ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Πειραιάς: H μικρογραφία της Ελλάδας, σε ένα λιμάνι

Πειραιάς: H μικρογραφία της Ελλάδας, σε ένα λιμάνι.

marina-2

Αν δεν «μπαρκάρετε» βιαστικά για τα νησιά, βλέπετε καθαρά ότι ο Πειραιάς δεν είναι απλά το μεγαλύτερο λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου ή ένας σταθμός πριν και μετά τις διακοπές σας στο Αιγαίο.

Η έστω, των ημερήσιων αποδράσεων στα νησάκια κοντά στην Αθήνα. Ο Πειραιάς είναι προορισμός. Είναι η ελευθερία της θάλασσας, που απλώνεται γύρω από τους τρεις φυσικούς του κόλπους.

Τα εμβληματικά νεοκλασικά κτήρια, ο λόφος της Καστέλας που αγναντεύει από ψηλά. Το Μικρολίμανο και το Πασαλιμάνι, τα Καμίνια με τα βιομηχανικά κτήρια. Είναι ένα ολοζώντανο λιμάνι, που σας προσκαλεί να το ανακαλύψετε: αγορές, ουζάδικα και μπαρ, πλατείες, εμπορικά κέντρα, παζάρια με μπαχαρικά, γιοτ στις μαρίνες, γκουρμέ εστιατόρια, αλλά και στέκια των ντόπιων, όπου αυτοσχέδιες μουσικές βραδιές με μπουζούκι θα σας χαρίσουν μαγικά ταξίδια στο ’50 και το ’60.

Ο Πειραιάς κλείνει μέσα του την ιστορία της Ελλάδας. Από τα ερείπια των Μακρών Τειχών, που έφταναν ως την Αθήνα στην αρχαιότητα και αφηγούνται αιώνες τρικυμιών και αναγεννήσεων, μέχρι το σήμερα. Σε ένα λιμάνι όλη η Ελλάδα: χαρμάνι πολιτισμών και ανθρώπων, γέλιου και λύπης, οι πρόσφυγες και οι ταξιδιώτες, ο Ολυμπιακός και η Μελίνα του «Ποτέ την Κυριακή»…

Αξίζει να δείτε στον Πειραιά

Το Μικρολίμανο, ένα «νησί» στη στεριά

Στο Μικρολίμανο θα νιώσετε σαν να είστε ήδη διακοπές. Ξύλινα decks στο νερό και ιστιοπλοϊκά να κουνούν τα κατάρτια τους σε απάνεμο ρυθμό. Εστιατόρια στη σειρά, με γεύσεις που δεν θα ξεχάσετε. Σερβιτόροι, εύθυμοι και βιαστικοί, κουβαλούν πιατέλες γεμάτες θαλασσινά. Μαστιχωτό ψητό χταπόδι, όστρακα και ψάρια, καραβιδόψιχα και άλλοι μεζέδες φέρνουν τη θάλασσα στο πιάτο σας. Τα παγάκια κροταλίζουν στα ουζοπότηρα που ξαναγεμίζουν, το κρασί λαμπυρίζει στα μπουκάλια. Αργά το βράδυ στην άκρη του γραφικού λιμανιού σας περιμένουν τα μπαράκια, για να δυναμώσει η μουσική και να πιστέψετε πως είστε ήδη στο νησί.

kastela-1

Καστέλα: Συνάντηση με την αρχόντισσα του Πειραιά

Στην Καστέλα. Αλλαγή οπτικής γωνίας: δείτε τη θάλασσα από ψηλά και τον Πειραιά μέσα από τα παράθυρα νεοκλασικών επαύλεων του 19ου αιώνα που έχουν αναστηλωθεί και μεταμορφωθεί σε μπιστρό, εστιατόρια, καφέ-μπαρ. Μπείτε σε ένα από αυτά και περπατήστε στα δρομάκια και στα σκαλιά της πιο αριστοκρατικής συνοικίας της πόλης. Φτάστε μέχρι την κορυφή του λόφου του Προφήτη Ηλία με το εκκλησάκι του και η θέα θα σας απογειώσει, καθώς το βλέμμα απλώνεται ανεμπόδιστο στον ορίζοντα! Όλη η Αττική, και ο Αργοσαρωνικός, βρίσκονται στα πόδια σας. Διάλειμμα για καφέ, φαγητό ή ακόμη και μπόουλινγκ και μετά μάθημα ιστορίας. Γύρω σας υπάρχουν ιερά λαξευμένα στο βράχο και ίχνη οχυρώσεων από την αρχαϊκή εποχή.

Αρχιτεκτονική αρχοντιά

Η διαχρονική «προίκα» του Πειραιά: τα εμβληματικά κτήρια του 19ου αιώνα, σπουδαία αξιοθέατα που γοητεύουν. Το Δημοτικό Θέατρο, κτισμένο το 1884, σύμβολο του Πειραιά και ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά αρχιτεκτονήματα της Ελλάδας. Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, που σχεδίασε ο διάσημος αρχιτέκτονας Έρνεστ Τσίλερ. Το Χατζηκυριάκειο, κτισμένο το 1897, αλλά και ο σταθμός του Ηλεκτρικού, μεγαλοπρεπής, με στοιχεία εκλεκτιστικά και τεράστιο αψιδωτό θόλο. Εκεί σας αφήνει το τρένο από την Αθήνα: η γραμμή που μόλις ακολουθήσατε εγκαινιάστηκε από έναν σπουδαίο Έλληνα, τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, το 1930.

Ψώνια και διασκέδαση

Ο Πειραιάς φημίζεται για την αγορά του. Επισκεφθείτε το κύριο εμπορικό κέντρο στο τρίγωνο μεταξύ των οδών Γούναρη, Εθνικής Αντιστάσεως και Ακτής Ποσειδώνος. Αγοράστε φρέσκα προϊόντα στην κεντρική κρεαταγορά και ψαραγορά και επισκεφτείτε το Πασαλιμάνι, όπου λειτουργούν και μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα.

Καθώς πέφτει το βράδυ, μην παραλείψετε να εξερευνήσετε την πολύ ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή του Πειραιά.

agia-triada

Οι κρυμμένοι θησαυροί του Πειραιά

Πύλη στο χρόνο

Στην οδό 34ου Συντάγματος και Πύλης θα ανακαλύψετε ό,τι απέμεινε από την άλλοτε επιβλητική είσοδο στον Πειραιά από την Αθήνα. Η αμαξωτή οδός των Μακρών Τειχών της αρχαιότητας κατέληγε εδώ, στα βήματά σας.

Κυριακάτικο παζάρι στον Πειραιά

Δίσκοι βινυλίου, νομίσματα και παλιά βιβλία σας περιμένουν στο παζάρι που στήνεται κάθε Κυριακή στο ύψος του αμαξοστασίου των τρόλεϊ. Φωνές, παζάρια, νοσταλγία. Ό,τι πρέπει για συλλέκτες αντικειμένων και… εμπειριών.

moyseio

Μουσεία

Γνωρίστε τη μακραίωνη ιστορία της πόλης-λιμανιού στα μουσεία του Πειραιά. Αρχαιολογικό Μουσείο, Ναυτικό Μουσείο, Δημοτική Πινακοθήκη απλώνουν τους θησαυρούς τους σε ορόφους και αυλές των κομψών κτηρίων, όπου στεγάζονται. Μια έκπληξη σας περιμένει στο αρχαιολογικό: ένας υπαίθριος χώρος με θέατρο της ελληνιστικής εποχής που θυμίζει εκείνο του Διονύσου στη ρίζα του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης.

papanikolis

Θωρηκτό Αβέρωφ

Η αβύθιστη ναυαρχίδα του πολεμικού ναυτικού, 10.200 τόνων, «κουβαλάει» βάρια συναισθηματική αξία για τους Έλληνες. Σας περιμένει στο Τροκαντερό, για να τη θαυμάσετε και να την εξερευνήσετε. Αν και παροπλισμένη από το 1952, νιώθετε πως τώρα θα σαλπάρετε μαζί.

 

 

Related posts

Βουλή:Νομιμοποιούν αναδρομικά τις δαπάνες του υπουργείου Άμυνας για το μεταναστευτικό

Newsroom

Το ΜΩΡΟ ΤΩΝ 5 ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ Στο θέατρο Αργώ

Newsroom

Σήμερα «κλειδώνει» η χρέωση του 1 ευρώ στους έντυπους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Newsroom