ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τουρισμός

Πάτμος: Η «Ιερουσαλήμ του Αιγαίου» και της εσωτερικής γαλήνης

Πάτμος: Το αρχοντικό νησί με την «αποκαλυπτική» ομορφιά

 

Πάτμος: Το νησί της Αποκάλυψης και του κοσμοπολίτικου στυλ σάς προσκαλεί σε ένα ταξίδι ψυχικής ανάτασης και εσωτερικής γαλήνης.

Μεγαλείο και γαλήνη. Αυτό νιώθετε, όταν περιδιαβαίνετε στα σοκάκια της Χώρας και τις Ιερές Μονές. Η Πάτμος εδώ και χρόνια, Πάσχα ή καλοκαίρι, αποτελεί σταθερό προορισμό για διανοούμενους, καλλιτέχνες και επώνυμους επισκέπτες απ΄όλο τον κόσμο. Ένα μικρό, αλλά σπουδαίο νησί στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων.

Το νησί της Αποκάλυψης. Η «Ιερουσαλήμ του Αιγαίου». 

Επισκεφθείτε τη, για να ανακαλύψετε τον μυστηριακό της χαρακτήρα, τη βαθιά σχέση της με τη θρησκεία και την εσωτερική γαλήνη: στη σκοτεινή σπηλιά, όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη, στο Καθολικό της Ιερής Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στα σοκάκια της Χώρας με τα εντυπωσιακά αρχοντικά, στα ασκηταριά που τα λένε «Καθίσματα». Επισκεφθείτε τη και ανακαλύψτε ένα νησί-μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ.

 

Αξίζει να δείτε στην Πάτμο

 

Στη σπηλιά της Αποκάλυψης

Υπό το φως των κεριών νιώθετε την κατάνυξη στη σπηλιά όπου, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ο Ιωάννης μετά από οράματα που είδε έγραψε την περίφημη Αποκάλυψη, το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης. Εξορισμένος εδώ το 95 μ.Χ., κήρυττε και βάπτιζε τους κατοίκους. Αργότερα η άσημη ως τότε Πάτμος θεωρήθηκε ιερή και η σπηλιά έγινε μεγάλο προσκύνημα.

Λατρεία στην καρδιά του Αιγαίου

Η μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Ένα ισχυρό κέντρο λατρείας, ένα μοναστήρι με σπουδαία ιστορία και αρχιτεκτονική, υψώνεται στην καρδιά του Αιγαίου και κυριαρχεί στη ζωή της Πάτμου. Ο μοναστικός βίος εδώ μετράει περισσότερα από 900 χρόνια. Τα κειμήλια, τα σπάνια έγγραφα, οι εικόνες και οι άλλοι θησαυροί της ορθοδοξίας, που υπάρχουν μέσα στη μονή, είναι δύσκολο να αποτιμηθούν.

Ιδρύθηκε το 1088 από τον όσιο Χριστόδουλο τον Λατρηνό, μια από τις πιο λαμπρές μορφές του βυζαντινού ασκητισμού. Το βράδυ της Ανάστασης το Άγιο Φως έρχεται εδώ κατευθείαν από τα Ιεροσόλυμα και τη Μεγάλη Πέμπτη η λειτουργία του Νιπτήρος –η οποία πραγματοποιείται μόνο στην Πάτμο και στα Ιεροσόλυμα- συγκλονίζει όσους την παρακολουθούν..

Η πιο ατμοσφαιρική Χώρα του Αιγαίου

Άρχοντες-φεουδάρχες, καπετάνιοι και πλούσιοι έμποροι άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στη Χώρα της Πάτμου από τον 16ο μέχρι τον 19ο αιώνα. Ανακαλύψτε γιατί θεωρείται μια από τις ωραιότερες και πιο αρχοντικές Χώρες στο Αιγαίο, περπατώντας στη σκιά των επιβλητικών κτηρίων με τα γοτθικά και τα νεοκλασικά χαρακτηριστικά, περνώντας κάτω από τις στοές, ανηφορίζοντας σε σοκάκια που χωράνε μετά βίας δύο ανθρώπους.

Ζητήστε να σας δείξουν τα αξιοθέατα- αρχοντικά της Χώρας και  μεταφερθείτε σε άλλες εποχές: τα αρχοντικά Βαρδίκου, Παλαιολόγου, Βάλβη, Φούντη (των Λεόντων) θα σας γοητεύσουν. Στο αρχοντικό Νικολαΐδη, που έχει μετατραπεί σε εξαιρετικό μουσείο, θα δείτε το αντιπροσωπευτικό σπίτι της Πάτμου και θα θαυμάσετε αρχαιολογικά ευρήματα.

Η πέτρα στην Καλικατσού

Ένας τεράστιος βράχος που μοιάζει με γλυπτό πάνω στη θάλασσα. Ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος. Οι ερευνητές θεωρούν ότι ήταν ιερό της Αφροδίτης με συνεχή λατρεία έως τους χριστιανικούς αιώνες. Σκαρφαλώστε πάνω του και δείτε τις λαξεύσεις στο βράχο, τις υδατοδεξαμενές για τις ιερές τελετουργίες, τα μικρά τεχνητά σπήλαια, όπου άφηναν αναθήματα. Μην ξεχάστε να κοιτάξετε τη θέα από την κορυφή -είναι μοναδική: όλο το Αιγαίο στα πόδια σας!

 

 

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Πάτμου

 

Η χωρα με τα παραδοσιακα πετρινα

Τα «Καθίσματα»

Δεν θα καθίσετε. Ωστόσο, αξίζει να τα αναζητήσετε! Αυτό το ασυνήθιστο όνομα έχουν στην Πάτμο τα παλιά ασκηταριά, που ίδρυαν οι μοναχοί σε σπήλαια, δίπλα στα οποία έφτιαχναν ένα κελί ή ένα μικρό ναό.

Ανάβαση στον Προφήτη Ηλία

Μοναδικό θέαμα από το πιο ψηλό σημείο του νησιού: μεγάλα βράχια διάσπαρτα παντού σαν πεταμένα από ψηλά, σπηλιές, και στο βάθος το Αιγαίο.

Ο Απορθιανός δρόμος

Αξίζει να περπατήσετε στον Απορθιανό δρόμο, το παλιό μονοπάτι που ενώνει τη Χώρα με το λιμάνι, τη Σκάλα. Η εμπειρία σας αυτή θα είναι μια από τις πιο συγκλονιστικές που θα σας προσφέρει το νησί.

Βυζαντινή μυστικιστική ατμόσφαιρα και ιταλική φινέτσα. Αυτή είναι η Χώρα της Πάτμου, όπως θα τη ζήσεις και εσύ σε κάθε βήμα σου.

 

Δεν είναι τυχαίο, ότι ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της Πάτμου, μαζί με το Μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης έχουν ανακηρυχθεί  παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο της UNESCO. Μια και μόνο βόλτα στον λαβύρινθο από σοκάκια και αψιδωτές στοές που περνούν μπροστά από τα κατάλευκα, καλοδιατηρημένα σπίτια της Χώρας αρκεί για να αισθανθείς ότι βρίσκεσαι στον 16ο ή 17ο αιώνα-την εποχή που χτίστηκαν πολλά από αυτά.

Κοντά στην άκρη του οικισμού οι τοίχοι των σπιτιών είναι πιο ογκώδεις, δημιουργώντας την αίσθηση βυζαντινού κάστρου. Αυτό ακριβώς ήταν η Χώρα της Πάτμου στην εποχή των πειρατών.

Χτισμένο στο ψηλότερο σημείο το κάστρο δεσπόζει επιβλητικό από τον 11ο αιώνα και δίνει μια ξεχωριστή αύρα σε ένα νησί που δεν έχει χάσει κανένα από τα στοιχεία φινέτσας και χάρης, που έφεραν μαζί τους οι Ιταλοί κατακτητές (1912-1943).

Η Πάτμος (21/2 ώρες με καράβι από την Κω) είναι το νησί όπου συνυπάρχουν αρμονικά trendy εστιατόρια με παραδοσιακές ταβέρνες, καφενεία και μπαρ – ταράτσες που προσφέρουν δροσιστικά cocktails. Όμως  αυτή η Χώρα (γνωστή για την ομορφιά της ως η «βασίλισσα» των κυκλαδικών οικισμών) γίνεται πραγματικά εντυπωσιακή τις μαγικές εκείνες ώρες που όλα γύρω ησυχάζουν και αρχίζει να επικρατεί μια απόκοσμη, μυστικιστική ησυχία.

Πρέπει να δεις οπωσδήποτε 

Κάστρο και Μοναστήρι Αγ. Ιωάννη

Από την πρώτη στιγμή που θα μπεις στο κάστρο, μέσα στο οποίο βρίσκεται το μοναστήρι, θα πας πίσω στα Βυζαντινά χρόνια. Η θέα από εδώ είναι κυριολεκτικά πανοραμική. Μέσα στο μοναστήρι υπάρχει μια υπέροχη βιβλιοθήκη, δέκα ξωκλήσια με διαφορετική χρονολογία κατασκευής το καθένα και περίπου 100 κελιά μοναχών.

Φεύγοντας από το μοναστήρι του Άγιο Ιωάννη  του Θεολόγου  μην ξεχάσεις να επισκεφτείς τα μαγαζάκια με τα εκκλησιαστικά είδη που βρίσκονται κατά την έξοδο του Μοναστηριού όπου διαθέτουν χειροποίητες εικόνες και όλων των ειδών εκκλησιαστικά είδη

 

Σπήλαιο της Αποκάλυψης 

Συνεχίζοντας την ανάβαση στο βουνό θα συναντήσεις το Σπήλαιο (μοιάζει περισσότερο με εκκλησία), όπου ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος έγραψε το Βιβλίο της Αποκάλυψης. Διωγμένος από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Δομιτιανό  το 95μ.Χ. ο Ιωάννης της Πάτμου έζησε στο σπήλαιο όπου βίωσε τις θεϊκές αποκαλύψεις του.

Εκκλησιαστική Σχολή Πάτμου

Κοντά στο σπήλαιο βρίσκεται η Εκκλησιαστική Σχολή της Πάτμου (έτος ίδρυσης: 1713). Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ήταν εξέχουσα ιερατική σχολή στην Ελλάδα, με πολλούς άνδρες που αποφοίτησαν από εδώ να αναλαμβάνουν αξιώματα και να παίζουν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της χώρας.

Ανεμόμυλοι 

Πριν αναχωρήσεις κάνε μια επίσκεψη στους τρεις γραφικούς ανεμόμυλους κοντά στο μοναστήρι. Είναι θαυμάσια διατηρημένοι και εξοπλισμένοι σύγχρονους μηχανισμούς λειτουργίας. Αυτό είναι το απόλυτο σημείο για να πρωταγωνιστήσεις στο Instagram!

Μοναστήρι Ζωοδόχου Πηγής 

Χτίστηκε από ηγούμενο του μοναστηριού στις αρχές του 17ου αιώνα. Η ομορφιά του είναι η ηρεμία που αποπνέει, καθώς δεν έχει τόσο μεγάλη επισκεψιμότητα όπως εκείνο του Αγ. Ιωάννη. Εντύπωση προκαλεί και το πρωτότυπο καμπαναριό της με τις πέντε καμπάνες.

Αρχοντικά 

Θέλεις μια συμβουλή; Ρώτησε τους ντόπιους να σου δείξουν μερικά από τα πιο γνωστά αρχοντικά στη Χώρα: Βαρδίκου, Παλαιολόγου, Βάλβη, Φουντή (των Λεόντων). Το αρχοντικό Νικολαΐδη έχει μετατραπεί σε μουσείο, όπου αναπαριστάται ένα χαρακτηριστικό σπίτι της Πάτμου.

Πλατεία Ξάνθου

Αξιοπρόσεκτο το εντυπωσιακό νεοκλασικό κτήριο που στεγάζει το Δημαρχείο από το 1870. Εδώ θα δεις το άγαλμα του Εμμανουήλ Ξάνθου, τοπικού ήρωα και ενός από τους πρώτους αγωνιστές της επανάστασης.

Πλατεία Αγίας Λεβιάς

Ένα καταπληκτικό σημείο για εξαιρετικό φαγητό και ψώνια στα όμορφα, μικρά μαγαζάκια με τα τοπικά χειροποίητα αντικείμενα. Εναλλακτικά, μπορείς απλώς να καθίσεις για απογευματινό καφέ ή βραδινό ποτό, απολαμβάνοντας το χρόνο που κυλά ήρεμα και αργά.

Οι πανέμορφες παραλίες της Πάτμου

Ας το παραδεχτούμε, στην Πάτμο εκτός από τα Θεία λατρεύονται ο ήλιος και η θάλασσα.

Πάμε λοιπόν στην πίσω πλευρά της Χώρας, να εξερευνήσουμε τις παραλίες της. Το Άγριο Λιβάδι (ή Αγριολίβαδο, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι), είναι μια οργανωμένη αμμουδιά με ταβερνάκια, beach bars, θαλάσσια σπορ και νεανικό vibe, ενώ ο Κάμπος (ένα μίγμα άμμου με βότσαλο) εκτός από αγαπημένος προορισμός για οικογένειες, είναι διάσημος για τις ταβέρνες και τα θαλάσσια σπορ.

Στον μικρό όρμο της Βάγιας θα βρεις φυσική σκιά από αλμυρίκια και στο Λιβάδι Γερανού θα αγαπήσεις τα βότσαλα, τα κρυστάλλινα νερά, αλλά και το παρθένο τοπίο, μιας και εδώ δεν υπάρχουν καθόλου ξαπλώστρες και άλλες υποδομές.

Στα βορειοανατολικά της Πάτμου υπάρχει η παραλία Λάμπη με τα πολύχρωμα βοτσαλάκια και την παραθαλάσσια ταβέρνα της, ενώ στην απέναντι ακτή βρίσκεται η ήρεμη και γαλήνια παραλία -όπως μαρτυρά και το όνομά της- Λιβάδι Καλογήρων.

 

Και δεν τελειώσαμε εδώ… στα νότια θα βρεις άλλο ένα κρυμμένο διαμαντάκι, την Ψιλή Άμμο, στην οποία μπορείς να φτάσεις με βαρκάκι από Σκάλα ή με τα πόδια (30 λεπτά διαδρομή).

Ας αλλάξουμε ξανά σκηνικό. Πάμε στο παραθαλάσσιο χωριό του Γροίκου, περίπου 5χλμ. νοτιοανατολικά της Σκάλας. Εδώ θα βρεις τα πάντα, από παραλίες με ταβερνάκια πάνω στο κύμα, μέχρι την κλασσική, πατροπαράδοτη πλατεία του χωριού με τα παραδοσιακά μαγειρεία.

Ακόμα θα βρεις και τον περίφημο Βράχο της Καλλικατσούς, έναν πελώριο βράχο, για τον οποίο υπάρχει ο τοπικός θρύλος ότι εκπέμπει μαγική ενέργεια (οι αρχαίοι πίστευαν ότι ήταν ναός της θεάς Αφροδίτης) -ιδανικό σημείο για να απολαύσεις θέα στο Αιγαίο που κόβει την ανάσα ή για την πρωινή σου γιόγκα.

 

Με καραβάκι στα νησιά Αρκοί και Μάραθος

Καθημερινά αναχωρούν καραβάκια από τη Σκάλα με προορισμό ένα σύμπλεγμα νησιών, περίπου εννέα ναυτικά μίλια μακριά από την Πάτμο. Οι Αρκοί και ο Μάραθος βρίσκονται βόρεια των Λειψών και κατοικούνται από ελάχιστους κατοίκους, στο μεγαλύτερο μέρος τους ψαράδες και κτηνοτρόφοι. Τι θα λατρέψεις εδώ; Την χαλαρή διάθεση και την ηρεμία που εκπέμπουν το τοπίο και οι ντόπιοι. Στους Αρκιούς θα βρεις φυσικά παραλίες (τα Τηγανάκια είναι η πιο διάσημη) και ταβερνάκια, ενώ αρκετά λιγότερα έχει ο Μάραθος. Έτσι και αλλιώς όμως, εδώ βρίσκεσαι ξεκάθαρα για να απολαύσεις άλλα πράγματα… όπως την πεντακάθαρη θάλασσα και τις παραλίες.

Φαγητό – Ποτό

Η περιοχή στο Αγριο Λιβάδι  και η παραλία  φημίζονται για τις ψαροταβέρνες τους, με τις πραγματικά πολύ λογικές τιμές. Εμείς προτείνουμε το Agriolivadi  ένα απλό ταβερνάκι με παραδοσιακές συνταγές, ψάρια και μαγειρευτά, καθώς και το «Κτήμα Πέτρα», στην περιοχή Πέτρα,  με παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, νόστιμα μαγειρευτά και της ώρας. Ενώ εάν θέλετε κάτι πιο ιδιαίτερο και εκλεκτισμένο τότε μια είναι η επιλογή που σας προτείνουμε και το όνομα του είναι Benetos Restaurant

Όλα τα προϊόντα, μάλιστα, της ταβέρνας είναι παραγωγής του καταστήματος. Στον Κάμπο, φημιστός είναι ο «Πανάγος», πάνω στη λιθόστρωτη πλατεία του χωριού, όπου θα απολαύσετε τοπικά πιάτα της Πάτμου και, για το τέλος, σπιτικό γλυκό του κουταλιού. Τέλος, αν βρεθείτε για μπάνιο στην Λάμπη, πρέπει οπωσδήποτε να κάτσετε μετά για φαγητό στην ψαροταβέρνα πάνω από την παραλία.

 

 

 

 

Related posts

Βοβούσα – Βλαχοζάγορο: Στην αγκαλιά του Αώου

Newsroom

Ξάνθη: Περπατώντας στα θρακιώτικα λιθόστρωτα σοκάκια και στα αρχοντικά των πλούσιων καπνεμπόρων

Newsroom

Πάσχα στο νησί της Αποκάλυψης την Πάτμο

Newsroom