ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνταγές

Πικάντικο χταπόδι με τσίλι

Πικάντικο πεντανόστιμο χταπόδι με τσίλι θα δοκιμάσουμε σήμερα του Σεφ Γιώργου Τσελεμεντέ

Τα πικάντικα φαγητά συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος και έχουν την ικανότητα να μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Το να προσθέτουμε μπαχαρικά στα πιάτα μας, μπορεί να μας εξασφαλίσει οφέλη και για την υγεία μας. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται τα ακόλουθα…βοηθούν να χάσουμε βάρος, είναι ωφέλιμα για την καρδιά, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, δρουν κατά του καρκίνου, βελτιώνουν την πέψη, αρθρίτιδα, κρύωμα και γρίπη, «Ανεβάζουν» τη διάθεση και βελτιώνουν την αναπνοή.

Υλικά για το χταπόδι

1 χταπόδι περίπου 1 κιλό καλά πλυμένο

1 κρεμμύδι

3 σκελίδες σκόρδο

2 φύλλα δάφνης

Χυμό από μισό λεμόνι

Αλάτι

Υλικά για το ceviche:

1 κρεμμύδι σε λεπτές φέτες

1-2 φρέσκα τσίλι σε λεπτές φέτες

3-4 κλωνάρια μαϊντανό

Λίγο δενδρολίβανο

Χυμό από 1 λεμόνι + φέτες για το γαρνίρισμα

Ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα βάζεις όλα τα υλικά για το χταπόδι και 3-4 λίτρα νερό και περιμένεις να βράσει.

Σε αυτό το σημείο κάνουμε τη διαδικασία που λέγεται στην κουζίνα «ο εκφοβισμός του χταποδιού» (scare the octopus) για να γίνει το χταπόδι τρυφερό και ζουμερό.

Πιάνεις το χταπόδι από το κεφάλι και βουτάς τις άκρες των πλοκαμιών στο νερό που βράζει για 5 δευτερόλεπτα και το σηκώνεις γρήγορα. Περιμένεις 10 δεύτερα και το βουτάς ξανά για 5΄΄. Επαναλαμβάνεις την διαδικασία μέχρι οι άκρες να γινούν ‘’σγουρές». Τότε το βάζεις όλο μέσα και το αφήνεις να βράσει για 20-30 λεπτά.

Ο χρόνος βρασμού θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του χταποδιού. Το δοκιμάζεις με ένα πιρούνι. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζεις από την κατσαρόλα και το αφήνεις στην άκρη να κρυώσει. Το κόβεις στο μέγεθος που θέλεις, το βάζεις σε μπολ, ρίχνεις αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και λεμόνι. Ανακατεύεις, προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά.

Μπορείς να το συνοδεύσεις με τραγανές tortillas! Για πιο ethnic γεύση μπορείς να αντικαταστήσεις το λεμόνι με λάιμ και τον μαιντανό με κόλιανδρο.

Related posts

«Φασολάδα πικάντικη με λουκάνικα Τρικάλων»

Νηστήσιμο σουβλάκι χταποδιού

Newsroom

Κέικ με ελαιόλαδο του Σεφ Γιώργου Τσελεμεντέ