Κοινοποιείστε το άρθρο

Πολιτιστική Διπλωματία για την επιστροφή των  Γλυπτών του Παρθενώνα και την Αγία Σοφία

 

Για τους βασικούς στόχους της Ελληνικής Πολιτιστικής Διπλωματίας, με ειδικό βάρος στις εμβληματικές υποθέσεις της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και την πρόσφατη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, θα ενημερώσει την Ομογένεια η Δρ Άρτεμις Παπαθανασίου, δικηγόρος διεθνούς δικαίου και Νομικός Σύμβουλος Α’ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020, από τις 5:00μμ έως τις 6:30μμ (AEDT – Vic, NSW, Qld, Tas) και τη σχετική πρόσκληση απευθύνουν ο κ. Πολ Νικολάου, Διευθυντής του Business Leaders Council, Australian Chamber of Commerce and Industry και ο κ. Χρήστος Καρράς, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σίδνεϊ.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν θα πρέπει να το δηλώσουν μέσω email στο paul.nicolaou@australianchamber.com.au, το συντομότερο, ώστε να τους σταλεί ο σχετικός σύνδεσμος για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση στο Zoom.

Μετά την παρουσίαση της η Δρ Παπαθανασίου θα απαντήσει σε ερωτήσεις.

Όπως είναι γνωστά ειδικά στους Έλληνες, ανά την ιστορία, πόλεμοι, κατοχές, αλλά και καλλιτεχνική/αισθητική περιέργεια, καθώς επίσης ανάπτυξη παράνομων δικτύων είχαν ως συνέπεια την απώλεια εμβληματικών πολιτιστικών θησαυρών.

Τα πολύτιμα αντικείμενα αυτά, στις περισσότερες περιπτώσεις, συμβολίζουν την πολιτιστική ταυτότητα των χωρών από τις οποίες αφαιρέθηκαν.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι βεβηλώσεις και οι καταστροφές μνημείων πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς.

Τα διαφορετικά στοιχεία πολιτισμού και θρησκείας αναδεικνύονται μάλιστα ως κυρίαρχα τα τελευταία χρόνια σε ένοπλες συγκρούσεις, όπως αυτές στη Συρία, στο Ιράκ, τη Λιβύη.

Επίσης, συχνά αποτελούν στόχο φιλόδοξων ηγετών που επιθυμούν να αποδυναμώσουν τη σύνδεση με τον πολιτισμό και τη θρησκεία, που για χρόνια συντέλεσαν στη συνύπαρξη διαφορετικών λαών και στην κατανόηση μεταξύ τους.

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις βασικές χώρες που δίνουν μάχη κατά της παράνομης διακίνησης πολιτιστικής κληρονομιάς και των σχετικών διαπραγματεύσεων στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τον επαναπατρισμό πολιτιστικών θησαυρών στις χώρες προέλευσής τους.

Η Δρ Άρτεμις Παπαθανασίου, ειδικεύεται σε θέματα Ελληνοτουρκικών σχέσεων, διεθνούς τρομοκρατίας, διεθνούς δικαίου του διαστήματος, διεθνούς δικαίου πολιτιστικής ιδιοκτησίας.

Ως Νομικός Σύμβουλος του ΥΠΕΞ, έχει συμμετάσχει και συμμετέχει σε πολυάριθμες διαπραγματεύσεις, διμερείς διακρατικές ή πολυμερείς, στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών και εκπροσωπεί το Υπουργείο Εξωτερικών σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς και fora, όπως ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, η UNESCO, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), ο ΟΟΣΑ κ.α.

Είναι πρώην πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής (ICPRCP) της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτιστικών αγαθών στις Χώρες Καταγωγής, στο πλαίσιο της οποίας συζητείται και το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Επίσης, είναι μέλος της Ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

 

 

Πηγη neoskosmos.com

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο