ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ορθοδοξία

Πώς δείχνουμε την πίστη μας στον Θεό;

Πώς δείχνουμε την πίστη μας στον Θεό;

Ο δημοσιογράφος Κυριάκος Τσικορδάνος συνομιλεί με τον ιεροψάλτη Αχιλλέα Γραβάνη για το θέμα της πίστης.

Είναι θλιβερό να λέει ο Χριστιανός πιστεύω με τον δικό μου τρόπο.

Ας το δούμε ανθρώπινα αρχικά και μετά πνευματικά. Μπορεί μέσα στο σπίτι το παιδί να πει στον πατέρα του και στη μητέρα του «εγώ θα κάνω ό,τι θέλω, δεν σας ακούω», δεν γίνεται αυτό. Μπορεί ο υπάλληλος που δουλεύει σε μια εταιρεία να πει στον Προϊστάμενο του «εγώ δεν σε ακούω, θα κάνω ό,τι θέλω».

Δεν γίνεται για τι δεν θα υπάρχει μια εύρυθμη και σωστή λειτουργία. Υπάρχουν παντού κανόνες ανάμεσα στους ανθρώπους. Έτσι και μέσα στην εκκλησία μας υπάρχουν κάποιοι κανόνες. Και θα αναρωτηθεί κάποιος: στην πίστη, στη θρησκεία πρέπει να υπάρχουν κανόνες; Πρέπει λοιπόν αρχικά να δούμε σε ένα λεξικό τι σημαίνει η λέξη πιστεύω.

Η λέξη «πιστεύω» σημαίνει είμαι βέβαιος, είμαι σίγουρος, δεν αμφιταλαντεύομαι, εμπιστεύομαι, είμαι σίγουρος. Άρα, όταν λέμε πιστεύω στον Χριστό, πιστεύω στον χριστιανισμό, σημαίνει ότι είμαι βέβαιος για όλα αυτά που διαβάζω και μαθαίνω μέσα από τον χριστιανισμό.

Δεν γίνεται να λέω «Πιστεύω στον Χριστό, αλλά αυτό που λέει μέσα το Ευαγγέλιο δεν το δέχομαι». Πρέπει όσο μπορούμε να εφαρμόζουμε τα λόγια του Κυρίου μας του Ιησού Χριστού «Από τις δέκα εντολές που έδωσε ο Θεός στον Μωυσή, οι δυο πρώτες είναι οι απαραίτητες (θα λέγαμε) για να μπορούν να εφαρμοστούν όλα τα υπόλοιπα».

 

Related posts

Ανοιχτή διαφωνία Μητροπολίτη Μόρφου με Ιερά Αρχιεπισκοπή συνεχίζει κανονικά τον εκκλησιασμό πιστών

Newsroom

Ἅγιος Κοσμᾶς Αἰτωλός : Ἐρευνᾶτε τὰς Γραφάς

Newsroom

Σήμερα 6 Δεκεμβρίου η εκκλησιά μας τιμά τον Άγιο Νικόλαο