ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Άμπελος ΚυρίουΟρθοδοξία

π. Γεώργιος Αλευράς Καυσοκαλυβίτης: Στο ‘Άγιο Όρος χτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας

π. Γεώργιος Αλευράς Καυσοκαλυβίτης: Στο ‘Άγιο Όρος χτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας

Γέροντα, υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων εκεί έξω που κρίνει και ισχυρίζεται ότι το Άγιο Όρος είναι ένα μικρό άντρο μασονίας. Τί απαντάτε σε αυτόν τον ισχυρισμό;

Άκου παιδί μου, το Άγιο Όρος για πάνω από χίλια χρόνια λατρεύει και δοξολογεί τον Θεό και προσεύχεται για την σωτηρία όλου του κόσμου.

Στο Άγιο Όρος, υπήρχαν εποχές που δεν ήταν συνέχεια γεμάτο από μοναχούς,  όπως είναι σήμερα. Τύχαινε να υπήρχαν περίοδοι που να υπήρχε και μόνο ένας μοναχός, αλλά αυτός ο ένας μοναχός, ήταν ικανός και αρκετός να στείλει τα μηνύματα του Θεού σε αυτό τον ταλαιπωρημένο κόσμο και μπορούσε να κρατάει αυτό το κομμάτι του ελληνισμού στην χερσόνησο του Άθω, εδώ απ’ όπου πέρασαν αυτοκράτορες, ηγεμόνες, μεγιστάνες, σουλτάνοι,  και όχι μόνο χριστιανοί, αλλά και αλλόθρησκοι.

Μέσα στους αιώνες το Άγιο Όρος κράτησε, και κρατάει ακόμα και σήμερα, παρά τους μεγάλους  κλυδωνισμούς που δέχεται  από διάφορα ρεύματα. Μην ξεχνάτε ότι η κοινωνία μας ζει μέσα σε ειδωλολατρικά χρόνια. Όπως είπε κάποιος κρητικός κληρικός: “Νέοι ειδωλολατρικοί χρόνοι, νέοι αποστολικοί χρόνοι, έτσι και τώρα ο Θεός μέσα σε αυτήν την μπόρα την δαιμονική, που όλοι άνθρωποι λατρέψαμε πάλι την ύλη και τα είδωλα, δηλαδή την σάρκα, το χρήμα, το εγώ μας, τον εαυτό μας, μέσα από όλη αυτή την λάσπη και τον βούρκο , θα δώσει ο Θεός την Θεία φώτιση και την δύναμη σε κάποιους ανθρώπους, να αλλάξουν ξανά τα πράγματα και να επαναφέρουν το κόσμο στο καλό!

Γέροντα το Άγιο Όρος μπορεί να θεωρηθεί η κιβωτός του Γένους και της Ορθοδοξίας;

Αναμφίβολα, είναι η κιβωτός του Γένους και της Ορθοδοξίας. Σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπου υπάρχουν πυρηνικά καταφύγια οι μεγάλοι ηγέτες αυτού του κόσμου προσπαθούν  να σώσουν ότι υπάρχει στο σύνολο του κόσμου, ώστε σε περίπτωση που γίνει κάποιος πυρηνικός όλεθρος  να μπορέσουν και πάλι να τον φτιάξουν. Αυτοί όμως οι μεγάλοι ηγέτες, προσπαθούν να κρατήσουν και να διασώσουν τον τεχνολογικό πολιτισμό, που κι αυτός, δεν λέω, είναι απαραίτητος, αλλά πιστεύω ότι ο τεχνολογικός πολιτισμός φτιάχνεται και πάλι αν χαθεί, αφού υπάρχουν οι γνώσεις και οι τεχνικές. Το πιο σημαντικό όμως για την ανθρωπότητα είναι να διατηρηθεί ο πνευματικός πολιτισμός που για μένα πνευματικός πολιτισμός είναι η Ορθοδοξία και η Ορθοδοξία είναι το Άγιο Όρος. Όχι ότι άλλου δεν υπάρχει Ορθοδοξία. Παντού υπάρχει και στην Ρωσία, την Ρουμανία την Συρία, παντού υπάρχει. Αλλά εδώ στο Άγιο Όρος χτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας. Και μην ξεχνάτε ότι όπως έλεγε και ο Άγιος Παΐσιος, το Άγιο Όρος γεννήθηκε από το Βυζάντιο. Έτσι και τώρα το Άγιο Όρος μπορεί να γίνει πάλι ένα Βυζάντιο. Τόσο μεγάλη δύναμη είναι η δύναμή του!

Λόγια του Ιερομόναχο π. Γεώργιο Αλευρά Καυσοκαλυβίτη

Related posts

Γέρων Γεώργιος Αλευράς: “Οι άνθρωποι του Θεού πάντα διώκονται” (βίντεο)

π. Αυγουστίνος Καντιώτης: Να είμαστε έτοιμοι για όλα!

Η ιστορία της γέννησης του Χριστού επί γης

Newsroom