ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΑποδράσειςΤουρισμός

Πάμε Χαλκίδα: Εκεί που κρύβεται η πραγματική μαγεία τα «τρελά νερά» του Ευβοϊκού κόλπου (βίντεο)

Πάμε Χαλκίδα: Εκεί που κρύβεται η πραγματική μαγεία τα «τρελά νερά» του Ευβοϊκού κόλπου (βίντεο)

Εύβοια. Μια πόλη θαλασσινή, δύο γέφυρες, ένα μοναδικό φαινόμενο παλίρροιας και πολλές βόλτες.

 

Καθώς πλησιάζετε τη Χαλκίδα, η καλωδιωτή κρεμαστή γέφυρα σάς επιφυλάσσει την πιο εντυπωσιακή υποδοχή σε ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά νησιά: την Εύβοια. Λίγο πιο πέρα όμως, στην παλιά γέφυρα, κρύβεται η πραγματική μαγεία: τα «τρελά νερά» του Ευβοϊκού κόλπου, πραγματικό αξιοθέατο.

Αναδεύονται, φουσκώνουν και αλλάζουν κατεύθυνση κάθε λίγες ώρες. Ένα μοναδικό φαινόμενο παγκοσμίως. Το θαλάσσιο ρεύμα ανανεώνεται συνεχώς, σαν το ρεύμα των ανθρώπων που περνά καθημερινά από τη Χαλκίδα, την πολυαγαπημένη των Αθηναίων. Φιλόξενη και ζωντανή, σας προσκαλεί σε μια χαλαρή παραλιακή βόλτα στα στέκια για φρέσκο ψάρι, τα καφέ και τα μπαρ.

Για μια «απόδραση» από το στρες, για μια εκδρομή ακόμα και μονοήμερη, η Χαλκίδα σάς περιμένει στο τέλος της γέφυρας, στη χαλαρή πλευρά της ζωής.

Η μυστηριώδης παλίρροια με τα «τρελά» νερά

Με το πέρασμά σας στην Εύβοια, κάτω από την παλιά γέφυρα της Χαλκίδας θα δείτε κάτι που μόνο εδώ συμβαίνει: κάθε έξι ώρες τα νερά φουσκώνουν, αναδεύονται και το ρεύμα αλλάζει κατεύθυνση. Το «τρελό» αυτό παγκοσμίως μοναδικό φαινόμενο οφείλεται στην έλξη που ασκεί η Σελήνη, αλλά και στη διαφορά στάθμης μεταξύ νότιου και βόρειου Ευβοϊκού. Δίπλα, η νέα γέφυρα -από το 1993- αποτελεί φαινόμενο τεχνολογίας: μια κρεμαστή-καλωδιωτή γέφυρα μήκους 694,5μ., από τα οποία τα 215 αιωρούνται σε ύψος 35,5 μέτρων. Όσο επιβλητική και αν είναι, η παλιά γέφυρα ακόμη διατηρεί την αίγλη της, καθώς είναι το σήμα κατατεθέν της Χαλκίδας, ένα κομβικό σημείο που οδηγεί κατευθείαν στην καρδιά της κοινωνικής της ζωής.

Φρέσκο ψάρι στην παραλία

Για φρέσκο ψάρι, καφέ, ποτό ή απλώς για μία μεγάλη χαλαρή βόλτα, η παραλία της Χαλκίδας, γεμάτη ζωή, σας καλεί να περπατήσετε στις προκυμαίες δίπλα σε ψαράδες και μικροπωλητές, σε πλανόδιους καλλιτέχνες, σε παρέες που γελούν. Ο δρόμος γεμάτος ταβέρνες, η καθεμία με το δικό της στιλ. Διαλέξτε ποια σας αρέσει και απολαύστε φρεσκότατους θαλασσινούς μεζέδες όπως γαριδομακαρονάδες μέχρι φρεσκότατα ψάρια της ημέρας. Το βράδυ, η παραλία φωτίζει τη θάλασσα με τη λάμψη της: κέφι, μουσική και ποτά σε όμορφα μπαρ με ωραίο «κλίμα».

Το Κάστρο του Καράμπαμπα με θέα στον Ευβοϊκό

Ώρα για βόλτα στο ένα από τα δύο κάστρα που φρουρούσαν την Χαλκίδα μέχρι τον 19ο αι., το μόνο που σώζεται ακόμη. Είναι το κάστρο της Κανήθου ή αλλιώς του Καράμπαμπα, στον κατάφυτο λόφο της Φούρκας, ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα της περιοχής. Ολοκληρώθηκε το 1684 και εμπόδισε τον Φραγκίσκο Μοροζίνι να κατακτήσει τη Χαλκίδα στη διάρκεια του ενετοτουρκικού πολέμου. Σήμερα, οι τρεις προμαχώνες του δεν φρουρούν πια την πόλη. Οι επάλξεις του όμως, προσφέρουν το καλύτερο σημείο, για να απολαύσετε τη μαγευτική θέα προς τον κόλπο.

Δίρφυς Εύβοιας

Mαγευτικός προορισμός μόλις 90 λεπτά από την Αθήνα. Σημαντικότερα χωριά είναι η Στενή Δίρφυος και οι Στρόπωνες Εύβοιας. Απολαύστε σπάνια φυσική ομορφιά, τρεχούμενα νερά, πανδαισία γαστρονομικών επιλογών και πολλές υπαίθριες δραστηριότητες.

Επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο της Χαλκίδας

Στην είσοδό του σας υποδέχεται μια ακέφαλη ερμαϊκή στήλη, που βρέθηκε στο ενετικό φρούριο. Στο προαύλιo κιονόκρανα, επιτύμβιες στήλες και αγάλματα μεγάλων διαστάσεων από τη ρωμαϊκή εποχή.

Ιστορικά κτήρια 

Ανακαλύψτε τα στη Χαλκίδα: το Κόκκινο σπίτι, κτίσμα του 1884, και το Σπίτι με τα αγάλματα της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών (1891). Επίσης, το μέγαρο που φιλοξενεί το δημαρχείο της πόλης με στοιχεία μπαρόκ και ιταλικού εκλεκτικισμού. Και ακόμη, το αρχοντικό Κριεζώτη και την οικία Καράκωστα.

Τα τζαμιά

Στην πρωτεύουσα της Εύβοιας θα ανακαλύψετε παρελθόν που θα σας εκπλήξει. Από τα 11 τζαμιά της πόλης σήμερα σώζεται μόνο αυτό της οδού Κώτσου χωρίς το μιναρέ του. Το τέμενος του Εμίρ Ζαδέ είναι δημιούργημα των πρώτων χρόνων της Τουρκοκρατίας. Στο κατώφλι του υπάρχει μια λαξευμένη αραβική επιγραφή και στο εσωτερικό του μια αξιόλογη συλλογή βυζαντινών ψηφιδωτών και κεραμικών.

 

Περιπλανηθείτε παρέα με το  Point Of View GR και το greekaffair πάνω από τα γαλαζοπράσινα  τρελόνερα της Χαλκίδας!

Related posts

«EAST MED YACHT SHOW 2019» 10 – 13 ΜΑΪΟΥ ΣΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Λουτρά Αιδηψού: Ευεξία, ίαση και αναζωογόνηση

Επίσημη Πρώτη Εκδήλωση για το 16ο EAST MED YACHT SHOW – Μarina Zeas 2017

Newsroom