ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Πόσο αυξήθηκε η περιουσία των πλουσιότερων Ελλήνων μέσα σε ένα χρόνο

Πόσο αυξήθηκε η περιουσία των πλουσιότερων Ελλήνων σε έναν χρόνο

 

Ο Σπύρος Λάτσης, ο Φίλιππος Νιάρχος, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης είναι οι τέσσερις Έλληνες, με συνολική περιουσία 9,6 δισ. δολάρια, που φιγουράρουν μεταξύ των συνολικά 2.208 δισεκατομμυριούχων από 72 χώρες που περιλαμβάνει η φετινή λίστα του Forbes.

Ο «Mr Ελληνικό»

 

Πλουσιότερος Έλληνας, σύμφωνα με τη λίστα του Forbes είναι ο Σπύρος Λάτσης, ο οποίος βρίσκεται στην 729η θέση, με περιουσία 3,2 δισ. δολάρια και δραστηριοποιείται στον τραπεζικό τομέα και τη ναυτιλία.

Πέρυσι η περιουσία του ήταν στα 1,9 δισ δολ. ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κατέγραψε για πρώτη φορά αύξηση έπειτα από το 2013. Με βάση τα στοιχεία του Forbes η περιουσία του είχε φθάσει το Μάρτιο του 2010, πριν δηλαδή μπει η Ελλάδα στον χορό των μνημονίων, τα 5,3 δισ δολ.

Ο 71χρονος τραπεζίτης και εφοπλιστής, γιος του αείμνηστου εφοπλιστή Γιάννη Λάτση και της Ερριέτας Τσουκαλά , είναι χαμηλών τόνων, διάγει βίο λιτό μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και διαμένει μόνιμα στη Γενεύη. Διαχειρίζεται την περιουσία της οικογένειας μετά τον θάνατο του πατέρα του το 2003. Η οικογένεια ασχολείται ακόμη με τα ναυτιλιακά, μέσω της Latsco Shipping, αλλά έχει επενδύσει και στον τραπεζικό τομέα, σε ακίνητα και πετρέλαια, καθώς διαθέτουν ποσοστό στα Ελληνικά Πετρέλαια, στη Lamda Development- η οποία τρέχει και την πολυσυζητημένη επένδυση – μαμούθ στο Ελληνικό και στην EFG International.

Κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το  London School of Economics, μόλις αποφοίτησε ανέλαβε αμέσως τα ηνία των επιχειρήσεων Λάτση.Παντρεμένος με δύο παιδιά, διαμένει μόνιμα στη Γενεύη της Ελβετίας.

Ο λάτρης της Τέχνης, Φίλιππος Νιάρχος

Στη θέση 859 βρίσκεται ο Φίλιππος Νιάρχος με περιουσία 2,8 δισ. δολ., ως συλλέκτης τέχνης.

Πρωτότοκος γιος του Σταύρου Νιάρχου με περιουσία που αγγίζει τα 2,8 δισ. δολάρια, κληρονόμησε  μεγάλο μέρος από την εκπληκτική συλλογή έργων Τέχνης του πατέρα του.

Πέρυσι η περιουσία του ανερχόταν σε 2,5 δισ. δολ., γεγονός που σημαίνει ότι μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκε κατά 300 εκατ. δολάρια.

Ο Φίλιππος Νιάρχος δεν έχει παραχωρήσει ποτέ συνέντευξη και μία από τις ελάχιστες φορές που διέρρευσε κάποια προσωπική στιγμή ήταν από … σπόντα, όταν η κόρη του Ευγενία ανέβασε στα social media της μια φωτογραφία του να επιθεωρεί τους χώρους του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για τη δημιουργία του οποίου δαπάνησαν  μαζί με τον αδερφό του Σπύρο πάνω από 600 εκατ. ευρώ. Είναι παντρεμένος, έχει τέσσερα παιδιά και διαμένει μονίμως στο Παρίσι.

Ο μυστηριώδης Αριστοτέλης Μυστακίδης

Στη θέση 965 της χρυσής λίστας του Forbes είναι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με περιουσία 2,5 δισ. δολ. και  δραστηριότητες στα μέταλλα και τα εμπορεύματα. Εναν χρόνο πριν, τον Μάρτιο του 2017, η περιουσία του ανερχόταν σε 2,1 δισ. δολ. Είναι η πρώτη φορά από το 2012 που η περιουσία του σημειώνει αύξηση. Τότε, στο αποκορύφμα της ελληνικής κρίσης, ανερχόταν σε 2,8 δισ. δολάρια

Ο Τέλης Μυστακίδης ο ομογενής δισεκατομμυριούχος δραστηριοποιείται στον τομέα των βιομηχανικών μετάλλων, έγινε γνωστός κυρίως μέσα από τη θέση του στον παγκόσμιο κολοσσό διακίνησης µεταλλευµάτων και άλλων πρώτων υλών, της Glencore, η οποία διατηρεί παρουσία σε 40 χώρες και προσωπικό που συνολικά ξεπερνά τα 53.000 παγκοσμίως (διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα). Αυτοδημιούργητος, μόλις αποφοίτησε από το LSU άρχισε να εργάζεται από το 1993 στο τμήμα μετάλλων της Marc Rich & Co  που αργότερα μετονομάστηκε σε Glencore και σιγά σιγά ανέβηκε τα σκαλιά της ιεραρχίας. Δισεκατομμυριούχος έγινε το 2011 όταν η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο.

Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τον 55χρονο σήμερα δισεκατομμυριούχο. Εχει διπλή υπηκοότητα: ελληνική και βρετανική και μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Ελβετίας και Παρισιού όπου έχει το προσωπικό του γραφείο. Λατρεύει τα γρήγορα πολυτελή σπορ αυτοκίνητα. Είναι παντρεμένος και  έχει ένα παιδί.

Ο «πατριάρχης» της οικογένειας Βαρδινογιάννη

Τέλος, στη θέση 1999 βρίσκεται ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, με περιουσία 1,1 δισ. δολ., χάρη στις δραστηριότητές του στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Το 1970 ίδρυσε τη Motor Oil μαζί με τον αείμνηστο αδελφό του.

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης είναι ένα οικείο πρόσωπο για τους περισσότερους και θεωρείται ο «πατριάρχης» της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Ο όμιλός του δραστηριοποιείται σε μεγάλο εύρος: Από τη Motor Oil, ως τη ναυτιλία, τον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά και το ποδόσφαιρο. Η Motor Oil είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο από το 2001. Μεγαλομέτοχος σε αυτήν  ήταν και η Aramco της Σαουδικής Αραβίας, η οποία όμως αποεπένδυσε το 2005.

Παντρεμένος με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη έχουν πέντε παιδιά, ενώ είναι γνωστό πως το ζεύγος διατηρεί στενές φιλίες σχέσεις με την οικογένεια Κένεντι. Είναι μάλιστα μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Robert F. Kennedy.

1,2 τρισ. δολ. στα χέρια 20 ανθρώπων

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά οι δισεκατομμυριούχοι έχουν περιουσία-ρεκόρ ύψους 9,1 τρισ. δολ., αυξημένη κατά 18% συγκριτικά με ένα χρόνο πριν. Η περιουσία των 20 πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη αγγίζει το εκπληκτικό ποσό ύψους 1,2 τρισ. δολ., ένα ποσό που αντιστοιχεί περίπου στην ετήσια οικονομική παραγωγή του Μεξικού. Συνολικά, ίσως αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% του συνόλου των δισεκατομμυριούχων, αλλά τα πλούτη τους ανέρχονται στο 13% της συνολικής περιουσίας όλων των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως.

Related posts

Συναγερμός στο Αιγαίο: «Oι Τούρκοι απειλούν να βουλιάξουν ελληνικό πλοίο»

Newsroom

Γερμανός ιστορικός αποκαλύπτει – Πόσα χρήματα χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα

Newsroom

Εκλογές ως τον Μάιο φέρνουν τα «κουρέλια» του Μαξίμου

Newsroom