ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
ΕιδήσειςΕπικαιρότητα

Παράταση του lockdown τουλάχιστον έως 7/3 στην Αττική με άνοιγμα της αγοράς την 1η Μαρτίου

Παράταση του lockdown τουλάχιστον έως 7/3 στην Αττική με άνοιγμα της αγοράς την 1η Μαρτίου

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η τρέχουσα εβδομάδα καθώς τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να αποφασιστεί εάν θα παραταθεί το lockdown στην Αττική (λήγει στις 28/2) και εάν θα υπάρξει μερικό άνοιγμα της αγοράς και του λιανεμπορίου την 1η Μαρτίου, όπως τουλάχιστον αφήνει να εννοηθεί η κυβέρνηση και πολλοί ειδικοί.

Η εικόνα που έχουν οι επιστήμονες, είναι ότι αν και το ΕΣΥ, ειδικά στην Αττική, τελεί υπό πίεση λόγω των αυξανόμενων εισαγωγών ασθενών (στις ΜΕΘ της Αττικής νοσηλεύονται 218 άνθρωποι) αλλά και του υψηλού αριθμού διασωληνωμένων (326 σε όλη την χώρα), η επιδημιολογική εικόνα είναι σταθερή και επιτρέπει, εφόσον υπάρξει βελτίωση στους αριθμούς των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, να υπάρξει και μια πρώτη «χαλάρωση» των περιορισμών.

Πάντως, οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι ακόμα πρώιμο να υπάρξουν συμπεράσματα, αναφέροντας πως καλύτερη εικόνα θα έχουν στο τέλος της εβδομάδας.
Στο τραπέζι παραμένει το σενάριο να παραταθεί κατά μια ή δύο εβδομάδες το lockdown στην Αττική, αν και προκρίνεται να ανοίξει το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away, καθώς εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή δεν συμβάλει ιδιαίτερα στην αύξηση της κινητικότητας και δεν επιδεινώνει την επιδημιολογική εικόνα.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί υποστηρίζουν πως κύριο ζητούμενο είναι και το άνοιγμα των σχολείων, αν και βάσει του ότι τα μαθήματα προχωρούν με την τηλεκπαίδευση, είναι πολύ πιθανό σε πρώτη φάση να προκριθεί το ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς από την 1η Μαρτίου.


Ωστόσο, η κυβέρνηση επιθυμεί από την 1η Μαρτίου το λιανεμπόριο να ανοίξει κανονικά, χωρίς click away ή click inside, αλλά με αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Το στοίχημα για τους επιστήμονες παραμένει να συνεχιστούν με γοργούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί, ενώ δεν αποκλείεται εντός της εβδομάδας να υπάρξει και σύσταση των ειδικών για χρήση διπλής μάσκας σε όλους τους χώρους που παρατηρείται συνωστισμός, όπως στις αστικές συγκοινωνίες και στα σούπερ μάρκετ.

Γώγος: Πιθανή η παράταση κατά μία εβδομάδα του lockdown στην Αττική

 

Την εκτίμηση πως είναι πιθανό να παραταθεί το lockdown στην Αττική για μια ακόμα εβδομάδα διατύπωσε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει μερικώς το λιανεμπόριο από την 1η Μαρτίου.

«Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο.

Από την εποχή της κυριαρχίας του ιού περνάμε τώρα σε μια φάση που ελπίζουμε να έρθει η κυριαρχία των εμβολίων.

Σε αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Έχουμε καλά νέα, έχει σταθεροποιηθεί κάπως η καμπύλη, o RT παραμένει και στην Αττική κάτω από 1, αν και υπάρχουν και πιο δύσκολες περιοχές, όπως η Αχαΐα που είναι λίγο ψηλότερα και τα πράγματα είναι πιο πιεστικά, αλλά σε γενικές γραμμές επιδημιολογικά σε όλη την επικράτεια τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος, αν και υποστήριξε ότι η ανταπόκριση του συστήματος υγείας, κυρίως στις ΜΕΘ, θα καθυστερήσει λίγο ακόμα.

«Δυστυχώς υπάρχει ακόμα η πίεση.

Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται έντονη προσπάθεια για να ανοίξουν καινούριες κλίνες COVID, κυρίως ΜΕΘ, και θα λειτουργήσουν αν χρειαστεί» είπε ο κ.Γώγος.

 

Δεν αποκλείεται άνοιγμα του λιανεμπορίου την 1η Μαρτίου

 

Παράλληλα, δεν απέκλεισε το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away, από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου.
«Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα» υπογράμμισε ο κ.Γώγος, αναφέροντας πως το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η εκπαίδευση, καθώς τα παιδιά έχουν μείνει πολύ καιρό εκτός σχολείο, ενώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στην τριτοβάθμια.
«Η συζήτηση θα γίνει και για τα δύο και θα δούμε ποιο είναι πιο ασφαλές να ξεκινήσει», επισήμανε ο κ.Γώγος, αναφέροντας σχετικά με τους εμβολιασμούς ότι «προχωρούν πιο γρήγορα και πιο μαζικά κι ελπίζουμε να έχει μια ανοσοποίηση ώστε να ανοίξουν περισσότερα πράγματα» υπογραμμίζοντας ότι ήδη η θνητότητα είναι χαμηλότερη από αυτή που υπήρχε.

 

Καλύτερο το φετινό Πάσχα

 

Όπως είπε ο κ.Γώγος, ενδέχεται αυτό να είναι το τελευταίο σκληρό lockdown, επισημαίνοντας ότι περιοριστικά μέτρα κατά καιρούς μπορεί να υπάρχουν, αλλά θα είναι σαφώς λιγότερα.«Το φετινό Πάσχα για τους Έλληνες θα είναι καλύτερο σε σχέση με πέρυσι» είπε ο κ.Γώγος.

Τζανάκης (πνευμονολόγος): Έως τις 5/3 τα κρούσματα covid θα φτάσουν τα 2.000 – Να ανοίξει το λιανεμπόριο

 

Απαισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού έστειλε ο καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι αυτήν την εβδομάδα θα υπάρξει άνοδος των κρουσμάτων και ότι έως τις 5 Μαρτίου, τα κρούσματα θα φτάσουν τις 2.000.
«Αν όλα κυλήσουν ομαλά, στις 10 Μαρτίου θα είναι παγιωμένη μια αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού κύματος και το Πάσχα θα είναι καλύτερο από πέρσι χωρίς οριζόντια μέτρα λόγω και της ανόδου της θερμοκρασίας, αλλά και του γεγονότος ότι το 20% του πληθυσμού θα είναι εμβολιασμένο» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Τζανάκης, ο οποίος επεσήμανε πως πρέπει να προσέξουμε πώς θα ανοίξουμε.
Όπως είπε, με τα σχολεία πρέπει να γίνει μια σημαντική έρευνα από την επιτροπή, να διευκρινιστεί σε ποιον βαθμό συμβάλλουν στην επιδημία τα παιδιά, αν και εκτίμησε ότι τα δημοτικά και οι πρώτες τάξεις του γυμνασίου μπορούν να συνεχίσουν με φυσική παρουσία.
Όσον αφορά το λιανεμπόριο είπε πως πρέπει να λειτουργήσει, διαφορετικά θα υπάρξουν πολλά και σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Κικίλιας: Οδεύουμε στους 700.000 εμβολιασμούς – Πιεζόμαστε στην Αττική στις ΜΕΘ

 

Tο εμβολιαστικό κέντρο στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Ιπποκράτειο”, όπου πραγματοποιούνται εμβολιασμοί πολιτών που έχασαν το ραντεβού τους εξαιτίας της κακοκαιρίας της περασμένης εβδομάδας, επισκέφθηκε χθες Κυριακή 21/2 ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοινώνοντας ότι «σήμερα οδεύουμε στους 700.000 εμβολιασμούς».

Όπως ο ίδιος ανέφερε σε δήλωσή του, «το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η κρατική μηχανή έδειξαν ότι στο κομμάτι των εμβολιασμών αντέδρασαν άμεσα, έτσι ώστε και να μην χαθούν δόσεις, κυρίως όμως να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των συμπολιτών μας».
Υπογράμμισε ότι «είναι πολύ ευχάριστο για εμάς να ανακοινώνουμε ότι σήμερα οδεύουμε στους 700.000 εμβολιασμούς. Το πρόγραμμα προχωράει πολύ καλά και η μεγαλύτερη ικανοποίηση για τους εργαζόμενους στο Ε.Σ.Υ. και την οργανωμένη Πολιτεία είναι η θετική ανταπόκριση, τα χαμόγελα και η ικανοποίηση των συμπολιτών μας.
Έρχονται στα Νοσοκομεία μας, στα εμβολιαστικά κέντρα και παντού εμβολιάζονται με τάξη. Οι υγειονομικοί μας τους σέβονται, τους εξυπηρετούν, δεν υπάρχει ταλαιπωρία.
Αυτό είναι ένα σημαντικό σήμα για την κοινωνία. Γιατί είμαστε εδώ για να υπηρετούμε την κοινωνία».

Για την ΑττικήΟ κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «πράγματι μας ανησυχεί η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κυρίως στην Αττική, και η αύξηση στις νοσηλείες Covid που επειδή είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, οδηγούν και στην αύξηση στις νοσηλείες ΜΕΘ.
Πιεζόμαστε στην Αττική στις ΜΕΘ, συνεχώς προσαρμόζουμε το επιχειρησιακό μας σχέδιο».
Για το λόγο αυτό, συνέστησε για μία ακόμη φορά πολύ μεγάλη προσοχή.
«Έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια όλοι μαζί: η κοινωνία, οι συμπολίτες μας, η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας, οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές και όλο το προσωπικό μας.
Να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε με ασφάλεια και αυτή τη δύσκολη περίοδο, έτσι ώστε να μπορέσουμε καθώς αυξάνεται ο εμβολιασμός- και το βλέπετε πλέον- να δημιουργήσουμε αυτό το «τείχος ανοσίας» που χρειαζόμαστε για να επιστρέψουμε σε μια μερική κανονικότητα και στη συνέχεια σε μία κανονική, φυσιολογική ζωή.
Αυτός είναι ο στόχος μας.
Καταλαβαίνω ότι υπάρχει κούραση, κόπωση στους συμπολίτες μας, καταλαβαίνω ότι έχουν γίνει θυσίες, αλλά είμαστε όλοι εδώ μαζί να τους φροντίσουμε, να τους στηρίξουμε.
Η αλληλεγγύη είναι σημαντικό κομμάτι στην ψυχή του Έλληνα. Έτσι θα προχωρήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Βαρύ παραμένει το φορτίο στην Αττική

 

Σταθεροποίηση των κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική, όμως το ιικό φορτίο στις μεγάλες πόλεις παραμένει υψηλό, γεγονός που επιτείνει την εύθραυστη κατάσταση όσον αφορά στην εξέλιξη της πορεία του κορωνοϊού στην χώρα μας.
Η επιδημιολογική εικόνα της εβδομάδας δομείται από τα πιο «σκληρά» δεδομένα, δηλαδή στον αριθμό των νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες COVID-19 αλλά και στον αριθμό των διασωληνωμένων, οι οποίοι στις 21/2 έφτασαν τους 326, ενώ μόλις δύο εβδομάδες πριν περιορίζονταν στους 246.

Αγωνία λόγω μεταλλάξεων στην ΘεσσαλονίκηΠάντως, σταθεροποίηση στην εξέλιξη της επιδημίας παρατηρείται στην Θεσσαλονίκη.
Την ανησυχία στην περιοχή ωστόσο επιφέρουν όχι τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων (1.200 τα ενεργά), όσο η επικράτηση των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού και συγκεκριμένα η κυκλοφορία της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στην περιοχή του Ευόσμου.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιοχές όπου σημειώνονται τοπικές εξάρσεις, Κάλυμνος, Κεφαλονιά, Ηλεία, Κόρινθος και Ρέθυμνο ξεχωρίζουν λόγω της παρατεταμένης παρουσίας τους στον ημερήσιο επιδημιολογικό πίνακα του ΕΟΔΥ και της αύξησης των ενεργών κρουσμάτων.
Η κατάσταση αυτή οδήγησε στην επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων στο νησί της Καλύμνου, ενώ στις κόκκινες περιοχές εντάχθηκαν πλέον οι ΠΕ Κεφαλληνίας και Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεσταίνων) και οι δήμοι Θάσου, Αγιάς (ΠΕ Λάρισας), Ηρακλείου Κρήτης, Κορίνθου και Νεμέας (ΠΕ Κορινθίας), Άργους-Μυκηνών (ΠΕ Αργολίδας) και Ζίτσας (ΠΕ Ιωαννίνων).
Όσο για την Εύβοια και την Αχαΐα που συνεχίζουν να βρίσκονται υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

 

Ελπίδα βελτίωσης με τα εμβόλια

 

Η ήπια αύξηση των νέων νοσηλειών που ξεπέρασαν τα 2.200 άτομα με μέσο όρο τις 208 εισαγωγές ημερησίως την τελευταία εβδομάδα οδήγησε σε κάλυψη της τάξης του 53% των απλών κλινών COVID στην επικράτεια, με το σύστημα υγείας να παραμένει σε φάση μικρής αύξησης και ίσως σταθεροποίησης.
Όσον αφορά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αυτές επιβαρύνθηκαν την τελευταία εβδομάδα σε ποσοστό 12%, αρκετά μικρότερο από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι νέες εισαγωγές COVID-19 έχουν σταθεροποιηθεί στις 250/ημέρα και η μέση διάρκεια παραμονής των ασθενών στις ΜΕΘ ανέρχεται στις 21 ημέρες.
Πάντως, ο μέσος όρος θετικότητας αυξήθηκε στο 3%, πράγμα που όμως έχει να κάνει και με τον μικρότερο αριθμό ελέγχων που διενεργήθηκαν αυτή την εβδομάδα λόγω της κακοκαιρίας.
Η πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας θα καθορίσει σημαντικά και την εξέλιξη της επιδημίας στις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες, όπως οι άνθρωποι άνω των 75 ετών.
Οι ειδικοί, μάλιστα, τονίζουν ότι με το 6% του πληθυσμού και την αύξηση του ποσοστού των ενηλίκων άνω των 75 ετών να έχουν ήδη εμβολιαστεί, παρατηρείται ήδη μείωση των νέων κρουσμάτων στην ηλικιακή αυτή ομάδα.
Το υπουργείο Υγείας, μάλιστα, εξετάζει τη δυνατότητα το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson (που αναμένεται να εγκριθεί από τον EMA) να χορηγείται από γιατρούς και φαρμακεία.

 

Εκδόθηκαν 40.000 πιστοποιητικά εμβολιασμού την πρώτη ημέρα της πλατφόρμας

 

Τα 40.000 έχουν φτάσει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που έχουν εκδοθεί ψηφιακά σε μια μόλις μια μέρα μετά την λειτουργία της πλατφόρμας μέσω του gov.gr.
Η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη με όλη την διαδικασία του εμβολιασμού από το αρχικό της στάδιο, τον τρόπο δηλαδή των ραντεβού μέχρι και το τελικό όπως η έκδοση της βεβαίωσης.
Όσον αφορά στα ραντεβού που κλείνονται πραγματοποιούνται σε ποσοστό άνω του 98%, ενώ σε καθημερινή βάση γίνονται 21.000 εμβολιασμοί. Ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 700.000 εμβολιασμοί, με 468.000 πολίτες να έχουν κάνει την 1η δόση του εμβολίου και 226.635 να έχουν πραγματοποιήσει και την 2η δόση, δίνοντας στην Ελλάδα την 12η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ ως προς τους εμβολιασμούς ανά 100 κατοίκους. Μάλιστα, η επίδοσή της είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πάνω από τις περισσότερες “παλιές” χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία, Βέλγιο κλπ). Στις πρώτες δύο ηλικιακές κατηγορίες που “άνοιξαν” (δηλαδή οι άνω των 85 και οι 80-84) μέσω της άυλης προτάθηκαν περισσότερα από 110.000 ραντεβού. Επιπλέον, για τις άλλες δύο ηλικιακές ομάδες που ξεκίνησαν να κλείνουν ραντεβού (οι 60-64 με το εμβόλιο της Astra Zeneca και οι 75-79 με το εμβόλιο της Pfizer) αναμένεται να αποσταλούν περισσότερα από 220.000 μηνύματα με προ-κρατήσεις σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση.

 

Σε σκληρό lockdown Κάλυμνος, Κορδελιό – Εύοσμος

Δύο ακόμα περιοχές εντάχθηκαν σε καθεστώς σκληρού lockdown.
Συνολικά έξι περιοχές έχουν μπει στη λίστα με το «βαθύ κόκκινο», με την Αττική, στην οποία κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, τόσο σε ιικό βάρος, όσο και σε απόλυτους αριθμούς.
Σε Κάλυμνο και Κορδελιό-Εύοσμο η απόφαση για το lockdown θα ισχύσει απ το πρωί του Σαββάτου 20/2  έως και την 1η Μαρτίου.
Για Αττική, Εύβοια, Αχαΐα και Μύκονο, το σκληρό lockdown ισχύει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Νωρίτερα, στις 26 Φεβρουαρίου, την επόμενη Παρασκευή, θα ανακοινωθεί η επέκταση ή μη του σκληρού lockdown στις παραπάνω περιοχές, πάντα σε συνάρτηση με την επιδημιολογική κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί στην κάθε μία.

Συνολικά 6.297 οι νεκροί

 

Στους 6.297 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Tα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 884, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Κυριακή 21/2.
Πλεον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 179.802 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες.
ed1.JPG

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 46 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.417 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 25, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.297 θάνατοι.
Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
ed6.JPG

Στους 326 οι διασωληνωμένοι

 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 326 (67.8% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.
To 86.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.273 ασθενείς.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 259 (ημερήσια μεταβολή +4.86%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 224 ασθενείς.

ed4.JPG

ed5.JPG

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Ο Σπίρτζης παγώνει τα πρόστιμα για όσους δεν πλήρωναν διόδια

Έκτακτα μέτρα πρόληψης αλλά και αποτροπής εξάπλωσης για τον κορωνοϊό – Σε Ετοιμότητα για λουκέτο σε σχολεία, λιμάνια, μέσα μεταφοράς

Newsroom

Παράθυρο για επιδιαιτησία στο Αιγαίο αφήνει η Άγκυρα

Newsroom