ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕπικαιρότηταΚοινωνία

«Πολύ σκληρός για να πεθάνει» Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας – «Θα καταγγείλει στην ΕΕ την Τουρκία »για την γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

«Πολύ σκληρός για να πεθάνει» Ο πρωθυπουργός  Α. Τσίπρας – «Θα καταγγείλει στην ΕΕ την Τουρκία »για την γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ 

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ τόνισε ότι όλοι οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και ότι «αν η Τουρκία έχει προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ή στην κυπριακή ΑΟΖ θα έχει συνέπειες».

 

Το ερώτημα είναι βέβαια, αν γνωρίζει ότι ήδη η Τουρκία έχει κάνει γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Και ότι κανείς δεν έχει αντιδράσει σε από την Αθήνα ή την Λευκωσία κρυπτόμενοι πίσω από την δήλωση ότι «Δεν ξέρουν αν πράγματι έχει κάνει γεώτρηση η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ».

Δεν τους αρκεί η «διαβεβαίωση» του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου. Πιθανόν να θέλουν να δουν την τρύπα στο βυθό.

Κατά τα λοιπά λεονταρισμοί του τύπου «Θα έχετε συνέπειες» προς την Αγκυρα είναι άνευ ουσίας.

Οι Τούρκοι έκαναν γεώτρηση και το ξέρουν όλοι. Ο «Πορθητής» δεν είναι εκεί για… ψάρεμα. 

Η στάση Αθήνας και Λευκωσίας απλά θυμίζει κάποιον που… τον βιάζουν και σφυρίζει αδιάφορα λέγοντας «Δεν πονώ, είμαι μια χαρά»

Ποιες κυρώσεις; «Ελλάδα και Κύπρος θα φέρουν το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι αποφασισμένες να ζητήσουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εφόσον επιβεβαιωθεί ότι η γειτονική χώρα έχει κάνει γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ».
Αυτό δήλωσε επί λέξει ύστερα από την τρίωρη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας(ΚΥΣΕΑ), το οποίο συνεκάλεσε εκτάκτως, διακόπτοντας την προεκλογική εκστρατεία, ύστερα από την κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αναλυτικά είπε:

«Συγκάλεσα του ΚΥΣΕΑ για να εξετάσουμε ενδελεχώς τις εξελίξεις αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα εντός της Κύπρου. Όλοι οι Έλληνες είναι απόλυτα ασφαλείς. Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας.

Διαμορφώσαμε συμμαχίες τόσο ισχυρές όσο ποτέ άλλοτε. Εξετάσαμε από κοινού τις τελευταίες εξελίξεις και συνομίλησα με τον κ. Αναστασιάδη.

Οι Έλληνες δεν πρέπει να δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών.

Μιλήσαμε με τον κ. Αναστασιάδη για να συντονίσουμε τα βήματα μας μέσα στην ΕΕ. Και θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα για να προετοιμάσουμε το έδαφος ώστε η Σύνοδος Κορυφής να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες».

 

Συνεχείς αναφορές στο Διεθνές Δίκαιο

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα στην Άγκυρα ότι η τήρηση του διεθνούς δικαίου είναι η βάση πάνω στην οποία υφίστανται οι διεθνείς σχέσεις και είναι πολύ πιθανό να το κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής.

Επίσης για τις παράνομες – κλιμακούμενες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ θα ενημερώσει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστοδουλίδη, τους ομολόγους του, αύριο, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο.

Πλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με πληροφορίες από την Κύπρο.

Την Παρασκευή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι ο «Πορθητής» ξεκίνησε τις γεωτρήσεις, αλλά παρέμενε άγνωστο το αν αυτό αποτελεί πραγματικότητα ή αν ήταν στο πλαίσιο της επιθετικής ρητορικής της Αγκυρας. Ομως, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, πλέον υπάρχει μεταφορά τσιμέντου και λάσπης από τουρκικά πλοία στον «Πορθητή», κάτι που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι έχει ξεκινήσει γεώτρηση, καθώς αυτά τα υλικά θεωρούνται απαραίτητα για τη διενέργειά της.

Πάνω από τα 2.000 μ. η γεώτρηση

Από τη Λευκωσία δεν επιβεβαιώνουν, αλλά ούτε και διαψεύδουν, τις πληροφορίες εάν έγινε ή όχι γεώτρηση, ωστόσο «οι πιθανότητες γέρνουν προς την κατεύθυνση ο «Πορθητής» να έχει “τρυπήσει” τον κυπριακό βυθό», εκτιμά η κυπριακή εφημερίδα, που επικαλείται ανεπιβεβαίωτες τουρκικές πληροφορίες ότι το γεωτρύπανο έχει φτάσει πέρα από τα 2.000 μέτρα.

Αυτές οι πληροφορίες, σε συνδυασμό με την ανακοινωμένη από την Αγκυρα άφιξη του δεύτερου γεωτρύπανου, του «Γιαβούζ», εντός του Ιουλίου, δείχνει ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις σχεδιασμένες γεωτρήσεις, παρά τα αυστηρά μηνύματα και τις προειδοποιήσεις. Τα πλοία που πηγαινοέρχονται στον «Πορθητή» χρησιμοποιούν τουρκικά λιμάνια, ενώ ομάδα μετέβη από την Τουρκία στα κατεχόμενα, προκειμένου να εξετάσει την αξιοποίηση υποδομών ή την κατασκευή τους.

Τα εντάλματα σύλληψης

 

Στο μεταξύ, δεν έχει τελειώσει το ζήτημα με τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος ανθρώπων που εμπλέκονται στις τουρκικές γεωτρήσεις. Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», τα εντάλματα αναμένεται να εκτελεστούν όταν κάποιοι θα μεταβούν σε χώρες εκτός Τουρκίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι συνεργάτης της τουρκικής εταιρείας ΤΡΑΟ παραμένει στην Τουρκία. Πρόκειται για Κροάτη που έχει περιοριστεί στη διαδρομή Τουρκία – «Πορθητής» και δεν έχει ταξιδεύσει αλλού. Υπενθυμίζεται ότι τα εντάλματα σύλληψης είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

 

Related posts

Μητσοτάκης – Market Pass: Από τα υπερέσοδα των διυλιστηρίων στους πολίτες

Newsroom

Αυτή είναι η πολύτιμη βιταμίνη του νευρικού συστήματος

«Αυτοκράτωρ Αδριανός» στο Θέατρο Αλκμήνη με το Χρήστο Λιακόπουλο

Newsroom