ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

Πονοκέφαλος και “αυχενικό σύνδρομο”

Πονοκέφαλος και “αυχενικό σύνδρομο”

Γράφει ο Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD, Επιστημονικός Σύμβουλος του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος.

 

Πολλοί άνθρωποι με πόνους στην περιοχή του αυχένα, του κεφαλιού αλλά και της πλάτης αποδίδουν τα προβλήματά τους στην διάγνωση του «αυχενικού συνδρόμου» που κάποια στιγμή τους έχει ειπωθεί ή αναφερθεί.

 

Ωστόσο, στην εποχή μας ο όρος «αυχενικό σύνδρομο» αμφισβητείται, καθώς δεν θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει μια συγκεκριμένη νοσολογική οντότητα, αλλά ότι είναι ένας γενικόλογος όρος που χρησιμοποιούσαν τα παλαιότερα χρόνια για να περιγραφούν διαφόρων τύπων προβλήματα στον αυχένα. Έτσι, σήμερα όταν υπάρχει παθολογία στην περιοχή της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης οι γιατροί θα πρέπει να χρησιμοποιούν συγκεκριμένη ορολογία που να καλύπτει την πάθηση και όχι τον όρο “αυχενικό σύνδρομο”.

Πόσο πιθανό είναι όμως προβλήματα στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, όσο έντονα και συγκεκριμένα κι αν είναι, να προκαλούν πονοκεφάλους ή ακόμα περισσότερο να προκαλούν συμπτώματα όπως ζαλάδα και αστάθεια;

Είναι δυνατόν βλάβες στον αυχένα να προκαλούν ίλιγγο, όπως συχνά ακούμε;

Η αλήθεια είναι πως ενώ συχνά θα ακούσουμε κάτι τέτοιο, συνήθως δεν ισχύει. Καταρχάς, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι λόγω του τρόπου ζωής οι περισσότεροι άνθρωποι ήδη από την σχετικά μικρή ηλικία των 40 ετών ή και νωρίτερα μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσουν κάποια προβλήματα στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να υπάρχει ευθειασμός, δηλαδή η φυσιολογική καμπύλη που έχει η αυχενική μοίρα σπονδυλικής στήλης να πάψει να υπάρχει ή μπορεί να υπάρχουνε και μικρές δισκοκήλες, χωρίς ιδιαίτερα πιεστικά φαινόμενα. Αυτά τα ευρήματα θα βρεθούν σε σημαντικό αριθμό ανθρώπων, ακόμα κι αν αυτοί δεν έχουν κανένα απολύτως σύμπτωμα και απλά κάνουν έναν προληπτικό έλεγχο με μαγνητική τομογραφία αυχένα.
Ιατρικά, τέτοιου τύπου προβλήματα στον αυχένα είναι εξαιρετικά απίθανο να δημιουργούν συμπτώματα όπως έντονοι πονοκέφαλοι και ακόμα πιο δύσκολο να δημιουργούν συμπτώματα όπως αστάθειες, ζαλάδες ή ίλιγγοι.

Η παλαιά θεωρία του «αυχενικού ιλίγγου» ή της «αυχενικής αιτιολογίας ζάλης ή αστάθειας» στηριζόταν στην ιατρική γνώση ότι οι σπονδυλικές αρτηρίες, δύο σημαντικές αρτηρίες για την αιμάτωση του εγκεφάλου που ανεβαίνουν προς το κεφάλι κατά μήκος των πλάγιων της σπονδυλικής στήλης μπορεί -αν υπάρχουν προβλήματα στον αυχένα- να πιέζονται, και έτσι η αιμάτωση του εγκεφάλου να διαταράσσεται. Είναι γεγονός ότι αν όντως για κάποιο πολύ σοβαρό λόγο υπάρχει διαταραχή της αιμάτωσης διαμέσου των σπονδυλικών αρτηριών μπορεί να προκληθεί ίλιγγος αλλά θα πρέπει να ξέρουμε πως πέρα από τον ίλιγγο ο ασθενής εκείνη την ώρα έχει ήδη υποστεί η βρίσκεται στα πρόθυρα ενός βαρύτατου εγκεφαλικού επεισοδίου και ήδη θα πρέπει να έχει κι άλλα συμπτώματα όπως παράλυση στο μισό του σώματος, απώλεια της όρασης στο μισό οπτικό πεδίο, διπλωπία δηλαδή να βλέπει διπλό το είδωλο των αντικειμένων, και πλήρη αδυναμία να βαδίσει ή να σταθεί. Η διαταραχή δηλαδή της αιμάτωσης διαμέσου των σπονδυλικών αρτηριών είναι ένα πρόβλημα που θα προκαλέσει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και ο ίλιγγος θα είναι πιθανότητα ένα μικρό μόνο κομμάτι της κλινικής συμπτωματολογίας. Προφανώς αυτό δεν ισχύει στους πάρα πολλούς ανθρώπους που συναντάμε στην καθημερινότητά και που θεωρούν πως ο ίλιγγος οφείλεται στα προβλήματα που ενδεχομένως πράγματι υπάρχουν στον αυχένα τους αλλά που στην πραγματικότητα σίγουρα δεν είναι ιατρικώς και ανατομικώς να προκαλέσουν την ζαλάδα ή τον ίλιγγο τους.

Εξίσου μικρή -αν και όχι αμελητέα- είναι η πιθανότητα τα προβλήματα στον αυχένα να δημιουργούν σημαντικούς πονοκεφάλους. Είναι αλήθεια πως αν υπάρχει μυϊκός σπασμός στην περιοχή του αυχένα μπορεί να υπάρχει ευαισθησία στους τοπικούς μυς αλλά κι άλλα συμπτώματα όπως δυσκαμψία και αίσθημα κόπωσης και βάρους. Αν όμως τα συμπτώματα ξεφεύγουνε από την περιοχή του αυχένα και αφορούν συμπτώματα έντονου πονοκεφάλου, Η πιθανότητα ο πονοκέφαλος να οφείλεται στο αυχενικό πρόβλημα είναι πραγματικά μικρή. Ακόμα περισσότερο, αν ο πονοκέφαλος χαρακτηρίζεται από επεισόδια τα οποία έχουν μεγάλη ένταση στο μεσοδιάστημα των οποίων ο πόνος εξαφανίζεται πλήρως είσαι μεγάλο βαθμό, είναι μάλλον απίθανο αυτό να οφείλεται σε αλλοιώσεις του αυχένα. Εξάλλου, τα προβλήματα στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης άπαξ και εμφανιστούν είναι συνήθως χρόνια, όπως συμβαίνει με τον ευθειασμό, τις σκύλες των μεσοσπονδύλιων δίσκων, τις εκφυλιστικές αλλοιώσεις ή τα οστεόφυτα. Τα χρόνια αυτά προβλήματα θα μπορούσα σε κάποιες περιπτώσεις να δικαιολογήσουν ένα χρόνιο τοπικό πρόβλημα μυϊκού σπασμού και πόνου, αλλά ιατρικά είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουν έναν πονοκέφαλο που έρχεται σε επεισόδια μεγάλης έντασης και μετά η φύεται πλήρως, μέχρι να εμφανιστεί ένα επόμενο επεισόδιο.

Σαν συμπέρασμα, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ενώ τα προβλήματα στην περιοχή του αυχένα είναι κάτι εξαιρετικά συνηθισμένο και κοινό, που χωρίς υπερβολή μπορεί να ειπωθεί ότι από κάποια ηλικία και μετά υπάρχουν τις περισσότερους ανθρώπους, τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να ευθύνονται για χρόνια συμπτώματα ζαλάδας αστάθειας ή ιλίγγου, αλλά ούτε για προβλήματα έντονος πόνος στον αυχένα ή πονοκέφαλος, που συνήθως είναι άλλης αιτιολογίας. Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος έχει ένα οποιοδήποτε τέτοιο σύμπτωμα η ενδεδειγμένη κίνηση είναι να εξεταστεί προσεκτικά από το προσωπικό του γιατρό, ώστε να διαπιστωθεί η αιτιολογία αλλά και η σωστή θεραπεία του προβλήματος.

Related posts

Εμβόλιο covid-19: Oι παρενέργειες ανά εταιρεία και ηλικία

Newsroom

Το είχε ανακαλύψει ο Ιπποκράτης: Αυτό είναι το φάρμακο κατά του «καρκίνου»

Προειδοποίηση Pfizer για το εμβόλιο mRNA: «Να μην εμβολιαστούν όσοι έχουν παρουσιάσει σοβαρές αλλεργίες»

Newsroom