ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ορθοδοξία

Παναγία η Πατριώτισσα: Μια εικόνα με συμβολικό σκοπό και πολλά μηνύματα!

 

Η εικόνα της Παναγίας της Πατριώτισσας αποτυπώνει με συμβολικό τρόπο την τελευταία παρακαταθήκη του Ιησού πριν από 2000 χρόνια.

Ήταν στο όρος των ελαιών και προσευχόταν. Κυριολεκτικά λίγο πριν την σύλληψη Του είπε. ” Την δόξαν ήν δέδωκάς μοι, δέδωκα αυτοίς, Ίνα Ώσιν Έν καθώς ημείς Έν εσμέν “, απευθυνόμενος στον Πατέρα. Τι είπε δηλαδή;

Ότι έδειξε στο ανθρώπινο Γένος την ενότητα Πατρός και Υιού και στην ίδια ενότητα θα μπορούν και οι άνθρωποι να συμπεριληφθούν, αν φυσικά το επιθυμούν. Τα λόγια Του αυτά ήταν τα τελευταία προς την ανθρωπότητα. Ήταν η παρακαταθήκη που μας άφησε. Λίγες ημέρες αργότερα και από τον Σταυρό, μας έδειξε και τον τρόπο που θα μπορεί να πραγματοποιηθεί η Ενότητα. ” Άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποιούσι “.

Αυτός είναι ο τρόπος. Η συγχώρεση. Εάν δεν συγχωρείς είσαι σε διάσπαση και διάσταση με τον συνάνθρωπο. Εάν συγχωρείς είσαι σε Ενότητα.

Πριν 180 χρόνια περίπου ο Πρώτος Κυβερνήτης του Έθνους Ιωάννης Καποδίστριας θα γράψει μια εγκύκλιο προς τον Ιερό Κλήρο της εποχής του. ( Λαλήσατε εις τας καρδίας του λαού την γλώσσα της αληθείας, διδάξατε την φιλαδελφείαν, την προς αλλήλους αγάπην, ίνα οι πάντες Έν Ώσι…).

Πριν 22 χρόνια, ξημερώματα της 2 Δεκεμβρίου 1991, ένας Άγιος Γέροντας στα Καυσοκαλύβια του Άγίου Όρους εγκαταλείπει τα εγκόσμια. Για 35 λεπτά της ώρας επαναλαμβάνει διαρκώς, ( Ίνα ώσιν Έν, Ίνα ώσιν Έν, Ίνα ώσιν Εν…). Ήταν Ο Γέρων Πορφύριος. Η παρακαταθήκη του Ιησού, του Ιωάννη Καποδίστρια, του Άγίου Γέροντος Πορφυρίου αποτυπώθηκε σε ξύλο. Έγινε εικόνα και μάλιστα σε Ελληνική και Ρωσική εκδοχή.

Μια εικόνα της Παναγίας που για να περιγράψεις τον συμβολισμό της χρειάζονται δεκάδες σελίδες. Μία εικόνα που έχει αγκαλιά την Ελλάδα, την Πατρίδα μας. Αυτός αλλά όχι ο μόνος, ήταν που η συγκεκριμένη εικόνα έλαβε και το δεύτερο όνομα της, Πατριώτισσα. Είναι Αυτή η Κυρία Θεοτόκος που σε δύσκολους καιρούς θα προστατέψει τα σύνορα της Ελλάδας…
Ο Ελληνισμός ήταν ο πρώτος απο αρχαιοτάτων χρόνων που μίλησε για το Έν και την Μονάδα. Απο τον Πυθαγόρα, τον Ηράκλειτο, τον Εμπεδοκλή, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη. Αξίζει να πληροφορηθούμε τι έγραψε ο Ηράκλειτος. ( Ουκ εμού αλλά του Λόγου ακούσαντος, ομολογείν εστί σοφόν, ΕΝ πάντα είναι…).
Καλά Χριστούγεννα  και ευλογημένα
Το Διαβάσαμε εδω 

 

 

Related posts

Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης: Ο Χριστός προσφέρεται στην Εκκλησία με τα Μυστήριά Του!

Διαφορετικά βλέπουν τα μάτια των ανθρώπων και διαφορετικά ο Θεός

Newsroom

Πώς πρέπει να βγαίνει στο πεδίο της μάχης ο στρατιώτης του Χριστού;

Newsroom