ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Περιβάλλον

Ποιες οι ενστάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων στο χωροταξικό-πολεοδομικό νομοσχέδιο

Ποιες οι ενστάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων στο χωροταξικό-πολεοδομικό νομοσχέδιο

Το χωροταξικό-πολεοδομικό νομοσχέδιο τέθηκε επί τάπητος στη σημερινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων.

 

Παρότι τάχθηκαν υπέρ αρκετών σημείων του νομοσχεδίου και ιδιαίτερα στο θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης, εντούτοις εξέφρασαν ενστάσεις σε ορισμένα ζητήματα, μεταξύ των οποίων οι Περιοχές Ολοκληρωμένων Τουριστικών Αναπτύξεων και το θαλάσσιο χωροταξικό.

Στην τηλεδιάσκεψη που διήρκεσε τρεισήμισι ώρες συμμετείχαν και ο αρμόδιος για περιβαλλοντικά θέματα υφυπουργός, Νίκος Ταγαράς, ο αρμόδιος για χωροταξικά θέματα υφυπουργός, Δημήτρης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης η Συντονίστρα για την προώθηση πρωτοβουλιών και δράσεων του υπουργείου για θέματα δασικής πολικής και Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, καθώς και στελέχη του υπουργείου.

Κατά τη συζήτηση για το χωροταξικό – πολεοδομικό νομοσχέδιο -του οποίου η ηλεκτρονική διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο συνεχίζεται με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή- ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε τον διττό στόχο που επιχειρείται να επιτευχθεί. Ειδικότερα, όπως τόνισε «το χωροταξικό και πολεοδομικό νομοσχέδιο είναι μια μεγάλη και οριζόντια τομή τόσο για την ανάπτυξη όσο και για το περιβάλλον. Προσπαθούμε να συνδυάσουμε αυτούς τους δύο στόχους για να πετύχουμε το ζητούμενο από όλες τις χώρες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, που λέγεται βιώσιμη ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «η κυβέρνηση είναι υπέρ των επενδύσεων και κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τόσο την ιδιοκτησία, όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο. Ταυτόχρονα, δεν αγνοούμε και την περιβαλλοντική διάσταση -πολύ περισσότερο που όλες τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει με ανοχή της πολιτείας περιβαλλοντικά και πολεοδομικά εγκλήματα. Εγκλήματα τα οποία τελικά πέραν όλων των άλλων επιπτώσεων- περιορίζουν και την αξία της περιουσίας. Διότι άλλη αξία έχει μια περιουσία όταν όλα προχωρούν εντός σχεδίου και όπως γίνεται σε προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, και άλλη αξία, πολύ μικρότερη, όταν έχουμε πολεοδομική αναρχία. Και εάν θέλεις να είσαι σύγχρονος ευρωπαίος πολιτικός κάτι πρέπει να κάνεις. Δεν μπορεί να μένεις αδρανής.

Δεν έχουμε σκοπό να μπούμε ως ταύροι εν υαλοπωλείο και να ακυρώσουμε την αξία της περιουσίας των ανθρώπων. Αντίθετα: Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις που θα βελτιώνουν το νομοσχέδιο και θα το κάνουν πιο δίκαιο. Αλλά από την άλλη πλευρά όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μια εξαίρεση στην Ευρώπη και δεν μπορεί να έχει κανένα μέλλον, όχι μόνο περιβαλλοντικά αλλά και αναπτυξιακά, εάν υιοθετήσουμε δράσεις οι οποίες δεν αντέχουν σε βάθος χρόνου.

Δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική δημοσίων σχέσεων. Δεν μπορούμε να αναβάλλουμε τα πάντα για το μέλλον. Πρέπει με την παρουσία μας εδώ να συμβάλουμε στο στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης με ό,τι σημαίνει αυτό».

Ο υφυπουργός, Δημήτρης Οικονόμου, έκανε λόγο για νομοσχέδιο που αποτελεί πραγματική μεταρρύθμιση. Παρουσίασε βασικές πτυχές του νομοσχεδίου και έδωσε απαντήσεις σε ζητήματα που έθεσαν εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Επιπλέον, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει έναν ειλικρινή διάλογο με όλους για το θέμα και κάλεσε όλες τις πλευρές να δουν το ζήτημα στην ουσία του, υπό το πρίσμα της νομολογίας του ΣτΕ και των σύγχρονων πολεοδομικών πρακτικών. «Δεν μπορεί να είναι οι όροι για την εκτός σχεδίου δόμηση πιο ελκυστικοί απ΄όσο για την εντός σχεδίου, όπως συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός. Σημειώνεται ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ήταν υποστηρικτικές σε αρκετά σημεία του νομοσχεδίου και ιδιαίτερα στο θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης, ενώ σε άλλα, όπως ζητήματα για τις Περιοχές Ολοκληρωμένων Τουριστικών Αναπτύξεων και για το θαλάσσιο χωροταξικό, εξέφρασαν ενστάσεις.

Κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν επίσης θέματα του περιβαλλοντικού νόμου 4685/20 και ειδικότερα η πορεία της ανάρτησης των δασικών χαρτών. Ορισμένοι εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων προανήγγειλαν ότι θα προσφύγουν στο ΣτΕ με στόχο να ακυρώσουν τη σχετική Υπουργική Απόφαση που εφαρμόζει τις διατάξεις του σχετικού νόμου για τους δασικούς χάρτες.

Για το θέμα τοποθετήθηκε ο αρμόδιος υφυπουργός, Νίκος Ταγαράς, ο οποίος διαμήνυσε ότι βούληση της κυβέρνησης τόσο με τον σχετικό νόμο όσο και με την Υπουργική Απόφαση που ακολούθησε είναι όχι να παρεμποδισθεί αλλά να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.

Στόχος για την εκπόνηση των δασικών χαρτών, υπογράμμισε, είναι η ολοκλήρωσή τους σε 2 έτη, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί όλες οι πρόνοιες, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται οι αδικίες απέναντι στους πολίτες, με σεβασμό στη νομολογία του ΣτΕ.

Επίσης, κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην πλαστική ρύπανση και δη στην απόσυρση των Πλαστικών Μιας Χρήσης, σε κίνητρα και αντικίνητρα για καταναλωτές και επιχειρήσεις, καθώς και  σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών και  κοινωνικών φορέων.

Ο γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, τόνισε ότι για αυτό το θέμα διεξάγεται εκτεταμένη διαβούλευση και ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να υιοθετήσει κάθε πρόταση που θα βελτιώσει το σχετικό νομοσχέδιο για τα πλαστικά.

Related posts

Διεθνής μελέτη εντόπισε υπολείμματα πλαστικού στο ανθρώπινο σώμα

«Εφιάλτης» για πολλούς ιδιοκτήτες η πράσινη μετάβαση – Πρέπει να προβούνε σε υποχρεωτική ανακαίνιση

Προστάτεψε το δάσος :Πώς να περιορίσουμε τον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών