ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΑπόψειςΟρθοδοξίαΡοή Ειδήσεων

Ορθοδοξία στα Βαλκάνια… και Covid-19

Ορθοδοξία στα Βαλκάνια… και Covid-19

Γράφει ο Αριστείδης Ρούνης,

Φοιτητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστημίου Μακεδονίας

 

Το ξεκίνημα του έτους 2021 θα εμφανιζόταν ένας κίνδυνος στη διεθνή ανθρώπινη ασφάλεια υγείας.

Η απειλή αυτή, όχι μόνο επαληθεύτηκε, αλλά συνεχίζει να υφίσταται κατά το τρέχον έτος, βέβαια με διαφορετικά στατιστικά στοιχεία ανά κράτος και περιοχή. Ειδικότερα, στην Ελλάδα, ο νέος ιός προκάλεσε αρκετά δυσάρεστα περιστατικά. Η νοτιοανατολική Ευρώπη, η «περιφερειακή γειτονιά» της Ελλάδας, δεν κατάφερε εξίσου να αποφύγει την απειλή. Προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως, αρκετοί ιεράρχες, επίσκοποι και ιερείς αποδήμησαν εις Κύριον, λόγω του Covid-19 και λοιπών προβλημάτων υγείας. Ανθρώπινες ψυχές πιστών της Ορθόδοξης πίστης χάθηκαν πρόωρα.

 

Παρόλα τα παραπάνω αρνητικά γεγονότα στην βαλκανική χερσόνησο, ήδη έχουμε εισέλθει σε μια χρονική περίοδο που οδηγεί στον εορτασμό της Ανάστασης και στο Άγιο Πάσχα. Σε ορισμένες χώρες της περιοχής, σύμφωνα με το World Factbook της Αμερικάνικης CIA, οι πιστοί  στην Ορθοδοξία, αποτελούν αρκετά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αυτών, όπως στο «τρίγωνο» Ελλάδας – Σερβίας – Ρουμανίας.

Σαφώς όμως υφίστανται και σε λοιπά κράτη των Βαλκανίων πληθυσμοί με πιστούς της Ορθοδοξίας σε μικρότερο ποσοστό. Ειδικότερα στην Ελλάδα, μια από τις ανησυχίες των ανθρώπων αυτών, είναι αν θα έχουν φέτος τη δυνατότητα να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, όπως την περίοδο προ της εμφάνισης της νόσου του Covid-19. Το επίκεντρο άσκησης αυτών από ένα θρησκευόμενο άτομο, είναι ο Ιερός Ναός, εκεί όπου δύναται κανείς κυρίως να δοξάσει τον Θεό. Με άλλα λόγια, η συμμετοχή του στα Ιερά μυστήρια της Εκκλησίας, είναι ιδιαίτερης σημασίας δραστηριότητα. Την τρέχουσα περίοδο, όμως, είναι ανέφικτο να συμβεί αυτό, όπως παλαιότερα, καθώς έχουν καθοριστεί περιορισμοί από την πολιτεία, με στόχο τη μείωση της εξάπλωσης της νόσου.

 

Ωστόσο, όποια και να είναι η κατάσταση στην χώρα και ότι και αν αποφασιστεί, δεν πρέπει να λησμονείται το γεγονός ότι, στον καθημερινό χριστιανικό βίο, σημαντική είναι η θέση που κατέχει η προσευχή.

Πιο συγκεκριμένα, μια διαρκής προσευχή έχει την ευκαιρία ο πιστός να πραγματοποιεί οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Είναι ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα, που μπορεί ένας άνθρωπος που πιστεύει πραγματικά να χρησιμοποιήσει.

Πιο αναλυτικά, έχει την δυνατότητα να υμνεί την Παναγία, τον Ιησού Χριστό, τον Πατέρα, και το Άγιο Πνεύμα. Έχει κάθε ευκαιρία να ομολογεί την πίστη του, ακόμα και εκτός των Ιερών Ναών. Η πίστη κάθε ατόμου, πηγάζει από τον «εσωτερικό» του κόσμο. Έρχεται από τα «πιστεύω», που έχει εδώ και έτη, όσο ζει και όσο αναπνέει. Πρόκειται για τμήμα της ενσυνείδητης πειθαρχίας του. Αγωνίζεται δηλαδή, για να πειθαρχήσει από μόνος του κανείς, εφόσον το επιθυμεί.

 

Καταλήγοντας, αξίζει να επισημανθεί ότι, κάθε άνθρωπος στη γη, έχει τη δυνατότητα να διάγει ως πιστός αυτής της θρησκείας, που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Έτσι και στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στην χώρα μας, μπορεί κανείς να συμμετέχει στην αγάπη της Ορθόδοξης πίστης, της πίστης που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, που δεν γνωρίζει καλό ή κακό, φτωχό ή ευκατάστατο άτομο, ανά πάσα ώρα, όπου βρεθεί και όπου σταθεί. Πρόδηλο είναι ότι, τα στατιστικά στοιχεία του Covid-19 στο «βαλκανικό ορθόδοξο τρίγωνο», δεν είναι ενθαρρυντικά. Ως εκ τούτου, η τέλεση μιας καθημερινής προσευχής ενδείκνυται προς πάσα κατεύθυνση.

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

Το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης υποχρεώνει την Ελλάδα να δημιουργεί στα σύνορα κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών

Newsroom

Έτσι στήθηκε το μεγάλο κόλπο με το ηλεκτρικό ρεύμα και ο κάθε Έλληνας πληρώνει την ημέρα 50 ευρώ σε ενέργεια κατά μ.ο.!

Newsroom

Γέρων Γεώργιος: ‘Αν Δεν Μετανοήσουμε Τελείωσε Η Ιστορία…”