ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

Ποια είναι τα οφέλη όταν περπατάμε ξυπόλητοι

Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί πόσο καλό μας κάνει να περπατάμε ξυπόλητοι,γνωρίζετε ποια είναι τα οφέλη που έχουμε ;

 

Έχουμε συνδυάσει τα παπούτσια ως ένα απαραίτητο στοιχείο της καθημερινότητάς μας. Ειδικά στον Δυτικό κόσμο, η έλλειψή τους ερμηνεύεται τις περισσότερες φορές ως κατάσταση φτώχιας. Αν όμως σας λέγαμε ότι το 80% των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη δε φοράει παπούτσια, θα νιώθατε έκπληξη; Απλώς σκεφτείτε το. Τώρα που… μάλλον ήρθε το καλοκαίρι, θα σας δώσουμε κάποιους λόγους για να περπατάτε ξυπόλητοι, ιδίως στις παραλίες, αλλά και με κάθε άλλη ευκαιρία στο γκαζόν σε κάποιο πάρκο. Τα οφέλη όπως θα δείτε είναι πολλά.

1. «Καθαρίζει» το μυαλό σας.

Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή κάθε βήμα όταν περπατάτε ξυπόλητοι απαιτεί την προσοχή σας. Ακόμα και στην άμμο, οι πιθανότητες να πατήσετε κάτι είναι αυξημένες, συνεπώς το βλέμμα σας κατευθύνεται στα πόδια σας. Αποκτάτε επίγνωση των στοιχείων που σας περιβάλουν με αποτέλεσμα να ησυχάζει η εσωτερική «φλυαρία» σας και να καθαρίζει το μυαλό σας, εστιάζοντας στο «εδώ» και το «τώρα».

2. Κάτι σαν γιόγκα.

Το περπάτημα χωρίς παπούτσια δυναμώνει και τεντώνει τους μύες, τους τένοντες και τους συνδέσμους που βρίσκονται στα πόδια, τους αστραγάλους και τις γάμπες σας. Κατ’ επέκταση δυναμώνουν τα γόνατα (οι σύνδεσμοι τριγύρω τους) και «ισιώνει» η μέση σας και ο κορμός σας ενισχύεται σε κάθε βήμα.

3. Βελτιώνει τα αντανακλαστικά σας.

Κάθε μικρό ανάχωμα ή πετραδάκι στη διαδρομή σας, βοηθάει στην τόνωση των αντανακλαστικών σημείων που υπάρχουν σε κάθε μέρος του σώματός σας, άρα και των ποδιών σας. Μπορεί να πονάει στην αρχή, όμως στη συνέχεια το συγκεκριμένο σημείο διεγείρεται και οι ευαισθησίες μειώνονται. Όλα εξάλλου είναι (και) θέμα συνήθειας.

4. Μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη.

Έρευνα έχει δείξει πως συχνό περπάτημα χωρίς παπούτσια μπορεί να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη ως και 62%. Παράλληλα, η «σύνδεση» με τη φύση αυξάνει τα επίπεδα της χαράς.

5. Βελτιώνει τον ύπνο.

Οι αρχαίοι πίστευαν πως το «γυμνό» περπάτημα στο γρασίδι αποτελούσε το καλύτερο φάρμακο κατά της αϋπνίας. Πολλοί το πιστεύουν ακόμα.

6. Αναθεωρήστε για τις προτεραιότητες στη ζωή.

Το να περπατάει κανείς ξυπόλητος στην ύπαιθρο δεν είναι αρκετό για να συμβούν τα παραπάνω. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί να… ακολουθεί και το σώμα. Η επαφή με τη φύση οδηγεί σε συναισθήματα που κρύβονται στην καθημερινότητά μας (και είμαστε στο 20% που φοράνε παπούτσια). Απολαύστε τον ήλιο, νιώστε τον αέρα να σας χτυπάει στο πρόσωπο, ακούστε το κύμα της θάλασσας ή τον άνεμο στην πλαγιά ενός βουνού. Θα σας βοηθήσει να βάλετε προτεραιότητες και να δείτε κάποια πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία.

Ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι περπατώντας χωρίς παπούτσια τα οφέλη είναι τόσα πολλά;

Related posts

Κατερίνα Μιχαηλίδου: Η ζάχαρη μας εθίζει από την βρεφική μας ηλικία και δημιουργεί τις περισσότερες παθήσεις

Εμβόλιο στα αγόρια παρά το υψηλό ρίσκο;

Τα απίστευτα οφέλη του πρωινού και του βραδινού ντους