ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Απόψεις

Πως η Κίνα από την οποία ξεκίνησε η πανδημία, θα βρεθεί μέχρι το 2028 στην κορυφή της παγκόσμιας οικονομίας

Πως η Κίνα από την οποία ξεκίνησε η πανδημία, θα βρεθεί μέχρι το 2028 στην κορυφή της παγκόσμιας οικονομίας

Μανώλης Μουράτογλου

 

 

Η πανδημία η οποία έχει αποδιαρθρώσει την παγκόσμια οικονομία, έχει πλήξει χωρίς διακρίσεις τους περισσότερους από τους ζωτικούς κλάδους

Όταν θα τελειώσει αυτή η κατάσταση, αναμένεται ότι θα υπάρξουν νέες ισορροπίες. Και από τις ενδείξεις που υπάρχουν, η Κίνα, η χώρα από την οποία ξεκίνησε η πανδημία, θα βρεθεί σε διάστημα οκτώ ετών στην κορυφή της παγκόσμιας οικονομίας, εκτοπίζοντας τις ΗΠΑ.

Αυτή είναι η πρόβλεψη του Center for Economics and Business Research, η σχετική μελέτη του οποίου δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στην εφημερίδα Guardian [1]. Η Κίνα θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, πριν από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Η μελέτη αναφέρεται στο γεγονός ότι η Κίνα έχει ανακάμψει πολύ γρήγορα από τις επιπτώσεις της πανδημίας και το ΑΕΠ της αναμένεται να αυξηθεί κατά 2% το 2020. Αντίθετα, οι ΗΠΑ αναμένεται να δουν μία μείωση του ΑΕΠ τους κατά 5% για το 2020 και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της διαφοράς με την Κίνα, η οποία τα επόμενα χρόνια θα βρεθεί στην κορυφή της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα στελέχη του CEBR εξηγούν ότι το σημαντικότερο στοιχείο που προκύπτει από αυτές τις προβλέψεις, είναι η ταχύτητα ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας που θα παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πενταετούς πλάνου 2020-2025. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ξεπεράσει η Κίνα τις ΗΠΑ το 2028, πέντε χρόνια νωρίτερα από ότι προέβλεπαν οι περυσινές εκτιμήσεις, δηλαδή πριν από την εμφάνιση της πανδημίας.

Αυτή η σύνδεση της ανάπτυξης με τη διαχείριση της πανδημίας δεν αφορά μόνο την Κίνα. Και άλλες ασιατικές χώρες αναμένεται να έχουν ανοδική πορεία στην παγκόσμια ιεραρχία. Πρόκειται για ένα μάθημα για τις χώρες της Δύσης, οι οποίες διαχειρίστηκαν με αποτυχημένο τρόπο την πανδημία, ενώ απέτυχαν να κατανοήσουν τις εξελίξεις στην Ασία και περιορίστηκαν στη διατήρηση των μεταξύ τους ισορροπιών.

Η μελέτη προβλέπει επίσης ότι παρά την άνοδο της Κίνας, τα επίπεδα διαβίωσης των Κινέζων θα παραμείνουν χαμηλότερα από αυτά των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Το CEBR κάνει επίσης την πρόβλεψη ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, που το 2020 είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, θα σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις τα επόμενα 15 χρόνια, χωρίς να επηρεαστεί σημαντικά από το Brexit. Αναμένεται ότι το ποσοστό ανάπτυξης για την περίοδο 2021-2025 θα κινηθεί στο 4% ετησίως, ενώ για την περίοδο 2026-2035 θα κινηθεί στο 1,8% ετησίως. Αν και σε πορεία ανόδου, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να υπερκεραστεί από την Ινδία το 2024.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη και τους εσωτερικούς της ανταγωνισμούς, το 2035 αναμένεται ότι το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι κατά 40% μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Γαλλίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο στρατιωτικής ισχύος.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1] https://www.theguardian.com/world/2020/dec/26/china-to-overtake-us-as-worlds-biggest-economy-by-2028-report-predicts

 

 

 

Πηγη geoeurope.org

Related posts

Συνεπιμέλεια: Επιστημονική απάντηση στους επικριτές της

Newsroom

Henry Kissinger: Είμαστε στο χείλος του πολέμου με τη Ρωσία και την Κίνα για ζητήματα που εν μέρει δημιουργήσαμε

Newsroom

Το Τρενάκι του Τρόμου: Εισιτήριο προς την αιωνιότητα

Newsroom