Οι Τούρκοι «διχοτομούν το Αιγαίο στα δύο» με μεγάλη άσκηση μεταξύ Χίου, Σκύρου και Εύβοιας

Επίθεση σε πολλά μέτωπα εξαπολύει η Τουρκία εναντίον της Ελλάδος συντηρώντας την ένταση στον Έβρο με τις απόπειρες εισβολής μεταναστών αλλά και στο Αιγαίο.

Το νέο επεισόδιο αφορά σε NAVTEX με την οποία η Αγκυρα δεσμεύει το κεντρικό Αιγαίο, για ασκήσεις με πυρά, από τις 16 Μαρτίου μέχρι τις 30 Απριλίου.

Από το Ιόνιο μέχρι και ΝΑ (νοτιονατολικά) του Καστελόριζου το τουρκικό Ναυτικό έχει παρατάξει αυτή την στιγμή τον υποβρύχιο στόλο του, σε μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση, η οποία ξεκίνησε εχθές και πρόκειται να διαρκέσει έως τις 20 Μαρτίου.
Συνολικά 11 από τα 12 τουρκικά υποβρύχια έχουν απλωθεί από το Ιόνιο μεταξύ Κεφαλονιάς και Ζακύνθου, έως και ανατολικά της Κρήτης φτάνοντας έως την Κύπρο, βάσει των Subnote που έχει εκδώσει η Αγκυρα, σε μια καθαρά επιθετική ενέργεια αποκλεισμού και περιορισμού των κινήσεων των σκαφών επιφανείας του ΠΝ.

Τα τουρκικά υποβρύχια έχουν εντοπιστεί σε περιοχές κοντά στους διαύλους Ρόδου-Καρπάθου-Κρήτης, Πελοποννήσου-Κυθήρων-Κρήτης, στο Ιόνιο Πέλαγος κλπ.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis έχει απλώσει καλώδια και αυτή τη στιγμή έχει πορεία προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Βρίσκεται στο οικόπεδο 4 της κυπριακής ΑΟΖ (βλ. χάρτη) και πλέει ολοταχώς ανατολικά. Αυτή τη στιγμή είναι περίπου 5 μίλια έξω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όλη αυτή η περιοχή βρίσκεται εντός της ανακυρηχθείσας τουρκικής ΑΟΖ, όπως αυτή δημοσιεύτηκε από τον ΟΗΕ.