ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνταγές

Παστίτσιο με κιμά κοτόπουλο

Παστίτσιο με κιμά κοτόπουλο

Υπάρχει κανείς που να μην λατρεύει το παστίτσιο;

 

Το αγαπάνε μικροί και μεγάλοι, γι’αυτό ο σεφ Γιώργος Τσούλης φτιάχνει παστίτσιο με κιμά κοτόπουλο και φυσικά απαλή μπεσαμέλ που σκοτώνει με την γεύση της. Must try κυρίως πιάτο, με άρωμα Ελλάδας.

 

ΥΛΙΚΑ

600 ml χλιαρό νερό, όσο πάρει

800 γρ. τριμμένη ντομάτα

400 ml κόκκινο κρασί

20 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κιλό πένες

2 κιλά κιμά κοτόπουλο

4 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες

3 κ.σ. πελτέ ντομάτας

2 φύλλα δάφνης

2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1/2 κ.γ. κανέλα, τριμμένη

1/2 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο

Αλάτι

Πιπέρι

Για την μπεσαμέλ:

2 λίτρα γάλα πλήρες

200 γρ. βούτυρο

200 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.

4 κρόκους

1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο

200 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη & έξτρα για το πασπάλισμα των ζυμαρικών

200 γρ. τυρί gouda τριμμένο

Αλάτι

Πιπέρι

Για το πασπάλισμα: 

Παρμεζάνα

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

1 Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200°C στον αέρα.
2 Για τα ζυμαρικά: Βράζουμε τα μακαρόνια σε αρκετό αλατισμένο νερό, μόλις ετοιμαστούν τα σουρώνουμε, τα λαδώνουμε, τα πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα και τα απλώνουμε σε ένα λαδωμένο ορθογώνιο σκεύος διαστάσεων 36Χ29 εκ..
3 Για τον κιμά: Ζεσταίνουμε μια βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε τον κιμά, μέχρι να ασπρίσει.
4 Μόλις ετοιμαστεί, αφαιρούμε τον κιμά από την κατσαρόλα και τον αδειάζουμε σε ένα μπολ.
5 Στην ίδια κατσαρόλα, συμπληρώνουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη και ρίχνουμε το κρεμμύδι, σοτάρουμε για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσει ελαφρά, προσθέτουμε το σκόρδο τη κανέλα και το γαρύφαλλο, και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά, τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά.
6 Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τη ντομάτα, το νερό και τη δάφνη και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά μέχρι να καραμελώσει ο κιμάς και τα υγρά του να έχουν γίνει μια παχύρευστη σάλτσα. Αφού λοιπόν ετοιμαστεί και ο κιμάς ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι το αδειάζουμε πάνω από τα μακαρόνια.
7 Για τη μπεσαμέλ: Βάζουμε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην μας κολλήσει το αλεύρι στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός για να μην κάνει σβόλους. Αφήνουμε να δέσει η μπεσαμέλ καλά και τη δοκιμάζουμε για να δούμε αν μας βγάζει γεύση αλευριού, σε αυτή τη περίπτωση συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
8 Αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τους κρόκους, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, το πιπέρι, τη παρμεζάνα, το τυρί gouda.Ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα και αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τον κιμά.
9 Πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα μέχρι να πάει ωραίο χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει, έπειτα κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

tip: Αν θέλουμε μπορούμε αντί για κιμά κοτόπουλο να βάλουμε ξεψαχνισμένο φιλέτο κοτόπουλο. Τον κιμά αντί να τον βάλουμε πάνω από τα μακαρόνια μπορούμε να τον ανακατέψουμε μαζί με αυτά και να τα στρώσουμε όλα μαζί στο ταψί

 

Related posts

Χριστουγεννιάτικα κουλουράκια με στέβια του Σεφ Γιώργου Τσελεμεντέ

Τσιπούρες ψητές με σάλτσα ελιάς του σεφ Γιώργου Τσελεμεντέ

Σφυρίδα κρασάτη στο φούρνο