εμπειρικά να ψέλνουν και όχι με νότες όπως οι βυζαντινοί.  Το θέμα είναι όμως οι άλλοι γιατί έχουν γνώση και η πλειοψηφία είναι μορφωμένοι.  Παρόλα αυτά ο πονηρός τους κάνει ότι θέλει και φθάνουν να γελοιοποιούνται και να προκαλούν σκάνδαλο για τους πιστούς.  

Πρώτα πρώτα να αναφέρω με βαθιά λύπη ότι παρόλο που κάθε Μητρόπολη διαθέτει Σχολή Βυζαντινής και από αυτές αποφοιτούν μεγάλος αριθμός ατόμων, ωστόσο από όλους αυτούς μόνο ελάχιστοι επανδρώνουν τα αναλόγια των εκκλησιών. 

Και ρωτώ τι τις θέλετε τις σχολές αφού δεν μπορείτε να βγάλετε νέους ψάλτες να υπηρετήσουν τον Θεό μέσα από την θέση του Ιεροψάλτου ;

  Επιπλέον όσο τα χρόνια περνούν καθώς βλέπουμε τον κλήρο να έχει ξεφύγει εντελώς πλην απειροελάχιστων εξαιρέσεων, διαπιστώνουμε ότι η κατρακύλα χτυπά και τους Ιεροψάλτες.  Οι περισσότεροι ιεροψάλτες ειδικά οι πτυχιούχοι και καλλίφωνοι πάσχουν από τέτοιο εγωισμό που και ο πιο εγωιστής Δεσπότης μπροστά τους  μοιάζει με ταπεινό.  Αυτό τους οδηγεί σε μια αλαζονική συμπεριφορά.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα μεγαλύτερα μαλώματα εν ώρα Θείας Λειτουργίας έχουν συμβεί στα αναλόγια από ψάλτες.  Άλλες δε φορές ξεχνούν ότι το τάλαντο που διαθέτουν το οποίο καλώς καλλιέργησαν τους το χάρισε ο Θεός και σε Αυτόν το επιστρέφουν, αλλά νομίζουν ότι είναι κάποιοι φτάνοντας ουκ ολίγες φορές στο σημείο των τραγουδιστών. 

Οι τραγουδιστές είναι μία άλλη κατηγορία και είναι πολύ θλιβερό οι Ιεροψάλτες να μοιάζουν τους τραγουδιστές γιατί ο σκοπός που επιτελούν δεν έχει κανένα κοινό σημείο.

Οι τραγουδιστές είναι διασκεδαστές του κόσμου ενώ οι Ιεροψάλτες υμνούν τον Εν Τριάδι Θεό, την Υπεραγία Θεοτόκο και τους Αγίους μας.   Δεν πρέπει να ξεχνούν ότι βρίσκονται μπροστά στον Χριστό και με φόβο Θεού και πνεύμα προσευχής πρέπει να υμνούν τον Θεό. Δυστυχώς όμως η έπαρση που τους σπέρνει ο πονηρός δεν έχει όρια γι αυτό δημιουργούνται και παρατράγουδα τα οποία αποσπούν τους πιστούς από την προσευχή και την κατάνυξη.

  Μην ξεχνάτε  ότι ο περισσότερος κόσμος αναπαύεται στα μοναστήρια που οι μοναχοί και μοναχές με κατάνυξη και ταπείνωση υμνούν τον Θεό.  

Ο κόσμος έχει αποστραφεί τον Θεό και ο Θεός μας αφήνει ελεύθερους αλλά αυτό έχεις ως συνέπεια τον βούρκο και τον σκοταδισμό.  Ο Θεός να μας ελεήσει.  

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Ἅγιος Παΐσιος: “Στα θέματα της πίστεως και της πατρίδος δε χωράνε υποχωρήσεις”

Newsroom

Ορθοδοξία – Μόρφου Νεόφυτος: «Ἄνθρωπον οὐκ ἔχω…»

Newsroom

8 Σεπτεμβρίου : Το Γενέσιον της Υπεραγίας Θεοτόκου

Newsroom