ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επιχειρείν

Παραδοσιακά Τρικαλινά Προιόντα από την εύφορη πεδιάδα της Θεσσαλίας

Παραδοσιακά Τρικαλινά Προιόντα από την εύφορη πεδιάδα της Θεσσαλίας.

Με τα μάτια μας στραμμένα στη κεντρική Ελλάδα, κάπου κοντά στη βορειοδυτική πλευρά του Θεσσαλικού κάμπου, παρατηρούμε τη πόλη των Τρικάλων να στέκεται περήφανα, χτισμένη μέσα στην εύφορη πεδιάδα της Θεσσαλίας.  Πρωτεύουσα του Νομού Τρικάλων, τα Τρίκαλα διασχίζονται απο το Ληθαίο ποταμό, παραπόταμο του Πηνειού.  Λόγω της γεωφυσικής υπόστασης της περιοχής, το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού ασχολείται με την γεωργία, ενώ στα ορεινά η κτηνοτροφία είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη.  Σήμερα οι ρυθμοί της πόλης χτυπούν αδιάκοπα στη καρδιά της σύγχρονης πραγματικότητας, αφού τα Τρίκαλα αποτελούν εμπορικό και μεταποιητικό κέντρο των αγροτικών και κτηνοτροφικών προιόντων που παράγονται στο Νομό.  Μερικά χαρακτηριστικά προιόντα που προέρχονται απο  αυτό το τόπο μπορούμε να απολαύσουμε παρακάτω.

Τυροκομικά Προιόντα

voskos2 (1)

Τα Τρικαλινά τυριά διάσημα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα Τρίκαλα ξεχωρίζουν για τα γαλακτοκομικά τους προιόντα.  Πασίγνωστη είναι η Τρικαλινή φέτα καθώς σε φήμη δεν υστερούν καθόλου κι άλλα τυριά όπως το κασέρι, το κεφαλοτύρι, η γραβιέρα, η μυζήθρα και το ανθότυρο.  Στη περιοχή παράγονται επίσης παστεριωμένο γάλα και διάφορα είδη γιαουρτιού. Ο Νομός Τρικάλων φημίζεται για την αυθεντικότητα και την άριστη ποιότητα των γαλακτοκομικών του προιόντων, καθώς αυτά παράγονται ένα προς ένα απο αγνές ελληνικές πρώτες ύλες, σε περιβάλλον που η παράδοση και η τεχνολογική προόδος εναρμονίζονται.  Τα Τρικαλινά γαλακτοκομικά προιόντα εξάγονται σε περισσότερες απο 25 χώρες του εξωτερικού.

Φρούτα και Λαχανικά

P8220783

Η ντομάτα απο τα Τρίκαλα γνωστή για τη ποιότητα και τη νοστιμιά της.

Ηγετική θέση, τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαική αγορά έχουν αποκτήσει τα φρούτα και τα λαχανικά του τόπου.  Στο τομέα αυτό, ιδιαίτερη αναφορά αξίζει η Τρικαλινή ντομάτα, η οποία αποτελεί προιόν θερμοκηπίου, είναι αγαπητή στην αγορά και εύκολα, αναγνωρίσιμη.  Μαζί με τη μεγάλη ποικιλία απο άλλα οπωρικά προιόντα και λαχανικά του τόπου, ξεχωρίζει για την άριστη ποιότητα, τη μοναδική γεύση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.  Μερικά παραδείγματα λαχανικών και φρούτων που παράγονται στα Τρίκαλα είναι διαφορετικές ποικιλίες πεπονιού, καρπουζιού, κουνουπιδιού, μπροκόλου, λαχάνου και κολοκυθιού.

Κρασί και Τσίπουρο

rose_brabeusi_2013_medium

Η παραγωγή κρασιού αποτελεί παράδοση για τους κατοίκους των Τρικάλων.

Στο Νομό Τρικάλων η καλλιέργεια αμπελιών έχει κληροδοτηθεί απο γενιά σε γενιά, ενώ συνεχίζεται και εξελίσσεται μέχρι σήμερα, με απώτερο σκοπό τη παραγωγή τοπικού κρασιού υψηλής ποιότητας.  Ως αποτέλεσμα, ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων έχει ιδρυθεί για την παραγωγή κρασιού αλλά και τσίπουρου, εξασφαλίζοντας με το σύγχρονο εξοπλισμό που χρησιμοποιούν καθώς και τις ανεπτυγμένες μεθόδους απόσταξης, μια μοναδική ποικιλία γεύσεων και αρωμάτων.  Πολλές ποικιλίες κόκκινου, λευκού, ροζέ κρασιού αλλά και τσίπουρου παράγονται και εξάγονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να γίνουν ένα εξαιρετικό συνοδευτικό μετά απο το γεύμα, αποτελώντας προιόν-ενθύμιο για όσους έχουν επισκεφτεί το τόπο ή προιόν διαφήμισης σε εκείνους που δεν το έχουν επιχειρήσει ακόμα.

Γλυκά του κουταλιού

dscf9318_800x600_web

Τα γλυκά του κουταλιού σήμα κατατεθέν των Τρικάλων, λόγω της πλούσιας παραγωγής αγροτικών προιόντων.

Λόγω της ευρείας παραγωγής φρούτων και λαχανικών στη περιοχή, η παρασκευή γλυκών του κουταλιού είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη.  Οι τοπικές βιομηχανίες παράγουν τα γλυκά σύμφωνα με παραδοσιακές συνταγές, με μοναδικό σκοπό να διατηρήσουν γνήσια τη γεύση και το φυσικό τους άρωμά.  Τα γλυκά του κουταλιού αποτελούν ένα απο τα πιο χαρακτηριστικά παραδοσιακά εδέσματα διεθνώς, σερβίρονται μετά απο το φαγητό ή μαζί με το ποτό σε πιο επίσημες περιστάσεις.

 

Χαλβάς ΜΑΤΗΣ

Ο Αθανάσιος Μάτης, μαζί με συντοπίτες του από τον Αμάραντο Τρικάλων, πηγαίνει στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Βρίσκει δουλειά σε χαλβαδοποιείο, όπου μαθαίνει τα μυστικά της παραγωγής χαλβά. Επιστρέφει στα Τρίκαλα και ανοίγει ένα παντοπωλείο στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα, αρχίζει και παρασκευάζει μικρές ποσότητες χαλβά σε ένα υποτυπώδες εργαστήριο σε παρακείμενο χώρο του παντοπωλείου, τον οποίο και πουλάει στο μαγαζί του.

Το χαλβαδοποιείο εκσυγχρονίζεται και αγοράζεται ο πρώτος λέβητας ατμού. Η παραγωγή αυξάνεται και το προϊόν αρχίζει και πωλείται και εκτός Τρικάλων.Γίνεται η πρώτη εξαγωγική πώληση στην Αυστραλία. επιχείρηση έχει φτάσει στην 4η γενιά της οικογένειας. Ο χαλβάς βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και παντοπωλείων όλης της Ελλάδας και εξάγεται σε 11 χώρες: Αυστραλία, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Μ. Βρετανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Μάλτα και Ιορδανία.

Ο χαλβάς  είναι χειροποίητος και παράγεται σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας από το 1898.

 

Σαλάτες Βιοσάλ  

SALATES

Οι Τρικαλινές σαλάτες προιόν φυσικής νοστιμιάς σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η εύφορη πεδιάδα της Θεσσαλίας αποτελεί πηγή προμήθειας φρέσκων βιολογικών προιόντων που χρησιμοποιούνται για τη παραγωγή μιας μεγάλης ποικιλίας έτοιμων σαλατών, βασισμένων σε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές.  Οι πιο χαρακτηριστικές είναι η τυροσαλάτα, η τονοσαλάτα, η ταραμοσαλάτα, η πατατοσαλάτα, η μελιτζανοσαλάτα αλλά και το τζατζίκι, η σκορδαλιά, η μαγιονέζα, η κέτσαπ και η μουστάρδα.  Με αυτό το τρόπο, πλήθος γεύσεων μοναδικής νοστιμιάς είναι διαθέσιμες στον καταναλωτή σε μια ποικιλία συσκευασιών, με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών του.  Οι σαλάτες Τρικάλων εξάγονται σε Ευρωπαικές χώρες όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Αυστρία.

Παραδοσιακή Κουλουροποιία βιολάντα  

Product7.3182.Original

Τα βουτήματα Τρικάλων αποτελούν τα πιο γνωστά παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής.

Η παραγωγή βουτημάτων στα Τρίκαλα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη παράδοση του τόπου.  Μεγάλη είναι η ποικιλία τους, καθώς υπάρχουν και βουτήματα για διαβητικούς σε πολλές διαφορετικές γεύσεις που ικανοποιούν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς καταναλωτές.  Για τη παραγωγή τους χρησιμοποιούνται μόνο ελληνικά συστατικά με σκοπό να εξασφαλίζεται η άριστη ποιότητα τους.  Σήμερα εξάγονται σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Κύπρος και οι Βαλκανικές χώρες, χρησιμεύοντας ως επιδόρπια ή κεράσματα σε πολλές περιστάσεις.

Τουρσί

τουρσιά2

Το τουρσί παράγεται στα Τρίκαλα λόγω της  αφθονίας που συναντάται σε λαχανικά στη περιοχή.

Ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης καλλιέργειας λαχανικών στα Τρίκαλα, πολλές βιοτεχνίες που εξειδικεύονται στη παρασκευή τουρσιού ακμάζουν στη περιοχή.  Λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας δέχονται επεξεργασία και διατηρούνται με ξύδι και αλάτι σε βάζα αεροστεγώς κλεισμένα, αποτελώντας ένα υγιεινό ορεκτικό.

ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ  –  Απο την  ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΑΛΛΑΝΤΟΠΟΙΕΙΑ 

Είμαστε μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση που βρίσκεται στα Τρίκαλα και ασχολείται με την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων. Η γνώση, το μεράκι και η πείρα 25 ετών μας οδήγησαν να παράγουμε ποϊοτικά προϊόντα, ψάχνοντας χαμένες παραδοσιακές γεύσεις από το παρελθόν. Τα προϊόντα μας παράγονται με ντόπια κρέατα της περιοχής μας με τον παραδοσιακό τρόπο και καπνίζονται σε φούρνο με ξύλα βελανιδιάς. Σε συνδιασμό με αρώματα από βότανα της Ελληνικής γης, δίνουν μία ξεχωριστή γεύση που θα σας θυμίσει παλιές εποχές. Εργοστάσιο: 10ο χλμ Τρικάλων – Ιωαννίνων.

Συμπεραίνουμε λοιπόν, πως ο νομός Τρικάλων αποτελεί μια από τις πιο εύφορες για καλλιέργεια εκτάσεις της Ελλάδας, με πλούσια παραγωγή γεωργικών  και κτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς επιπλέον σιτηρών και βαμβακιού.  Απο την άλλη πλευρά, έντονη είναι η βιομηχανική και βιοτεχνική δραστηριότητα εκ των οποίων παράγονται προϊόντα που φημίζονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Το μόνο σίγουρο είναι πως, δύσκολα κανείς κατανοεί την αξία και τη διάσταση όλων των παραπάνω μέσα σε λίγα λόγια.  Γι αυτό προτείνεται ανεπιφύλχτα η επίσκεψη σε αυτό το πολυδιάστατο μέρος, που συνδιάζει μοναδικές τοπικές γεύσεις, πλούσιο ιστορικό ενδιαφέρον και μαγευτικά καταπράσινα τοπία, με στόχο να ανακαλύψει ο καθένας ξεχωριστά ένα μικρό κομμάτι απο τις γευστικές αλλά και πολιτιστικές ομορφιές της Κεντρικής Ελλάδας.

 

Σύνταξη: Μαρία Παραρά για το greekaffair.gr

Related posts

Αυτή είναι η νέα επένδυση της οικογένειας Αντετοκούνμπο

Newsroom

Με μεγάλη επιτυχία γιορτάστηκαν τα πρώτα γενέθλια του «Ανθολογίου της ελληνικής γαστρονομίας»

Έρχεται η 9η ΕΞΠΟΤΡΟΦ The Greek Fine Food Exhibition