Κοινοποιείστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ ρίχνουν 50 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο στην αγορά για τη μείωση των τιμών

Πρόκειται για μία χωρίς προηγούμενο συντονισμένη προσπάθεια των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων καταναλωτών πετρελαίου, όπως της Κίνας και της Ιαπωνίας, για να περιορίσουν τις τιμές του «μαύρου χρυσού»

Οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν 50 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους σε συντονισμό με την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία και τη Νότια Κορέα, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Πρόκειται για μία χωρίς προηγούμενο συντονισμένη προσπάθεια μερικών από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου να περιορίσουν τις τιμές του, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει αντίδραση από το καρτέλ του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του.

Κάτω από τα 80 δολάρια η τιμή του μπρεντ

Πριν από λίγο, η τιμή του μπρεντ διαμορφωνόταν λίγο κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας οριακή άνοδο σε σχέση με χθες. Η τιμή του άρχισε να υποχωρεί την περασμένη εβδομάδα από τα 86 δολάρια, που ήταν υψηλό επίπεδο 7ετίας, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισε να προετοιμάζει το έδαφος για παρεμβάσεις στην αγορά μετά την άρνηση του ΟΠΕΚ να αυξήσει περισσότερο την προσφορά του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, βολιδοσκόπησε μία σειρά από χώρες με υψηλή κατανάλωση αργού να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποδεσμεύουν ορισμένα από τα αποθέματά τους αργού. 

Την περασμένη Πέμπτη, η  Κίνα ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την αποδέσμευση αργού από τα στρατηγικά αποθέματά της, με αποτέλεσμα η τιμή του μπρεντ να μειωθεί στα 78 δολάρια το βαρέλι. 

Η απόφαση για τη συλλογική αποδέσμευση αποθεμάτων, μετά την απόρριψη από τον ΟΠΕΚ των εκκλήσεων για αύξηση της παραγωγής του, αποτελεί διπλωματική νίκη για τις ΗΠΑ και μία πρόκληση για την επιρροή της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας και άλλων χωρών στην αγορά αργού, αναφέρει το Bloomberg.

 

Με πληροφορίες από Bloomberg 

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο