Πως να μάθετε τα παιδιά σας να κάνουν οικονομία
Από το ψηφιακό νόμισμα, μέχρι τις εφαρμογές για άμεσες πληρωμές στα κινητά ή για τάμπλετ, υπάρχουν πολλοί, νέοι τρόποι να πληρώσει κανείς για αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών.
Τα μαθήματα χρηματοοικονομικού προγραμματισμού που πρέπει να κάνετε στα παιδιά σας, είναι πιο σύνθετα από εκείνα που σας έκαναν οι δικοί σας γονείς.
Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να μεγαλώσετε παιδιά που μαθαίνουν από μικρά τι θα πει οικονομικός σχεδιασμός, στην εποχή των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Ξεκινήστε νωρίς.
Μερικοί γονείς το βρίσκουν δύσκολο να μιλούν στα παιδιά τους για το χρήμα. Μερικοί δεν είναι σίγουροι πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος να το κάνουν και άλλοι θεωρούν ότι δεν είναι σωστό να μιλάμε για αυτά τα πράγματα. Άλλοι πάλι ανησυχούν μήπως μεταφέρουν στα παιδιά τους τις δικές τους ανησυχίες και προβληματισμούς. Αλλά, μη μιλώντας στα παιδιά μας για το χρήμα και πώς λειτουργεί, σημαίνει ότι πιθανά να τα φέρουν δύσκολα μεγαλώνοντας, στη μετάβαση από την πρώιμη ενηλικίωση στην οικονομική τους ανεξαρτησία.
Γι’ αυτό, αρχίστε να τους μιλάτε για τον ρόλο και τη σημασία του χρήματος, μετατρέποντας την καθημερινή, οικογενειακή ρουτίνα- για παράδειγμα την επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ- σε ευκαιρία εκπαίδευσής τους. Αφήστε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν τον μικροϋπολογιστή του κινητού σας τηλεφώνου και να προσθέτουν το κόστος των προϊόντων που αγοράζετε. Μιλήστε τους για τη διαφορά ανάμεσα στις επιθυμίες και τις πραγματικές ανάγκες. Μοιραστείτε μαζί τους τον οικογενειακό προϋπολογισμό, με κάθε επίσκεψη στον μανάβη, τον παντοπώλη, το σούπερ μάρκετ, το φαρμακείο και προκαλέστε τους να μάθουν πώς να μην τον υπερβαίνουν, μετατρέποντας τα ψώνια σε διασκέδαση και ταυτόχρονα εκπαίδευση.
Επίσης, φροντίστε να τα μάθετε τις διαφορετικές μεθόδους πληρωμής, από τις πιο συνηθισμένες που είναι τα μετρητά, η χρεωστική κάρτα ή η πιστωτική κάρτα, μέχρι τις διαφορετικές δυνατότητες των ψηφιακών συναλλαγών.
Ενθαρρύνετε την αποταμίευση.
Είναι ομολογουμένως δύσκολο να πείσεις τα παιδιά να φυλάξουν τα χρήματα που τους κάνουν δώρο στα γενέθλια και τις γιορτές, ειδικά όταν βρίσκονται στον διάδρομο με τις καραμέλες και τα παιχνίδια! Μαθαίνοντάς τα όμως, ότι τα χρήματα που φυλάμε…αυγατίζουν, τους επιτρέπει να σκεφθούν δύο φορές πριν αγοράσουν ένα γλιφιτζούρι και ταυτόχρονα τους θυμίζει τα πλεονεκτήματα του να σκέφτονται πριν ξοδέψουν.
Μπορείτε να τα ενθαρρύνετε στην αποταμίευση, δημιουργώντας ευκαιρίες να κερδίσουν μερικά επιπλέον χρήματα. Τα μεγαλύτερα παιδιά που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, μπορούν να εξοικειωθούν με τις συγκρίσεις τιμών και να μάθουν να βρίσκουν τις διαφορές ανάμεσα στα πιο ακριβά και τα πιο φθηνά προϊόντα. Τα μικρότερα παιδιά μπορούν να μάθουν να χρησιμοποιούν τα διάφορα κουπόνια προώθησης και κάθε φορά που τα χρησιμοποιούν να κερδίζουν τα ίδια το ισόποσο του κουπονιού.
Μπορείτε επίσης, να τα μάθετε πώς να χρησιμοποιούν σωστά τα ίδια τα χρήματα που αποταμιεύουν στον κουμπαρά τους, αγοράζοντας με ένα μέρος τους προϊόντα που έχουν πραγματική ανάγκη και αποταμιεύοντας τα υπόλοιπα σε έναν λογαριασμό που θα είναι αποκλειστικά για δική τους χρήση.
Μετατρέποντας την αποταμίευση σε παιχνίδι, έχετε βρει τον καλύτερο τρόπο για να κάνετε τα παιδιά σας να ασχολούνται με περισσότερο ενθουσιασμό με τις βασικές έννοιες της οικονομικής διαχείρισης.
Χρησιμοποιήστε εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα ή τάμπλετ.
Τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει και στον ψηφιακό κόσμο είναι πιο εύκολο να μάθουν μέσα από τις διάφορες εφαρμογές που κυκλοφορούν, γι’ αυτό καλό θα ήταν να αξιοποιήσετε τα προνόμια και τα εργαλεία που μας χαρίζει η τεχνολογία, για την εκπαίδευσή τους. Οι εφαρμογές για «έξυπνα» τηλέφωνα και τάμπλετ έχουν πλάκα και μπορούν να κάνουν τα παιδιά και τους εφήβους να ακούσουν τα μαθήματά σας με μεγαλύτερη προσοχή. Τα μικρότερα παιδιά μπορούν να κατεβάσουν εφαρμογές, εγκεκριμένες πάντα από τους γονείς, ώστε να μάθουν να αναγνωρίζουν και να μετρούν νομίσματα, ενώ μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά μπορούν να μάθουν να κρατούν αρχείο με τον χρόνο που ξοδεύουν στα ηλεκτρονικά παιχνίδια που παίζουν ακόμα, ώστε να διαχειρίζονται το ποσό που τους έχετε εγκρίνει για αυτά.
Διδάξτε τους πώς να κάνουν προϋπολογισμό.
Η εκπαίδευση στον σχεδιασμό του προϋπολογισμού είναι πιο αποτελεσματική, όταν γίνεται σε μικρές ηλικίες. Καθίστε κάτω με τα παιδιά σας και μιλήστε τους για το τι είναι ο προϋπολογισμός και τι μορφές δαπανών περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τα πάγια έξοδα, τις δόσεις των δανείων, τα ψώνια, τις μεταφορές κλπ.
Δουλέψτε μαζί τους για να φτιάξουν τον δικό τους, ατομικό προϋπολογισμό και βοηθήστε τα να καταλάβουν πόσα χρήματα δικαιούνται να ξοδεύουν, σε σχέση με τις συνολικές οικογενειακές δαπάνες. Αυτό θα τα βοηθήσει να μάθουν πώς να βάζουν προτεραιότητες, ανάμεσα στις ανάγκες και τις επιθυμίες τους, καθώς και να βάζουν μακροπρόθεσμους στόχους, για μεγαλύτερες αγορές ή επιθυμίες τους.
Μιλήστε τους για απρόβλεπτα έξοδα.
Η απόκτηση χρηματοοικονομικής γνώσης και συνείδησης δεν εξαρτάται όμως μόνο από αυτά που αποταμιεύεις και από αυτά που ξοδεύεις. Στη ζωή υπάρχουν πολλές απρόβλεπτες παράμετροι που μπορεί να προκαλέσουν απρόβλεπτα έξοδα. Τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν ποια είναι τα επιπλέον βήματα που πρέπει να κάνουν, προκειμένου να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν αυτές τις απρόοπτες δαπάνες και να προστατεύσουν τον οικονομικό προγραμματισμό τους. Μαθαίνοντας στα παιδιά μας για την αξία της ασφάλισης ζωής ή ακόμη την ασφάλιση της κατοικίας από κάποια φυσική καταστροφή, τα βοηθά να καταλάβουν τη σημασία της προετοιμασίας και της πρόληψης για το μέλλον.
Το να εκπαιδεύσουμε λοιπόν τα παιδιά μας στον χρηματοοικονομικό σχεδιασμό είναι μία ευθύνη του γονιού. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε τόσο καλύτερα τα προετοιμάζετε για το μέλλον.