ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Παρουσία του πρωθυπουργού παρουσιάζεται σήμερα από τον ΣΕΒΕ το νέο λογότυπο που θα συνοδεύει τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές

Παρουσία του πρωθυπουργού παρουσιάζεται σήμερα από τον ΣΕΒΕ το νέο λογότυπο που θα συνοδεύει τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές

Το σήμα – σφραγίδα για τα μακεδονικά προϊόντα δημιουργήθηκε με την αρωγή της εταιρείας μέλους του ΣΕΒΕ fotone και συνοδεύεται από κανονισμό χρήσης.

 

Έτοιμο είναι το σήμα – σφραγίδα, που δημιούργησε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα το προτείνει ως συνοδευτικό σε συσκευασίες, προωθητικό υλικό ή οτιδήποτε άλλο κάθε εμπορικού σήματος προϊόντος ή κάθε λογότυπου ελληνικής εταιρείας, που έχει λόγους να τονίσει την ελληνική καταγωγή της μακεδονικής της ταυτότητας.

Πρόκειται για ένα ακόμη όπλο στην εμπορική μάχη την οποία δίνουν στις διεθνείς αγορές η Ελλάδα και το γειτονικό κράτος, που μετά την συμφωνία των Πρεσπών και την επίσημη ονοματοδοσία της γειτονικής χώρας ως Βόρεια Μακεδονία, έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο. Την παρουσίαση του σήματος θα κάνει ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος στον Κυριάκο Μητσοτάκη αύριο το μεσημέρι, στη σύσκεψη για την επιχειρηματικότητα της Β. Ελλάδος που θα γίνει στο ΥΜΑΘ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Το σήμα – σφραγίδα δημιουργήθηκε με την αρωγή της εταιρίας μέλους του ΣΕΒΕ fotone και συνοδεύεται από κανονισμό χρήσης, για την κατάρτιση του οποίου ο ΣΕΒΕ συνεργάστηκε με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Στον κανονισμό προβλέπονται όροι και προϋποθέσεις για τη χρήση του σήματος, καθώς θα υπάρχουν πιστοποιήσεις. Στόχος είναι το σήμα να τεθεί στη διάθεση όλων των επιχειρηματικών φορέων (επιμελητήρια κ.λπ.) της Βορείου Ελλάδος, ώστε να χρησιμοποιείται για ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες, που έχουν αναφορά στην Μακεδονία και στη μακεδονική γη. Τα στελέχη του ΣΕΒΕ, που από την πρώτη στιγμή αγωνιούν για τις επιπτώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, στη διεθνή εμπορική τύχη των μακεδονικών προϊόντων θα επιδιώξουν την επίσημη υιοθέτηση του σήματος από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε από την αρχή να υπογραμμίζεται το κύρος του.

Στο επίκεντρο το «μ»

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ το σήμα – σφραγίδα (φωτογραφία) συνδέεται με τα ακόλουθα δύο δεδομένα:

Πρώτον, το εικαστικό σκέλος. Το λογότυπο οφείλει να είναι ευανάγνωστο, χωρίς περιττά στοιχεία, ευέλικτο, πρωτότυπο, διαχρονικό. Πρέπει να μην προσδιορίζει άμεσα συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία. Τεχνικά, δεν πρέπει να περιορίζεται, ούτε να περιορίζει τη μέθοδο εκτύπωσης, ούτε να την επιβαρύνει οικονομικά, γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκε μόνο το μπλε χρώμα, που παραπέμπει στην ελληνικότητα. Πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιείται ακόμη και σε πολύ μικρές διαστάσεις και να παραμένει αναγνωρίσιμο, αλλά ταυτόχρονα και διακριτικό. Συνοδεύει το όνομα και την εικόνα του κάθε μακεδονικού brand, οπότε πρέπει να αντικατοπτρίζει τις αξίες του και να του προσδίδει το κύρος που αρμόζει.

 

Το ζητούμενο για το λογότυπο είναι να παραπέμπει σε κάτι αμιγώς ελληνικό και αναγνωρίσιμο, χωρίς αυτό να συνδέεται με πολιτικές παραμέτρους. Με αυτά τα δεδομένα η επιλογή της χρήσης του πεζού γράμματος “μι” ως βασικό σχεδιαστικό όχημα έγινε  αφενός επειδή είναι αναγνωρίσιμο διεθνώς ως ελληνικό, αφού χρησιμοποιείται παγκοσμίως ως μαθηματικό σύμβολο, και αφετέρου διότι αισθητικά ασκεί μια γοητεία, ως στοιχείο που υπάρχει μόνο στην ελληνική γραφή.

Δεύτερον, το σύνθημα «Macedonia. The Divine Great Land». Η συγκεκριμένη φράση συνδυάζει  το Great (παραπομπή στον Μ. Αλέξανδρο) και το Divine (Θεοί του Ολύμπου και ελληνική μυθολογία). Ειδικότερα η λέξη «divine» είναι εξαιρετικά αναγνωρίσιμη διεθνώς. Αγγλικά: divine. Γαλλικά: divin. Λατινικά: divina. Ιταλικά: divine. Ισπανικά divina. Πορτογαλικά divino. Πρόκειται για γλώσσες οι οποίες μιλιούνται  επισήμως είτε ως πρώτη, είτε ως δεύτερη από δύο δισεκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη, ενώ είναι βέβαιον ότι κάποιος μπορεί να συνεννοηθεί με μία από αυτές σχεδόν σε κάθε γωνιά της Γης.

 

Πηγη voria.gr

Related posts

Ο Ζάεφ ”αποθεώνει” Μητσοτάκη: ”Έδωσε μάχες για την χώρα μου”! – Η Δήλωση που θα συζητηθεί

Η κυβέρνηση καταδίκασε το σχίσιμο της τουρκικής σημαίας αλλά όχι και τις δηλώσεις Τσαβούσογλου γιατί άραγε;

Newsroom

Μητσοτάκης για Τουρκία: Ξέρουν όλοι ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα

Newsroom