ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΚοινωνία

Πανελλαδικές: Πιο νωρίς οι εξετάσεις, νωρίτερα και οι βάσεις

Πανελλαδικές:  Πιο νωρίς οι εξετάσεις, νωρίτερα και οι βάσεις

Aντίστροφη μέτρηση» για τις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου, με το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώνει αιφνιδίως και νωρίτερα από ότι αναμενόταν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, στοχεύοντας όπως ήδη επισημανθεί σε ένα αποτέλεσμα: την έκδοση των αποτελεσμάτων των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και σίγουρα πριν τις 20 Αυγούστου.

Θα αποτελέσει αυτό φέτος την …ευχάριστη είδηση του καλοκαιριού;

Με τις πανελλαδικές εξετάσεις να ξεκινούν στις 3 Ιουνίου ημέρα Παρασκευή για τα Γενικά Λύκεια (και στις 2 του μήνα για τα Επαγγελματικά), η διαδικασία ξεκινάει φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά της τελευταίας 5ετίας. Στα Γενικά Λύκεια οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 10 Ιουνίου και στα Επαγγελματικά στις 17 του μήνα.

Τα ειδικά μαθήματα θα εξεταστούν από 18 έως 30 Ιουνίου και η διεξαγωγή Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων) για εισαγωγή στα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα γίνει από την Τετάρτη 15 Ιουνίου μέχρι και την Τρίτη 28 του μήνα.

Με τα παραπάνω να έχουν ήδη μπει στις «ράγες» από πλευράς προγραμματισμού, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας έλεγε σήμερα το πρωί στο ΒΗΜΑ, ότι η κατεύθυνση είναι πράγματι να εκδοθούν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και με διάθεση να μετατεθούν στις αρχές Αυγούστου. Κάτι που ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν θα επιτευχθεί, αν και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι φέτος δεν θα φτάσουμε στο τέλος του μήνα για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Την Άνοιξη οι δοκιμασίες

Ο λόγος για τον οποίο καθυστερούσε η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια κάθε χρόνο ήταν ακριβώς η διεξαγωγή των Πρακτικών Δοκιμασίων στις Σχολές ενστόλων (Στρατιωτικές, Αστυνομικές κΛΠ), που στο παρελθόν γίνονταν μέσα στο καλοκαίρι. Φέτος οι Δοκιμασίες αυτές ξεκίνησαν την Άνοιξη και μάλιστα ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα να απομένουν ως εξεταστική διαδικασία μόνο τα σχετικά αγωνίσματα που και αυτά αναμένεται να ολοκληρωθούν νωρίτερα.

Κατά τα άλλα, η λήξη μαθημάτων νηπιαγωγείων – δημοτικών σχολείων ορίστηκε φέτος στις 15 Ιουνίου, η λήξη μαθημάτων γυμνασίων στις  30 Μαΐου, η λήξη των μαθημάτων όλων των τάξεων των Γενικών και των Επαγγελματικών ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων οι 20 Μαΐου 2022. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα και μέχρι την έναρξη των πανελλαδικών, στα σχολεία θα γίνουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

Μετά τις διακοπές του Πάσχα παραδοσιακά τα Λύκεια αναμένεται να «αδειάσουν», καθώς πολλοί υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων κάνουν χρήση των απουσιών που τους επιτρέπει να κάνουν ο νόμος, για την εντατική προετοιμασία τους στο σπίτι. Από εκείνη την περίοδο και μετά έτσι, επίσημα μπαίνουμε και φέτος στον …μεγάλο εξεταστικό «δρόμο» που οδηγεί κάθε χρόνο στις πύλες των ΑΕΙ.

Να θυμίσουμε ότι ισχύει από πέρυσι ο θεσμός της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), ο υπολογισμός της οποίας φέτος αλλάζει με νέους συντελεστές στη διαμόρφωση της από πολλά τμήματα ΑΕΙ αλλά και νέους συντελεστές στα μαθήματα βαρύτητας ανα επιστημονική κατεύθυνση επίσης από τα πανεπιστήμια.

Όπως είναι γνωστό η ΕΒΕ θα μεταβάλλεται κάθε χρόνο και προκύπτει από το μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή που ορίζει κάθε τμήμα ΑΕΙ. Οι συντελεστές αυτοί κυμαίνονται από 0,80-1,20.

Κατά τα άλλα, το υπουργείο Παιδείας αναμένει τον Μάιο με τις εξετάσεις ιθαγένειας αλλά και τις εξετάσεις για τα Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας πριν την επίσημη φετινή έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων τον Ιούνιο

 

Related posts

Στην Ελλάδα το 48,16% των νοσηλευόμενων από κρούσμα Covid-19 είναι αλλοδαποί

Πώς λέγονταν παλιά οι γειτονιές της Αθήνας;

Newsroom

Επιδημιολόγος Τ.Παναγιωτόπουλος: «Να αναθεωρηθεί η αναστολή εργασίας για τους 6.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς»

Newsroom