ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ήθη και Έθιμα

Ποια είναι η σχέση του Άη Βασίλη με τον αληθινό Άγιο Βασίλειο τον Μέγα από την Καισαρεία

Ποια είναι η σχέση του Άη Βασίλη με τον αληθινό Άγιο Βασίλειο τον Μέγα από την Καισαρεία

Στο άρθρο μας θα ασχοληθούμε με ένα άλλο μεγάλο ζήτημα  της περιόδου των Χριστουγέννων το οποίο είναι ο Άη Βασίλης. 

 

Δεν είναι πρόσφατο, θα λέγαμε λαϊκά κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια  αλλά  εμείς ως Χριστιανοί ορθόδοξοι δεν πρέπει να  το ξεχνάμε και συχνά να το αναφέρουμε.  

 

Εδώ και πολλά πολλά έτη από την Αμερική  μας ήρθε ένα ξενόφερτο έθιμο και ένα παραμυθάκι για τον Άγιο Βασίλη.  Ο Άη Βασίλης βλέπουμε ότι είναι ένας χοντρός ασπρογένης με κόκκινη στολή η οποία σημειωτέων άλλαξε το χρώμα της από την διάσημη Coca Cola.  Ο Άη Βασίλης φορούσε μέχρι πρότινος πράσινη στολή.  Ο Άη Βασίλης έχει ένα μεγάλο εργαστήριο με  Ξωτικά και ετοιμάζει τα δώρα για τα παιδιά όλο τον χρόνο μέχρι και την Πρωτοχρονιά που θα πάρει το μαγικό έλκηθρο με το ρούντολφ το ελαφάκι και τους υπόλοιπους ιπτάμενους τάρανδους για να μοιράσει όλα τα δώρα στα σπίτια που του έστειλαν γράμμα.  Μην ξεχνάμε ότι ο Αη Βασίλης μπαίνει από τις καμινάδες των σπιτιών.

 (Έτσι για να κάνω και λίγο χιούμορ τα σπίτια που δεν έχουν τζάκι  δεν έπαιρναν δώρα τα παιδάκια τους ; ) Αυτά γνωρίζουμε περίπου για τον Άη Βασίλη. 

 

 Όλο όμως αυτό δεν είναι άλλο από ένα ωραίο παραμυθάκι για τους μικρούς μας φίλους

 Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα αυτός ο Άη Βασίλης με τον αληθινό Άγιο Βασίλειο ή και Μέγα Βασίλειο τον ένα από τους 3 Ιεράρχες.  Το μόνο κοινό που υπάρχει ανάμεσα στους 2 Άγιους Βασίληδες είναι η γενναιοδωρία και φιλανθρωπία.  Ο Μέγας Βασίλειος ήταν από την Καππαδοκία Ιεράρχης Δέσποτας όπως θα λέγαμε.  Έχει γράψει Θεία Λειτουργία την οποία τελούμε 10 φορές τον χρόνο με το αποκορύφωμα την Πρώτη του έτους που είναι και η εορτή στον Μέγα Βασίλειο.   Επιπλέον όλοι μας ακόμα  και οι σύλλογοι από άγνοια τελούν το ορθόδοξο έθιμο παρά την απιστία τους που είναι η Βασιλόπιτα. 

Πρωτοχρονιάτικης

 Η Βασιλόπιτα κόβεται εις ανάμνηση του θαύματος που επιτελέστηκε από τον Μέγα Βασίλειο ο οποίος ήθελε να επιστρέψει στον λαό τα χρήματα που είχε δανειστεί,  και χωρίς να θυμάται τι αντιστοιχούσε και σε ποιον τοποθέτησε χρήματα σε πίτες και ο καθένας έλαβε το μερίδιο που αντιστοιχούσε σε αυτόν.  

Όπως γίνεται αντιληπτό αγαπητοί αδελφοί πρέπει να πιστεύουμε στον Μέγα Βασίλειο να τον τιμούμε στην εορτή του 1 Ιανουαρίου και να κόβουμε την Βασιλόπιτα σωστά όπως αρμόζει στην Χριστιανική παιδεία μας.  Θα μου πείτε και με τον ψεύτικο τι να κάνουμε αφού εδώ και χρόνια  έχει επικρατήσει αυτό το παραμύθι.  Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι ένα, να μην ξεχνούμε ότι αυτό είναι ένα παραμύθι και τίποτα άλλο.  Είναι ένα ωραίο ντεκόρ για τα Χριστουγεννιάτικα πάρκα όπως ο Μύλος των Ξωτικών.   

Εύχομαι αγαπητοί αδελφοί να έχουμε καλά Χριστούγεννα καλή Πρωτοχρονιά και ο Μέγας Βασίλειος να πρεσβεύει για όλους μας.  

 

 

Γράφει ο Αχιλλέας Γραβάνης 

Related posts

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: ΗΘΗ – ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

1 Δεκέμβριου – Καλό Μήνα: Ήθη και Έθιμα

Κοζάνη: Καβαλάρηδες μεταφέρουν τα θαυματουργά λείψανα του Οσίου Νικάνορα, που έσωσε την περιοχή από την θανατηφόρα Ισπανική γρίπη..

Newsroom