ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεθνή Νέα

Πετρέλαιο: Πέφτουνε οι τιμές στη σκιά των κρίσιμων συνομιλιών για το αμερικανικό χρέος

Πετρέλαιο: Πέφτουνε οι τιμές στη σκιά των κρίσιμων συνομιλιών για το αμερικανικό χρέος

 

Μια συμφωνία για το χρέος πρέπει να επιτευχθεί και να ψηφιστεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου πριν η αμερικανική κυβέρνηση ξεμείνει από χρήματα και δεν μπορέσει να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της ακόμη και από την 1η Ιουνίου

 

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στις πρώτες ασιατικές συναλλαγές την Πέμπτη, καθώς οι traders παρακολουθούν με επιφυλακτικότητα τις συνομιλίες για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ. Χθες το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο σχεδόν 3% λόγω της αισιοδοξίας για τη ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ.

 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχώρησαν κατά 20 σεντς (0,3%) στα 76,76 δολάρια το βαρέλι στις 0228 GMT. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε επίσης κατά 20 σεντς, στα 72,63 δολάρια το βαρέλι.

Η απότομη πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων βενζίνης λόγω της εκτίναξης της ζήτησης στα υψηλότερα επίπεδα από το 2021 και η αισιοδοξία γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ, βοήθησαν τους κύριους δείκτες αναφοράς αργού να διαμορφωθούν υψηλότερα πάνω από 2 δολάρια σε σχέση με την Τετάρτη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι υπογράμμισαν χθες Τετάρτη την αποφασιστικότητά τους να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

 

Σήμερα οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω στοιχεία «για μια συμφωνία σύντομα», δήλωσε ο Έντουαρντ Μόγια, αναλυτής στην OANDA.

«Το αργό χρειάζεται ένα σαφές μήνυμα ότι η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει την οικονομική καταστροφή ή ότι η ανάκαμψη της Κίνας ανεβάζει ρυθμούς», τόνισε.

Αύξηση επιτοκίων από Fed

Οι τιμές του πετρελαίου επηρεάζονται και από την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων της Fed.

Τα οικονομικά στοιχεία του Απριλίου στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις βελτιωμένες διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους και την υγεία των περιφερειακών τραπεζικών μετοχών, ενίσχυσαν τις προσδοκίες της αγοράς για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, ανέφερε η ANZ Reesearch σε σημερινό της σημείωμα.

Επειτα από μια πολύμηνη αντιπαράθεση, Μπάιντεν και Μακάρθι συμφώνησαν την Τρίτη να διαπραγματευτούν απευθείας. Μια συμφωνία για το χρέος πρέπει να επιτευχθεί και να ψηφιστεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου πριν η κυβέρνηση ξεμείνει από χρήματα και δεν μπορέσει να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της ακόμη και από την 1η Ιουνίου.

Wall Street: Κέρδη έφεραν οι προσδοκίες για λύση στο πρόβλημα του χρέους

Σημαντικά κέρδη χθες για τη Wall Street, εν μέσω νέων προσδοκιών ότι θα υπάρξει συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, πριν το αμερικανικό Δημόσιο υποχρεωθεί σε στάση πληρωμών.

Ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 1,24% στις 33.421 μονάδες.

Ο S&P 500 είχε άνοδο 1,19% στις 4.158 μονάδες.

Ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,28% στις 12.500 μονάδες.

Με πληροφορίες από Reuters

 

Related posts

Έκτακτο:Ο Γκ. Ιβάνοφ διαλύει την συμφωνία: «Δεν υπογράφω – Είναι ταπεινωτική»!

Newsroom

Η Γερμανική «απάτη» με το φυσικό αέριο

Newsroom

Ην. Βασίλειο: Σε Πιλοτική διαδικασία το Heathrow για γρήγορη πιστοποίηση εμβολιασμού των αφίξεων από πορτοκαλί χώρες