ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Επικαιρότητα

Οι Ρώσοι Τουρίστες το μεγάλο στοίχημα του φετινού καλοκαιριού για το Υπ. Τουρισμού

Οι Ρώσοι Τουρίστες το μεγάλο στοίχημα του φετινού καλοκαιριού για το Υπ. Τουρισμού

Με στόχο να σπάσει το φράγμα του ενός εκατομμυρίου τουριστών από τη Ρωσία το 2018 κινούνται στο υπουργείο Τουρισμού, όπως προκύπτει και από δηλώσεις της υπουργού Έλενας Κουντουρά στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης MITT, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα στο μέσον της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο φιλόδοξος αυτός στόχος συνάδει με τις ανακοινώσεις των tour operators, σύμφωνα με τις οποίες έχουν κλείσει για το 2018 περισσότερες πτήσεις από τη Ρωσία προς την Ελλάδα.

Ωστόσο, η επίτευξη του στόχου εξαρτάται τόσο από την πορεία του ρουβλίου έναντι του ευρώ όσο και από τη διαθεσιμότητα των ξενοδοχειακών κλινών τους θερινούς μήνες στην Ελλάδα.

Remaining Time-0:59
Fullscreen
Mute

Σύμφωνα με την επίσημη στατιστική υπηρεσία Turstat της Ρωσίας, το 2017 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 856.000 Ρώσοι τουρίστες, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σχέση με το 2016.

Επίσης, δεδομένου ότι ένα ποσοστό Ρώσων εκδίδει βίζες για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιλαμβάνουν άλλη χώρα εισόδου της Ε.Ε., ενδεχομένως -σύμφωνα με τους Ρώσους- ο πραγματικός αριθμός να είναι λίγο μεγαλύτερος. \

Σημειώνεται, πάντως, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ+1,05% κατέγραψε 588,7 χιλιάδες αφίξεις Ρώσων τουριστών για το 2017 έναντι 595,5 χιλιάδων το 2016 (μείωση 1,1%).

Σε κάθε περίπτωση, για το 2018, όπως γνωρίζουν στο υπουργείο Τουρισμού, ενισχύεται ο αριθμός των πτήσεων από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη προς Κέρκυρα, Κρήτη, Κω και Ρόδο, ενώ προστέθηκαν νέες πτήσεις από τη Μόσχα προς τα Χανιά και την Αθήνα.

Τη δυναμική αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία ενισχύει και το έτος τουρισμού Ελλάδας – Ρωσίας 2017-2018. Θετικά αναμένεται να επιδράσουν ορισμένα events που έγιναν, όπως η συναυλία του Γιώργου Νταλάρα την προηγούμενη Τρίτη στον πατριαρχικό ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, και άλλα που θα ακολουθήσουν.

Μεταξύ αυτών, σημαντικό είναι το επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή ρωσικών και ελληνικών περιφερειών και τμημάτων τουρισμού που θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκιδική στις 12 Ιουνίου.

Προγραμματίζεται ακόμη μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων η παρουσία της Βυζαντινής Χορωδίας Αθηνών στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, αλλά και παρουσιάσεις master class της ελληνικής κουζίνας σε διάφορες ρωσικές πόλεις, σε συνεργασία με Ρώσους tour operators, για την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού.

Αναφορικά με το καθεστώς έκδοσης βίζας, η Ελένη Βακάλη, γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα, δήλωσε ότι έχει επιταχυνθεί η διαδικασία και από τη στιγμή που η αίτηση θα εισαχθεί στο ελληνικό προξενείο -εφόσον δεν συντρέχουν προβλήματα- η βίζα εκδίδεται εντός 24 ωρών και αυτό αφορά ολόκληρη τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο Ρώσος πολίτης, βέβαια, από τη στιγμή που καταθέτει την αίτηση μέχρι να την πάρει στα χέρια του περιμένει από τρεις (στη Μόσχα) μέχρι και επτά ημέρες (σε μία απομακρυσμένη περιοχή).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Turstat, οι Ρώσοι τουρίστες που ταξίδεψαν στο εξωτερικό το 2017 ανήλθαν σε 39,6 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 25% σε σύγκριση με το 2016.

Η Τουρκία είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός, καθώς υποδέχθηκε 4,5 εκατ. Ρώσους το 2017.

Ακολουθούν η Αμπχαζία (4,34 εκατ.), η Φινλανδία (3,33 εκατ.), το Καζακστάν (2,98 εκατ.), η Ουκρανία(2,28 εκατ.), η Κίνα (2 εκατ.), η Εσθονία (1,73 εκατ.), η Πολωνία (1,23 εκατ.), η Γερμανία (1,23 εκατ.) και η Ταϊλάνδη (1,1 εκατ.). Η Ελλάδα βρίσκεται στη 15η θέση με 856.000 Ρώσους επισκέπτες, πίσω από την Κύπρο, η οποία βρίσκεται στη 14η θέση με 869 χιλιάδες (+7%).

Ο τουρισμός κρουαζιέρας

Στην άνοδο των αφίξεων Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα μπορεί να συμβάλει επίσης ο θαλάσσιος τουρισμός. Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti, ο Όλεγκ Σαφόνοφ, επικεφαλής του Ρωσικού Οργανισμού Τουρισμού, σε δηλώσεις του έπειτα από συνάντησή του με την κ. Κουντουρά, υπογράμμισε ότι ο θαλάσσιος τουρισμός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και πολλά υποσχόμενους τομείς, που θα συμβάλει στην αύξηση της τουριστικής ροής από και προς τις δύο χώρες. «Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει ο τουρισμός κρουαζιέρας, θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τον τουρισμό ανάμεσα σε Ρωσία και Ελλάδα. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι μέσα στα επόμενα χρόνια αυτό το είδος ταξιδιών θα γνωρίσει μεγάλη αύξηση», συμπλήρωσε ο κ. Σαφόνοφ.

 

 

Πηγη naftemporiki.gr

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Το νέο Διαφημιστικό Spot για τις δομές κοινωνικής ένταξης του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων

Newsroom

Αλλάζουν οι φορολογικές δηλώσεις των συζύγων – «Παρελθόν» τα εικονικά διαζύγια

Μοιράζει ψίχουλα η Κυβέρνηση μπροστά στην οικονομική καταιγίδα: Δίνει «κουπόνι» 13 ευρώ για την ακρίβεια

Newsroom