ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεθνή Νέα

Οι ηγέτες των 27 κρατών – μελών της ΕΕ ενέκριναν ομόφωνα το σχέδιο για το Brexit, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Οι ηγέτες των 27 κρατών – μελών της ΕΕ ενέκριναν ομόφωνα το σχέδιο για το Brexit, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Η συμφωνία, πλέον, οδεύει και επισήμως στο Λονδίνο για επικύρωση ή απόρριψη. Μιλώντας, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η ΕΕ εγκρίνει τη συμφωνία. Οπως τόνισε, «τώρα περιμένουμε την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο».

 

Τουσκ: Στόχος να τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου

Ο Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε τη θλίψη του για το Brexit, αλλά και την ελπίδα ότι εάν η Βρετανία αποφασίσει να επιστρέψει, η πόρτα της ΕΕ θα είναι ανοικτή.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν τη νέα συμφωνία για το Brexit, δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, λέγοντας πως στόχος είναι να τεθεί σε ισχύ στις 1 Νοεμβρίου.

 

Σε δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά το πέρας της Συνόδου, ο κ. Τουσκ τόνισε πως η συμφωνία έγινε δυνατή επειδή αξιολογήθηκε θετικά από την Ιρλανδία. Η βασική διαφορά, συνέχισε, είναι ότι ο κ. Τζόνσον δέχτηκε την ύπαρξη τελωνειακών ελέγχων στα σημεία εισόδου στη Βόρεια Ιρλανδία.

Τέλος, ο Τουσκ επισήμανε πως η συμφωνία θα διασφαλίσει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και ότι επιτρέπει να αποτραπεί το χάος.

Γιούνκερ: Η συμφωνία προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισήμανε ότι η συμφωνία προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ θέτει ως προτεραιότητα τους πολίτες. Δήλωσε, δε, χαρούμενος για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά στεναχωρημένος για το Brexit.

Τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, μπορεί να πέτυχε ομόφωνη απόφαση για το Brexit από τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο καλείται να ξεπεράσει τους σκοπέλους που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό της χώρας.

Μόλις ανακοινώθηκε η συμφωνία, το βορειοϊρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), σύμμαχος-κλειδί του Συντηρητικού Κόμματος του Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε την αντίθεσή του σε αυτήν.

Στη συνέχεια, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, κάλεσε τους Βρετανούς βουλευτές να «απορρίψουν» τη συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα συγκληθεί εκτάκτως το Σάββατο, που να σημειωθεί πρόκειται για την πρώτη σαββατιάτικη συνεδρίαση από το 1982. Αυτές οι δύο θέσεις καθιστούν ωστόσο μη πιθανή την έγκριση του κειμένου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) το οποίο ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο. «Προβλέπει μία πολύ σκληρότερη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος Νίκολα Στέρτζον.

«Το τέλος του αγώνα για να σταματήσει το Brexit απέχει πολύ. Αυτή η συμφωνία θα είναι αρνητική για τη οικονομία μας, για τις δημόσιες υπηρεσίες και για το περιβάλλον μας», δήλωσε και η ηγέτις των φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τζο Σουίνσον.

Related posts

Πρώτη μετωπική της Άγκυρας με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση

Newsroom

Αυστραλία: Οργή προκαλεί το νεκρό καγκουρό με το ελληνικό ούζο στα χέρια (φωτό)

Newsroom

Η τουρκική ακτοφυλακή ανακοίνωσε «επεισόδιο» στη Χίο, ΓΕΕΘΑ και Λιμενικό «δεν ξέρουν τίποτα»

Newsroom