ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνταγές

Παραδοσιακή Γαλατόπιτα από τα Τρίκαλα

Παραδοσιακή Γαλατόπιτα από τα Τρίκαλα

Παραδοσιακή Γαλατόπιτα από τα Τρίκαλα, μια πίτα που όταν την φτιάξετε θα συναρπάσετε φίλους και γνωστούς.

 

ΥΛΙΚΑ

  • 2 λιτρα γάλα φρέσκο αγελαδινό κρυο
  • 11 κουταλιές της σούπας (αρκετα γεματες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 7 κουταλιες της σούπας ζάχαρη
  • λιγο αλάτι
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστα
  • λαδι για το αλειμμα των φύλλων
  • 1-2 αυγά
  • κανέλα σε σκόνη

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα κρύο, το αλεύρι, τη ζάχαρη και λίγο αλατάκι και ανακατεύουμε με σύρμα να διαλυθεί το αλεύρι.
  2. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς με το σύρμα για να μη “πιάσει”. Όταν ανεβαίνουν στην επιφάνεια του μίγματος και σκάνε μπουρμπουλήθρες καυτές σημαίνει ότι έχει ήδη πήξει σε ικανοποιητικό βαθμό, οπότε και κατεβάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και αφηνουμε κατά μέρος. Άλλωστε όσο θα κάθεται, θα πήξει λίγο περισσότερο.
  3. Λαδώνουμε ρηχό μεγάλο ταψί και στρώνουμε ένα ένα όλα τα φύλλα(5-6), λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα εκτός από το τελευταίο. Τα φύλλα ας περισσεύουν από το ταψί, έτσι πρέπει.
  4. Ρίχνουμε όλη την κρέμα επάνω στο τελευταίο φύλλο και τη στρώνουμε ομοιόμορφα (ίσως και με τη βοήθεια μιας μαρίς-σπάτουλα σιλικόνης).
  5. Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα διπλώνοντας τα, να σχηματίσουν κάτι σαν λεπτή κορνιζά γύρω από την κρέμα για να μη χυθεί στο ψήσιμο. Βρέχουμε την “κορνίζα” με νεράκι (ειδικά στις γωνίες)και λαδάκι.
  6. Ανακατεύουμε ελαφρά τα αυγά και με ένα πιρούνι τσιμπάμε λίγο αυγό και το ρίχνουμε επάνω στην κρέμα, ώσπου να τελειώσουν τα αυγά.
  7. Πασπαλίζουμε με κανέλα και ραντίζουμε με λίγο λάδι από πάνω.
  8. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 (ανάλογα και με το φούρνο σας) στη μεσαία σχάρα για μια ώρα περίπου, ώσπου να ροδίσει καλά.

Tips

Στη διαρκεια του ψησίματος η κρέμα μπορεί να φουσκώνει εδω κι εκεί, οπότε προσέχουμε και τρυπάμε με ένα πιρουνάκι τις φουσκάλες.

 

Related posts

Κεφτέδες Χυδήρων χωριάτικοι του Γιώργου Τσελεμεντέ

Μανιτάρια portobello γεμιστά με σπανάκι & τυρί

Γλυκό του κουταλιού καρότο

Newsroom