ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΕπικαιρότητα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων 

Συνεχίζονται οι συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας με τον πλανήτη να ελπίζει σε μία θετική εξέλιξη που θα οδηγήσει στην κατάπαυση του πυρός, ή έστω στην ειρηνική απομάκρυνση των αμάχων από τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας.

Σε διπλωματικό επίπεδο οι δύο πλευρές εμφανίζονταν το βράδυ της Κυριακής πιο αισιόδοξες από ποτέ για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ωστόσο σε ανάρτησή του ο σύμβουλος του Ζελένσκι Μιχάιλο Ποντόλιακ, μίλησε για έναν ακόμα δύσκολο γύρο.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν με καθυστέρηση μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ποντόλιακ να σημειώνει στο Twitter. «Διαπραγματεύσεις. Γύρος τέταρτος. Για την ειρήνη, την κατάπαυση του πυρός, την άμεση απόσυρση των στρατευμάτων και τις εγγυήσεις ασφάλειας. Δύσκολη συζήτηση. Παρόλο που η Ρωσία καταλαβαίνει την ανοησία των επιθετικών ενεργειών της, συνεχίζει ακόμα να έχει την ψευδαίσθηση ότι οι 19 μέρες βίας απέναντι σε ειρηνικές πόλεις είναι η σωστή στρατηγική».

Αναρτώντας μία φωτογραφία μέσα από την αίθουσα, όπου βρίσκεται η ουκρανική αντιπροσωπεία ο Ποντόλιακ έγραψε: «Οι πλευρές εκφράζουν ενεργά τις συγκεκριμένες θέσεις τους. Υπάρχει επικοινωνία αν και είναι δύσκολη. Ο λόγος για τη διαφωνία είναι τα πολύ διαφορετικά πολιτικά συστήματα. Η Ουκρανία συμβολίζει έναν ελεύθερο διάλογο ανάμεσα στην κοινωνία και μία υποχρεωτική συναίνεση. Η Ρωσία συμβολίζει ένα τελεσίγραφο και χαρακτηρίζεται από την καταστολή της κοινωνίας της».

Οι διαπραγματεύσεις έχουν πάρει επίσημα τον τίτλο του 4ου γύρου διαπραγματεύσεων, ωστόσο, όπως μετέδωσε από τη Μόσχα ο ανταποκριτής του OPEN Θανάσης Αυγερινός, οι δύο πλευρές έχουν επιβεβαιώσει ότι έχουν υπάρξει και άλλοι ανεπίσημοι γύροι προετοιμασίας των σημερινών διαπραγματεύσεων.  Όπως μετέδωσε ο Θανάσης Αυγερινός, και από τη ρωσική πλευρά υπάρχει αισιοδοξία τουλάχιστον ως προς την τήρηση της εκεχειρίας γύρω από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους αμάχους.

Σφοδρές επιθέσεις στο Κίεβο

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω στις 11 το πρωί της Δευτέρας στην ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, σύμφωνα με το CNN, το οποίο προσθέτει ότι από το κέντρο του Κιέβου είναι ορατές πολλές εστίες φωτιάς. Τα ξημερώματα το Κίεβο συγκλονίστηκε από οβίδα που χτύπησε κτίριο κατοικιών. Μετά τις 12 το πρωί οι σειρήνες ήχησαν για ακόμα μία φορά στο Κίεβο, σύμφωνα με ανταποκρίτρια του SkyNews.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δώδεκα ακόμη τραυματίστηκαν όταν οβίδα έπληξε κτίριο κατοικιών στο Κίεβο σήμερα το πρωί, ανέφερε η ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, την ώρα που μαίνονται μάχες γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα την οποία επιθυμούν να καταλάβουν οι ρωσικές δυνάμεις. Υπάρχει ένα ακόμα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η ουκρανική αερ’αμυνα κατέστρεψε ρωσική οβίδα στον αέρα και τα θραύσματα έπεσαν πάνω στο συγκρότημα κατοικιών.

Στον λογαριασμό της στο Telegram η υπηρεσία ανέφερε ότι ένα οκταώροφο κτίριο στη συνοικία Ομπολόν στο βόρειο Κίεβο έγινε στόχος πιθανόν «του πυροβολικού», με αποτελέσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά, την οποία έχει θέσει υπό έλεγχο η πυροσβεστική.

Αρχικά η πηγή αυτή είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι στα ερείπια του κτιρίου εντοπίστηκαν δύο νεκροί, προτού σβήσει το μήνυμα και αναθεωρήσει προς τα κάτω τον απολογισμό. Ρωσικός πύραυλος φαίνεται να χτύπησε και συρμό του τραμ στο Κίεβο.

Πόλεις κοντά στο Κίεβο εκκενώνονται με επιτυχία καθώς η εκεχειρία ισχύει

 

Οι πόλεις της πρώτης γραμμής κοντά στην ουκρανική  πρωτεύουσα Κίεβο εκκενώνονται με επιτυχία για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης. «Η κατάπαυση του πυρός στην περιοχή μας κρατάει, αν και είναι πολύ υπό όρους», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι περιστασιακά ακούγονται εκρήξεις στο βάθος από το σημείο όπου βρίσκεται.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεσούκ επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι ομάδες θα επιχειρήσουν σήμερα να απομακρύνουν παγιδευμένους αμάχους μέσω 10 ανθρωπιστικών διαδρόμων. Η ίδια δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία θα επιχειρήσει «για ακόμα μια φορά» να στείλει ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή στην πολιορκημένη Μαριούπολη, η οποία είναι αποκλεισμένη για σχεδόν δύο εβδομάδες, ενώ οι περίπου 400.000 άμαχοι κάτοικοι παραμένουν χωρίς νερό τρόφιμα και φάρμακα.

 

Τουλάχιστον 16 νεκροί στο Ντονέτσκ από ουκρανικό βομβαρδισμό

 

Οι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι ουκρανικό πλήγμα προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 20 στο κέντρο της πόλης Ντονέτσκ. Στον λογαριασμό της στο Telegram, η πολιτοφυλακή άμυνας του Ντονέτσκ δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν ματωμένα πτώματα να κείτονται στον δρόμο εν μέσω ερειπίων, αλλά και ένα μικρό λεωφορείο με σπασμένα τα τζάμια.

Αρχικά η πηγή αυτή είχε κάνει λόγο για 20 νεκρούς. Λίγα λεπτά αργότερα το τοπικό υπουργείο Υγείας επεσήμανε στο Telegram ότι έχει καταγράψει 16 νεκρούς και 23 τραυματίες. Σύμφωνα με την πολιτοφυλακή άμυνας του Ντονέτσκ, η αντιαεροπορική άμυνα των αυτονομιστών αναχαίτισε έναν ουκρανικό πύραυλο «Totchka», τα «συντρίμμια» του οποίου προκάλεσαν τα θύματα.

Ο επικεφαλής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, ο Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση ότι επρόκειτο για βόμβα διασποράς, οι οποίες είναι απαγορευμένες στις περισσότερες χώρες, αλλά όχι στη Ρωσία και την Ουκρανία. «Αν (ο πύραυλος) δεν είχε καταρριφθεί, θα υπήρχαν ακόμη περισσότερα θύματα», εκτίμησε ο Πουσίλιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα θύματα ανέμεναν σε στάση λεωφορείου ή για να αγοράσουν εισιτήριο.

Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από ένα πορτοκαλί λεωφορείο που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά και από πολλά οχήματα που είχαν τυλιχθεί στις φλόγες. Η επίθεση δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Κίεβο.

90 παιδιά έχουν σκοτωθεί σύμφωνα με τον Ουκρανό εισαγγελέα

 

Ενενήντα παιδιά έχουν σκοτωθεί και περισσότερα από 100 έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου που η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική της χώρα, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του ουκρανού γενικού εισαγγελέα. «Ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων καταγράφηκε στις περιοχές του Κιέβου, του Χαρκίβ (Χάρκοβο), του Ντονέτσκ, του Τσερνίχιφ, του Σούμι, της Χερσώνας, του Μικολάγιφ και του Ζιτόμιρ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Οι πληροοφορίες δεν επιβεβαιώνονται από ανεξάρτητη πηγή.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι στοχοποιεί αμάχους σε αυτό που χαρακτηρίζει “ειδική επιχείρηση” με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας.

 

Πάνω από 2.500 νεκροί άμαχοι στη Μαριούπολη

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι της Μαριούπολης, της πόλης αυτής στη νοτιοανατολική Ουκρανία, έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ανέφερε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο προεδρικός σύμβουλος Ολέκσι Αρέστοβιτς.

Ο ίδιος είπε ότι επικαλείται στοιχεία από τις δημοτικές αρχές της Μαριούπολης και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι χθες Κυριακή εμπόδισαν την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στην περικυκλωμένη πόλη. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι δεν στοχοποιεί αμάχους.

 

Το Ντονμπάς πλέον συνδέεται με την Κριμαία

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της προσαρτημένης στη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας υποστήριξε σήμερα ότι υπάρχει πλέον χερσαίος διάδρομος που συνδέει τη χερσόνησο με την περιοχή των φιλορώσων αυτονομιστών, το Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Κατά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Γκιόργκι Μουράντοφ είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δρόμο που οδηγεί από την Κριμαία στη Μαριούπολη. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επιβεβαίωση ή διάψευση από την ουκρανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον κ. Μουράντοφ, αυτό θα επιτρέψει να σταλούν στους κατοίκους της περιφέρειας Ντανιέτσκ ανθρωπιστική βοήθεια.

 

Στρατηγικές εφεδρείες στα σύνορα με την Ουκρανία

 

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται καθώς οι Ουκρανοί φοβούνται ένταση των ρωσικών επιχειρήσεων στη χώρα και εκτιμούν πως η Μόσχα συγκεντρώνει στρατηγικές εφεδρείες για να τις ρίξει στις μάχες. «Ο εχθρός συγκεντρώσει σχηματισμούς και μετακινεί στρατηγικές εφεδρείες στα σύνορά μας», ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο εκτιμώντας πως πρέπει να αναμένονται νέες επιθέσεις στη Χαρκίβ, στη Σούμι και στο Μπρόβαρι, προάστιο του Κιέβου.

Το επιτελείο κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, κάτι που αντίκειται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όπως σημείωσε.

Στην περιφέρεια Λουγκάνσκ (ανατολικά), οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην προέλαση προς το Σεβεροντονιέτσκ. Στις πόλεις Τοπόλσκε και Σπακίβκα, στην περιφέρεια της Χαρκίβ, υπέστησαν απώλειες και υποχώρησαν, πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

 

Related posts

Τραγούδι της ημέρας: Χάθηκες (Δεν Έχει Δρόμο Να Διαβώ) Η Ρένα Μόρφη ερμηνεύει Γιώργο Ζαμπέτα (αλλιώς)

Newsroom

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα λόγω των εκδηλώσεων για την «46η Επέτειο του Πολυτεχνείου»

Newsroom

Δωρεάν rapid test με τη συμβολή του στρατού ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.