ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

Πόσες θερμίδες έχει ένα τοστ;

Πόσες θερμίδες έχει ένα τοστ;

Πολλές φορές θέλω για πρωινό κάτι γρήγορο, και λέω θα φάω ένα τοστάκι.

 

Τι ψυχή έχει ένα τοστ, τι θερμίδες;

Γενικά, η θερμιδική αξία ενός τοστ μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο του ψωμιού αλλά και αυτά που περιέχει στο εσωτερικό του.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Μια φέτα ψωμί έχει περίπου 80 θερμίδες. Ένα ελαφρύ τοστ περιέχει περίπου 270 θερμίδες (με τυρί και γαλοπούλα). Ανάλογα τώρα με το πόσο μεγάλη είναι η φέτα του ψωμιού, το είδος,  αλλά και η γέμιση μπορεί να φτάσει την θερμιδική του αξία ως και 500-600 kcal περίπου. Αυτό συμβαίνει βέβαια σε ένα «τοστ» τύπου κλαμπ που περιέχει ζαμπόν ή μπέικον, μαγιονέζα, τυρί και κρέας.

Βέβαια, ας μην εστιάζουμε στις θερμίδες αλλά στην θρεπτική αξία του τροφίμου: ένα τοστ με τυρί, αυγό βραστό, αβοκάντο και λαχανικά μπορεί να έχει περισσότερες θερμίδες αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αποφύγουμε, μιας και θα μας δώσει αρκετή ενέργεια και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, σε αντίθεση με το κλαμπ ή ένα πιο απλό τοστ.

Κάθε άτομο λοιπόν θα πρέπει να εστιάζει και στην κατάλληλη για το ίδιο ποιότητα ψωμιού.

Ανάλογα με τον τύπο του σίτου και της άλεσης, τα διάφορα είδη ψωμιού έχουν διαφορές ανάμεσα στα θρεπτικά τους συστατικά. Tο ψωμί ολικής άλεσης και το πολύσπορο ολικής έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, που εξαρτάται βέβαια και από το είδος των σπόρων, αλλά και σε σίδηρο. Η αλήθεια είναι πως μπορεί τα πιο θρεπτικά είδη ψωμιού να περιέχουν και ελαφρώς περισσότερες θερμίδες από το λευκό.

Τέλος, στα προϊόντα ολικής άλεσης συναντάμε και τις πολύτιμες φυτικές ίνες οι οποίες εκτός από το ότι εξασφαλίζουν καλύτερη γλυκαιμική απόκριση, βοηθούν την καλύτερη λειτουργία του εντέρου και συμβάλουν στην άριστη ισορροπία μιας διατροφής. Είναι σημαντικό πως τα άτομα με ευερέθιστο έντερο συχνά πρέπει να αποφεύγουν τα προϊόντα ολικής, σε αντίθεση με τα άτομα που έχουν σακχαρώδη διαβήτη και θα ήταν καλύτερα να αποφεύγουν το λευκό ψωμί.

Φτιάξε το τοστάκι σου με συνείδηση και βάζοντας του τα πιο θρεπτικά υλικά, και θα έχεις ένα υπέροχο σνακ που θα σου χαρίσει ενέργεια!

Related posts

Κρυολόγημα: Φωτίζοντας τις άγνωστες πλευρές του και πως να το αντιμετωπίσουμε

Newsroom

Σωτήρης Τσιόδρας: «Όσοι νόσησαν με κορωνοϊό να εμβολιαστούν γιατί θα ξανακολλήσουν» – Το θέατρο του παραλόγου!

Newsroom

Παχυσαρκία: Ποιοι απειλούνται περισσότερο από φλεγμονή και χρόνιες νόσους – Ανήκετε σε αυτούς;

Newsroom