ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τουρισμός

Πάσχα στην Αμοργό με φόντο το απέραντο γαλάζιο

Πάσχα στην Αμοργό με φόντο το απέραντο γαλάζιο

Καθώς δεσπόζει στην καρδιά του Αρχιπελάγους, η Αμοργός θα σας γοητεύσει με την ανεπιτήδευτη προσωπικότητά της, τη βαθιά μπλε θάλασσά της, την ακατέργαστη ενδοχώρα και τους φιλόξενους ανθρώπους της.

Η Αμοργός είναι μαγική το Πάσχα . Βιώστε τη μυσταγωγία του επιταφίου στα Κατάπολα  με τα καΐκια να συνοδεύουν με δάδες την περιφορά και να βάφουν κόκκινο τον ουρανό. Ζήστε τη μαγεία στη Χώρα όπου τα σκοτεινά καλντερίμια φωτίζονται από ντενεκέδια με φωτιά την οποία κρατούν αναμμένη τα παιδιά.

Μεθύστε με τις μυρωδιές από τη φρέσκια ρίγανη με την οποία γεμίζουν τα δρομάκια όλου του νησιού για να πατήσει η πομπή του επιταφίου , ενώ παραλληλα οι νοικοκυρές λιβανίζουν την ατμόσφαιρα και τα παιδιά ψάλλουν τα εγκώμια ,δίνοντας την αίσθηση μέθεξης στο Θείο Πάθος . Απολαύστε  την Ανάσταση με τα  πολύχρωμα βεγγαλικά σε όλα τα χωριά και ύστερα γευτείτε μαγειρίτσα , Αμοργιανά τυριά και το Αμοργιανό γεμιστό της λαμπρής στα εστιατόρια του νησιού.

Σεργιάνι σε ‘ασβεστωμένα καλντερίμια
Το μάτι χορταίνει να βλέπει λευκές εκκλησίες, ρυτιδιασμένους ανεμόμυλους, χαρούμενες πλατείες και δεκάδες μικρά και μεγαλύτερα κυβόσχημα ασβεστωμένα σπίτια που σχηματίζουν την κυκλαδίτικη Χώρα. Κτισμένη ψηλά στο βουνό και αθέατη από το λιμάνι, η πρωτεύουσα της Αμοργού είναι μια γοητευτική νησιώτικη πολιτεία. Ο πολεοδομικός ιστός της κτίστηκε σταδιακά γύρω από τον οχυρωμένο βράχο κατά τον 13ο αιώνα, από Ενετούς της οικογένειας των Γκύζη. Καθώς στο χωριό δεν μπαίνουν τα αυτοκίνητα, θα φτάσετε με τα πόδια μέχρι το κέντρο, στη μικροσκοπική πλατεία «Πλατεάκι» όπου δεσπόζουν οι Τρεις Εκκλησίες.

Εξερευνήστε το νησί ‘απ’ άκρη σ’ άκρη

Το παραθαλάσσιο χωριό Αιγιάλη (15 χλμ. από τη Χώρα) κουρνιάζει στον μυχό καλογραμμένου όρμου και είναι μαζί με τα Κατάπολα το πιο τουριστικό σημείο του νησιού. Απότομος, ανηφορικός δρόμος θα σας φέρει στα πετρόκτιστα χωριά Θολάρια (3 χλμ.), Λαγκάδια (4 χλμ.) και Ποταμός (1 χλμ.) που εποπτεύουν από ψηλά τον όρμο της Αιγιάλης και θεωρούνται από τα πιο αυθεντικά των Κυκλάδων.

Εύκολα από τη Χώρα θα επισκεφτείτε τη μικροσκοπική παραλία της Αγίας Αννας με τα βράχια, τα βαθυγάλαζα νερά και το λευκό ξωκλήσι. Από εδώ ξεκινά το μονοπάτι που καταλήγει στη μονή Χοζοβιώτισσας, η οποία ιδρύθηκε το 1088 από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Κομνηνό.

Πρέπει, όμως, να ξέρετε πως την Αμοργό για να τη γνωρίσετε πραγματικά, θα πρέπει να περπατήσετε στα όμορφα μονοπάτια της που έχουν καθαριστεί και σημανθεί. Μια προτεινόμενη ευχάριστη πεζοπορική διαδρομή είναι αυτή που θα σας φέρει από τη Λαγκάδα στην εκκλησία της Παναγίας Επανοχωριανής.

 

Νόστιμα «λαζαράκια» ‘και φασκόμηλο

Τα πιο χαρακτηριστικά, τοπικά παραδοσιακά γλυκά του Πάσχα είναι τα «λαζαράκια», δηλαδή κουλουράκια με ανθρώπινο σχήμα που θυμίζουν πρωτοκυκλαδικό ειδώλιο! Στα Θολάρια και στη Λαγκάδα όταν περνά ο Επιτάφιος στρώνουν τον δρόμο με φασκόμηλο και ρίγανη, ενώ σε άλλα χωριά ραντίζουν τα παράθυρα και τις πόρτες των σπιτιών με κολόνια. Στις γειτονιές της Χώρας ανάβουν στη σειρά φωτιές σε τενεκεδάκια γύρω από τα σημεία όπου περνά ο Επιτάφιος. Την Κυριακή της Λαμπρής ομάδες κατοίκων θ’ ανέβουν με τα πόδια στο μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, όπου ο ηγούμενος θα τους εμπιστευτεί ένα αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας. Η πομπή των εικόνων, με προπομπό το λάβαρο της Ανάστασης, θα γυρίσει όλο το νησί.

www.greekaffair.gr

Related posts

Διακοπές στη Δυτική Μεσσηνία: Ανακαλύψτε του κρυμμένους θησαυρούς της

Μήλος: Ζήσε την εμπειρία ενός αξέχαστου ταξιδιού γεμάτο χρώματα και εντυπωσιακές εικόνες

Newsroom

Χανιά: Ένα χαρμάνι πολιτισμών και φυσικών τοπίων