ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τα μυστικά της γης

Πώς αντιμετωπίζουμε τις βρωμούσες στον κήπο (+video)

Πώς αντιμετωπίζουμε τις βρωμούσες στον κήπο (+video) 

Όλοι γνωρίζουμε τις βρωμούσες, τα μικρά έντομα με τη χαρακτηριστική δυσάρεστη μυρωδιά που συναντάμε κάθε καλοκαίρι στο σπίτι και στα φυτά του κήπου μας.

Οι βρωμούσες δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξη των φυτών και προκαλούν εκτεταμένες ζημιές στον λαχανόκηπο.

Υπάρχουν πολλά είδη βρωμούσας με διαφορετικά χρώματα. Πολύ συνηθισμένες είναι οι πράσινες βρωμούσες, υπάρχουν ωστόσο και βρωμούσες με γκρίζο ή καστανό χρώμα. Οι βρωμούσες έχουν μακριά λεπτά πόδια και κεραίες, ενώ το σώμα τους καλύπτεται από σκληρό περίβλημα που τις προστατεύει.

Ανάλογα την περιοχή της χώρας, θα συναντήσουμε διαφορετικές ονομασίες για τη βρωμούσα, όπως κλασοπαπαδιά, κλάσα ή βρωμομαρία.

Ας δούμε, αναλυτικά, τι προβλήματα δημιουργεί η βρωμούσα στον κήπο, καθώς και οικολογικούς τρόπους για να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και να προστατέψουμε τα φυτά μας.

Τι ζημιά κάνουν οι βρωμούσες στον κήπο; Οι βρωμούσες προκαλούν κατσάρωμα, σκίσιμο και ξήρανση στα φύλλα των λαχανικών, των καλλωπιστικών φυτών, των καρποφόρων δέντρων και άλλων καλλιεργειών, καθώς το σάλιο τους περιέχει τοξικές ουσίες για τα φυτά. Ιδιαίτερα προστασία χρειάζονται τα νεαρά φυτά λαχανικών, καθώς όταν προσβάλλονται από βρωμούσες σταματούν να αναπτύσσονται και παραμένουν καχεκτικά.

Επιπλέον, οι βρωμούσες προσβάλλουν τους καρπούς των λαχανικών και των καρποφόρων δέντρων, προκαλώντας νεκρώσεις και μεταχρωματισμούς με αποτέλεσμα οι καρποί να μην ωριμάζουν κανονικά και να είναι ακατάλληλοι για φάγωμα.

Χαρακτηριστική είναι η προσβολή της βρωμούσας στις ντομάτες, όπου εμφανίζονται κίτρινα στίγματα στην εξωτερική επιφάνεια του καρπού και φελλώδεις περιοχές στο εσωτερικό της, οι οποίες τις κάνουν ακατάλληλες για κατανάλωση.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι στον λαχανόκηπο, πέρα από την καλλιέργεια της ντομάτας, η βρωμούσα προσβάλλει εκτεταμένα την καλλιέργεια της φασολιάς και την καλλιέργεια του καλαμποκιού.

Πώς αντιμετωπίζουμε τις βρωμούσες με οικολογικούς τρόπους;

Η αντιμετώπιση της βρωμούσας είναι αρκετά σύνθετη διαδικασία που απαιτεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την καταπολέμηση της. Για την αποτελεσματική προστασία των φυτών, λαμβάνουμε μία σειρά προληπτικών μέτρων και θεραπευτικών επεμβάσεων που περιλαμβάνουν τις εξής ενέργειες:

1. Συλλέγουμε τις βρωμούσες με το χέρι Μαζεύουμε τις βρωμούσες με το χέρι από τα φυτά που έχουν προσβληθεί, φορώντας γάντια για να προστατεύσουμε τα χέρια μας από την ανεπιθύμητη οσμή της βρωμούσας. Η μέθοδος συλλογής με το χέρι εφαρμόζεται σε περιπτώσεις ήπιας προσβολής σε μικρούς κήπους ή όταν έχουμε φυτέψει τα λαχανικά μας σε γλάστρες στο μπαλκόνι. Επίσης, προϋποθέτει καθημερινή επιτήρηση των φυτών για την αποτελεσματική απομάκρυνση των βρωμουσών.

2. Φτιάχνουμε ένα διχτυοκήπιο

Στις καλοκαιρινές καλλιέργειες λαχανικών, μπορούμε να καλύψουμε πλήρως τα φυτά μας με πράσινο δίχτυ σκίασης περατότητας της ηλιακής ακτινοβολάς 40-50% δημιουργώντας ένα ειδικό διχτυοκήπιο. Με την δημιουργία του διχτυοκήπιου, τα φυτά μας είναι πλήρως προστατευμένα από τις βρωμούσες, καθώς και από άλλα έντομα που πιθανώς να τα προσβάλλουν και να τους προκαλέσουν ζημιές. Παράλληλα, το ειδικό δίχτυ σκίασης προφυλάσσει τα φυτά από τις έντονες ακτίνες του ήλιου, οι οποίες κατά την καλοκαιρινή περίοδο δημιουργούν εγκαύματα στα φύλλα και στους καρπούς των φυτών.

3. Ρίχνουμε θειάφι στα φυτά

Για την αντιμετώπιση της βρωμούσας, σκονίζουμε προληπτικά τα φυτά και ειδικά τα λαχανικά μας, με θειάφι πάνω στο φύλλωμα και γύρω από τις ρίζες των φυτών. Το θειάφι έχει ήπια εντομοκτόνο δράση και προστατεύει τα φυτά τις βρωμούσες και από άλλα έντομα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι τo θειάφι είναι φυτοτοξικό σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 28°C και χρειάζεται προσοχή όταν το χρησιμοποιούμε πάνω στα φύλλα για να μην προκαλέσουμε εγκαύματα.

4. Χρησιμοποιούμε φωτεινές παγίδες για βρωμούσες

Ένας ήπιος τρόπος για την προστασία από τις βρωμούσες είναι με τη χρήση παγίδων. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μία αυτοσχέδια φωτεινή παγίδα που προσελκύει τις βρωμούσες, κόβοντας ένα μεγάλο πλαστικό μπουκάλι και βάζοντας στην βάση του ένα φως led. Τοποθετούμε την αυτοσχέδια παγίδα που φτιάξαμε κοντά στα φυτά μας για να προσελκύει τις βρωμούσες κατά τη διάρκεια της νύχτας και να κάνουμε μαζική παγίδευση. Για να συλλέξουμε τις βρωμούσες του κήπου μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο έντονης προσβολής, πηγαίνουμε καθημερινά αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί και απομακρύνουμε τα έντομα που έχουν μαζευτεί στην παγίδα.

5. Ψεκάζουμε με βιολογικά εντομοκτόνα

Για την καταπολέμηση της βρωμούσας, ψεκάζουμε το φύλλωμα και τους καρπούς των φυτών με τα κατάλληλα βιολογικά σκευάσματα, όπως φυσικό πύρεθρο, άλατα καλίου λιπαρών οξέων ή θερινό πολτό. Εφόσον συνεχίζεται η προσβολή από βρωμούσες, επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή κάθε 10 μέρες. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα είναι εγκεκριμένα για βιολογική καλλιέργεια και μπορούμε να τα προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα. Ακολουθούμε πιστά τις συνιστώμενες δόσεις, τον τρόπο εφαρμογής και τον χρόνο συγκομιδής από την τελευταία εφαρμογή, όπως αναγράφονται στην ετικέτα του κάθε σκευάσματος.

6. Ψεκάζουμε με σπιτικά υλικά

Σε περιπτώσεις ήπιας προσβολής και προληπτική προστασία των φυτών, μπορούμε να φτιάξουμε ένα αυτοσχέδιο οικολογικό σκεύασμα για να ψεκάσουμε τα φυτά μας. Ρίχνουμε 20 γραμμάρια ψιλοκομμένης καυτερής τσίλι πιπεριάς σε ένα λίτρο νερό, το σουρώνουμε μετά από 12 ώρες και ψεκάζουμε τα φυτά μας για την αντιμετώπιση της βρωμούσας. Καλό είναι ο ψεκασμός να γίνεται πρώτα δοκιμαστικά σε 1-2 φυτά του κήπου μας, πριν το εφαρμόσουμε και στα υπόλοιπα φυτά μας, για να αποφύγουμε τη δημιουργία εγκαυμάτων. Επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό μετά από μία εβδομάδα. Πάντα ψεκάζουμε κατά το σούρουπο όταν οι θερμοκρασίες είναι μικρότερες των 30°C.

Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση της βρωμούσας Είναι πολύ σημαντικό να ξεριζώνουμε τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα (ζιζάνια) από τον κήπο μας και να απομακρύνουμε τα φυτικά υπολείμματα των προηγούμενων καλλιεργειών, καθώς αποτελούν σημαντικές εστίες ανάπτυξης του εντόμου της βρωμούσας.

 

 

Πηγή: www.mistikakipou.gr

 

 

Related posts

10 μυστικά για σωστό πότισμα και υγιή φυτά

Newsroom

Προστασία φυτών από τη ζέστη και τον καύσωνα

12 μυστικά για την καλλιέργεια της ντομάτας

Newsroom