Κοινοποιείστε το άρθρο

Πεσκόφ: «Η Ρωσία δίνει προθεσμία έως 31 Μάρτιου στην ΕΕ» – Αν αρνηθεί τις πληρωμές σε ρούβλι θα διακόψουμε την προμήθεια φυσικού αέριου

Βάσει της χθεσινής απόφασης του διευθυντηρίου της ΕΕ δεν θα υπάρξει πληρωμή σε ρούβλια στη Ρωσία παρά μόνο σε δολάρια.

Μία απόφαση που αν δεν αλλάξει θα σημάνει οικονομικό κραχ, αφού το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελεί το 40% των ενεργειακών πόρων των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ν.Πεσκόφ, ανέφερε πως «οι πληρωμές μπορούν να γίνουν μόνο σε ρούβλια… Οι εταιρείες πρέπει να κατανοήσουν τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και την διαφορετική κατάσταση που έχει προκύψει, λόγω του οικονομικού πολέμου που διεξάγεται κατά της Ρωσίας».

Οι ξένες εταιρείες χρειάζεται να καταλάβουν ότι ο “οικονομικός πόλεμος” κατά της Ρωσίας άλλαξε την κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται να αγοράζουν ρούβλια και να πληρώνουν για το φυσικό αέριο με το ρωσικό νόμισμα, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, καθώς η Ρωσία επιδιώκει να θωρακιστεί απέναντι στις κυρώσεις.

Η Ρωσία δεν θα εξάγει το αέριό της δωρεάν, επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και σημείωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει τρόπους για να καταστήσει τις πληρωμές για το αέριο απλές, σαφείς και πρακτικές, ενώ αναμένεται ότι όλες οι επιλογές θα έχουν διευθετηθεί ως τις 31 Μαρτίου.

“Οι εταιρείες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις μεταβαλλόμενες συνθήκες και την απόλυτη αλλαγή στην κατάσταση που προέκυψε με τον οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας”, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Την Πέμπτη η ρωσική κυβέρνηση, η κεντρική τράπεζα και ο κολοσσός του ρωσικού φυσικού αερίου Gazprom αναμένεται να παρουσιάσουν στον Πούτιν έκθεση για την υλοποίηση του συστήματος πληρωμών σε ρούβλια.

Χθες, οι χώρες της G7 έκριναν ότι η απαίτηση πληρωμής σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο “δεν είναι αποδεκτή”, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος κάλεσε τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις “να μην ανταποκριθούν στο αίτημα του Πούτιν” και χαρακτήρισε τη Ρωσία “μη αξιόπιστο πάροχο”.

“Η Ρωσία ήταν πάντα, παραμένει και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος πάροχος υδρογονανθράκων”, επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο