ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΑποδράσειςΤουρισμός

‏Πόρος: Η Μικρή Βενετία του Αργοσαρωνικού

Πόρος: Η Μικρή Βενετία του Αργοσαρωνικού

Το μικρό νησί του Σαρωνικού Κόλπου με τα πεύκα, τη γαλήνη και την αρχοντιά. Μια απόφαση είναι. Πάμε Πόρο;

 

Μια φορά και έναν καιρό, δυο νησάκια -η Σφαιρία κι η Καλαυρία- δημιούργησαν μαζί κάτι σαν… τη Μικρή Βενετία του Αργοσαρωνικού: τον Πόρο.

Μια ανάσα από την Αθήνα σάς περιμένει να τον ανακαλύψετε και να τον αγαπήσετε όσο τον αγάπησαν ο Σεφέρης και ο Χένρι Μίλλερ. Στέκεται αρχοντικά απέναντι από το Γαλατά, σαν κομμάτι παζλ που ξέφυγε από την Πελοπόννησο. Τα βαρκάκια πηγαινοέρχονται, για να σας φέρουν εδώ. Τι σας υποδέχεται; Ταβερνάκια, μαρίνες και γιοτ, νεοκλασικά κτήρια, ένα ρολόι που μετρά τις καλές στιγμές, πεύκα ως τη θάλασσα, ηρεμία και ξεγνοιασιά. Με τα πόδια, με ποδήλατο ή με καΐκι ο Πόρος σάς καλεί να ανακαλύψετε την ευτυχία που κρύβεται στην απλότητα.

Ταξίδι στην αρχοντιά της πόλης

Στον αμφιθεατρικό λόφο της πόλης του Πόρου, τα νεοκλασικά σπίτια λούζονται στο φως. Μια βόλτα στα στενά σοκάκια, στις γειτονιές, στις ασπρισμένες κατοικίες με τις βουκαμβίλιες, θα σας προσφέρει ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, στην ιστορία αυτής της λιλιπούτειας πολιτείας. Θέλετε να χαθείτε ακόμη πιο πίσω στους αιώνες; Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο στην πλατεία Κορύζη, για να θαυμάσετε ευρήματα από το ναό του Ποσειδώνα, την αρχαία Τροιζήνα, τα Μέθανα.

Το ευωδιαστό λεμονοδάσος

Μια βόλτα βγαλμένη από ρομαντικά μυθιστορήματα: απέναντι από τον Πόρο, ανατολικά του Γαλατά, βρίσκεται το λεμονοδάσος. Δεκάδες χιλιάδες λεμονιές απλώνουν τα κλαδιά τους ως την παραλία, νερόμυλοι, τρεχούμενα νερά και το εκκλησάκι του Αγίου Σεραφείμ, εκεί από το 1900, φτιάχνουν ένα μαγικό σκηνικό. Και αν το επισκεφθείτε, όταν οι λεμονιές ανθίζουν, θα πάρετε μαζί σας την ευωδιά του.

Η παραλία του Πόρου

Στην πόλη του Πόρου, από τον Σταυρό μέχρι τη δυτική προβλήτα του νέου λιμανιού, η παραλία σάς περιμένει για καφέ, φαγητό, και βόλτα στα μαγαζιά με σουβενίρ. Ψαροκάικα και ιστιοπλοϊκά αράζουν εδώ μαζί σας. Και το βράδυ τα φώτα αντανακλούν στο νερό μια κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, με ποτά, κοκτέιλ, σφηνάκια και μουσική. Διακοπές ιδανικές, μια ανάσα από την Αθήνα.

Ραντεβού στο ρολόι

Το ιστορικό ρολόι υψώνεται στο λόφο, στο κέντρο του Πόρου. Από το 1927 βρίσκεται εκεί, ορατό από κάθε σημείο της πόλης. Μετράει κάθε στιγμή, αλλά η καλύτερη, για να το επισκεφθείτε, είναι αυτή της δύσης. Ανηφορίστε μέχρι εδώ και θα ανταμειφθείτε με το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα.

Στο ιερό του Ποσειδώνα

Στο κέντρο του Πόρου, ανάμεσα στα πεύκα θα βρείτε τα ερείπια του δωρικού ιερού του Ποσειδώνα, που χτίστηκε τον 6ο αι. π.Χ από γαλάζιο ασβεστόλιθο. Εδώ, ήρθε ο κυνηγημένος ρήτορας Δημοσθένης και έδωσε τέλος στη ζωή του πίνοντας το κώνειο.

Η βίλα Γαλήνη

Εδώ φιλοξενήθηκε ο νομπελίστας Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Χένρι Μίλλερ. Σήμερα, τη βαμμένη κόκκινη νεοκλασική βίλα Γαλήνη θα τη δείτε μόνο εξωτερικά, καθώς είναι ιδιωτική κατοικία.

Ο ρώσικος ναύσταθμος

Δείτε τα κτήρια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα ιστορικά μνημεία και μετά… βουτιά στην παραλία ακριβώς μπροστά.

Κάστρο για «κατακτητές»

Κολυμπήστε μέχρι το νησάκι στα ανατολικά του λιμανιού και κατακτήστε το μικρό κάστρο του, που βρίσκεται εκεί από το 1827. Από αυτό το νησάκι κοντά στην ακτή της Πελοποννήσου, οι κάτοικοι του Πόρου ήλεγχαν άλλοτε τα πλοία που έρχονταν από την Ύδρα.

Απολαύστε τις ομορφιές του Πόρου από ψηλά  με το Point Of View GR και το greekaffair

 

Πηγη

Related posts

Πάσχα στο νησί της Αποκάλυψης την Πάτμο

Newsroom

Νάξος: Το νησί με τις απέραντες παραλίες

Διακοπές στη Δυτική Μεσσηνία: Ανακαλύψτε του κρυμμένους θησαυρούς της