ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

«Παγώνουν» τα σχέδια για έξοδο στις αγορές το καλοκαίρι

«Παγώνουν» τα σχέδια για έξοδο στις αγορές το καλοκαίρι

 

 

Οι αναταράξεις που προκάλεσαν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία «παγώνουν» τα σχέδια της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές το καλοκαίρι και τα μεταθέτουν για το φθινόπωρο, με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών να σπεύδουν να ηρεμήσουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην αγορά ομολόγων μια τέτοια εξέλιξη.

Η βελτίωση που είχε σημειωθεί στα ελληνικά ομόλογα τον Απρίλιο είχε ωθήσει την ελληνική κυβέρνηση να αρχίσει να σχεδιάζει την επόμενη έκδοση, ωστόσο η επιδείνωση του κλίματος τον περασμένο μήνα οδήγησε τον ΟΔΔΗΧ σε στάση αναμονής. Αναλυτές και funds είχαν επισημάνει τον Μάιο με δηλώσεις τους στην «Καθημερινή» ότι μια νέα έξοδος στις αγορές αυτό το διάστημα όπου η μεταβλητότητα και οι πιέσεις στις αγορές έχουν ενταθεί, θα ήταν λάθος κίνηση, θυμίζοντας το «στραβοπάτημα» με την έκδοση του 7ετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, αρκετοί οικονομολόγοι επισήμαναν στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής ότι οι εξελίξεις στην Ιταλία ανατρέπουν τα σχέδια της κυβέρνησης και φέρνουν πλέον πιο κοντά το σενάριο της προληπτικής γραμμής στήριξης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο Reuters, τα σχέδια για νέα έκδοση θα πρέπει να περιμένουν έως το φθινόπωρο, όταν η Ελλάδα ελπίζει ότι θα έχει διασφαλίσει τη συμφωνία για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. «Εξετάζαμε την πιθανότητα μιας έκδοσης πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά οι πρόσφατες αναταράξεις δεν πρόκειται να επιτρέψουν την επιτυχία του εγχειρήματος», ξεκαθάρισε στο πρακτορείο ένας από τους αξιωματούχους. «Εχοντας ισχυρό απόθεμα ρευστότητας, μπορούμε να περιμένουμε να προχωρήσουμε σε μια τέτοια κίνηση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οπότε θα έχουμε και τη συμφωνία για το χρέος», όπως εξήγησε ο δεύτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, προσπαθώντας να αμβλύνουν τις ανησυχίες που μπορεί να δημιουργήσει το δημοσίευμα του πρακτορείου, επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει αναβολή έκδοσης «αφού, για να υπάρξει, πρέπει να έχει υπάρξει απόφαση έκδοσης και τέτοια απόφαση δεν υπήρξε ποτέ». Οπως τονίζουν, «ο ΟΔΔΗΧ έχει τη γενική εντολή από την κυβέρνηση ήδη από το 2017 το καλοκαίρι να κάνει –όπως έχει ήδη κάνει– δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές. Οι εκδόσεις ομολόγων αποφασίζονται με τεχνοκρατικά κριτήρια από τον ΟΔΔΗΧ, ο οποίος διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία για την επιλογή του κατάλληλου χρόνου. Η κυβέρνηση δεν κάνει πολιτική εντυπωσιασμού με εκδόσεις ομολόγων, όπως συνήθιζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πολιτική κρίση στην Ιταλία την περασμένη εβδομάδα οδήγησε σε ισχυρούς κραδασμούς στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να εκτινάσσεται μια ανάσα από το 5%. 

Έπειτα από μια μικρή βελτίωση τις προηγούμενες ημέρες, οι πιέσεις επανήλθαν χθες με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται στο 4,608% με άνοδο της τάξης του 2,11%. Η επιδείνωση οφείλεται σε «εισαγόμενους» παράγοντες και, κυρίως, στη διαβεβαίωση της ΕΚΤ ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα τελειώσει εντός του 2018 – γεγονός που προκάλεσε αναταράξεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης, αλλά και στις ανησυχίες των επενδυτών για την πολιτική που θα εφαρμόσει η νέα ιταλική κυβέρνηση, η οποία όπως φαίνεται θα βρεθεί σε σύγκρουση με την Ευρωζώνη. Ως συνέπεια, οι δημοπρασίες 3μηνων και 6μηνων εντόκων πραγματοποιήθηκαν χθες με αυξημένα επιτόκια, με τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί συνολικά 2,438 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο για τα 3μηνα έντοκα διαμορφώθηκε στο 0,7% από 0,59% και για τα 6μηνα στο 0,85% από 0,7%, ενώ η υπερκάλυψη ήταν πολύ χαμηλότερη από τις προηγούμενες δημοπρασίες.

 

 

 

ΠΗΓΗ kathimerini.gr

Related posts

«Δήλωση Βόμβα» Ξυδάκη εκλογές μετά το τέλος του προγράμματος ! (video)

Newsroom

Το Κίεβο κλείνει από σήμερα τη στρόφιγγα του ρωσικού αερίου – «Τι μέλλει γενέσθαι» από εδώ και πέρα για όλη την ΕΕ;

Newsroom

Την Δευτέρα 29 Μαΐου η προκήρυξη των εκλογών – Κάλπες στις 25 Ιουνίου…

Newsroom