ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΕπικαιρότητα

Παυλάκης: Με αυτά τα κρούσματα δεν μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο – Υπομονή 2 εβδομάδες

Παυλάκης: Με αυτά τα κρούσματα δεν μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο – Υπομονή 2 εβδομάδες

Τι είπε ο γιατρός, Γιώργος Παυλάκης για την χαλάρωση του lockdown και τα κρούσματα κορονοϊού που δεν παρουσιάζουν μείωση.

Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού μπορεί να προκαλέσει μια χαλάρωση του lockdown επεσήμανε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας για τους κινδύνους που ενέχει ένα τέτοιο σενάριο. Ο επιστήμονας, απευθυνόμενος στους πολίτες, απολογήθηκε για την κόντρα που είχε με τον Μανώλη Δερμιτζάκη μέσω των social media την Τρίτη.

Ο κ. Παυλάκης εξήγησε πως κατά την άποψή του και με τα υπάρχοντα κρούσματα, δεν γίνεται να ανοίξει το λιανεμπόριο και πως θα πρέπει να κάνουμε υπομονή 2 εβδομάδες.

Οπως είπε, τα σκληρά μέτρα τα Χριστούγεννα είχαν αποδώσει τότε, και σημείωσε ότι είναι άδικο να λέμε πως απέτυχαν. Επίσης ήταν κάθετα αντίθετος με το άνοιγμα της εστίασης τώρα.

Αναφερόμενος στα σχολεία, υποστήριξε πως έτσι κι αλλιώς πλησιάζουν οι μέρες του Πάσχα που θα είναι κλειστά, επομένως μπορούν να περιμένουν.

 

«Στην Ελλάδα βρισκόμαστε στο σκληρότερο σημείο της μάχης. Η άμυνα κράτησε μέχρι τώρα, η Αθήνα δεν έγινε Πορτογαλία, ούτε Μπέργκαμο. Η Ελλάδα το έχει αποφύγει αυτό γιατί οι πολίτες κλείστηκαν μέσα τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση πήρε τη σωστή απόφαση να θυσιάσουμε την περίοδο των εορτών, και η Αθήνα γλίτωσε. Το να λέμε ότι δεν έχει δουλέψει η στρατηγική, είναι κρίμα. Μηδενίζουμε τις επιτυχίες της Ελλάδας», είπε ο γιατρός.

«Ο ιός θα χάσει τον πόλεμο, μακροχρόνια. Το θέμα είναι τι γίνεται τώρα, πόσες απώλειες θα έχουμε και αν θα τελειώσουμε με το τρίτο κύμα τώρα ή θα πάει μέχρι τον Ιούνιο, και καταστρέψουμε όχι μόνο το Πάσχα, αλλά και όλη τη σεζόν. Μπορούν να ανέβουν περισσότερο τα κρούσματα, θα μπορούσαν να είναι διπλάσια. Ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος, μπορεί να γίνουν λάθος κινήσεις. Είμαστε στη φωτιά της μάχης, ο ιός πιέζει πολύ αλλά η άμυνα αντέχει. Είναι σωστό τώρα να βαρέσουμε υποχώρηση; Αν υπάρχει σχέδιο και γίνει τακτική υποχώρηση σε αυστηρά προδιαγεγραμμένες θέσεις, ώστε να πάμε στην επόμενη γραμμή άμυνας, έχει καλώς», επεσήμανε.

«Κάθε άνοιγμα σημαίνει περισσότερα κρούσματα, γιατί θα είναι περισσότερες οι επαφές. Χρειαζόμαστε να ανοίξουμε τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα για να κλείσουν μετά από δύο εβδομάδες για το Πάσχα;», τόνισε.

Ο κ. Παυλάκης διευκρίνισε στο Mega πως ένα προσεκτικό άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι πολύ πιο σημαντικό από την εστίαση. «Η εστίαση έχει πολλά προβλήματα, δεν νομίζω πως σε αυτή τη φάση μπορεί να ανοίξει. Θα είναι δώρο – άδωρο να ανοίξει και να ξανακλείσει σε μία – δύο εβδομάδες λόγω των πολλών θυμάτων του ιού. Ο συνωστισμός τώρα δεν υπάρχει με την άδεια του κράτους. Αν ανοίξει η εστίαση τώρα θα βγαίνει μαζικά ο κόσμος», σχολίασε.

Τι είπε για την κόντρα με τον Δερμιτζάκη

Σχετικά με την ανοιχτή διαφωνία με τον Μανώλη Δερμιτζάκη μέσω καυστικών αναρτήσεων στα social media, ο κ. Παυλάκης ζήτησε συγγνώμη. «Πάντα θα υπάρχουν διαφωνίες στρατηγικής. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε πως από τη στιγμή που υπάρχουν δύσκολα προβλήματα θα υπάρξουν και αυτές οι διαφορές στις απόψεις. Λυπάμαι για αυτό το επεισόδιο και ζητάω από όλους συγνώμη. Είμαστε συνηθισμένοι κάποιοι να συζητάμε για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το θέμα δεν ήταν ακριβώς όπως μεταφέρθηκε στα Μέσα. Τα Μέσα θέλουν μονομάχους. Η ουσία είναι ότι η τεράστια πλειοψηφία συμφωνούμε μεταξύ μας και έχουμε πάρα πολλά κοινά. Δυστυχώς θα υπάρχουν διαφορές στρατηγικής».

Related posts

Έκθεση του Reuters Institute: Τα εγχώρια ΜΜΕ βρίσκονται στον πάτο της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας

Την Παρασκευή η πλαζ Βουλιαγμένης ονομάζεται «Πλαζ Λουκιανός Κηλαηδόνης»

Εμβολιασμοί: Ξεκινούν και στον ιδιωτικό τομέα

Newsroom