ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
τεχνολογία και διαδίκτυο

Πόσο επικίνδυνο είναι το facebook;

Πόσο επικίνδυνο είναι το facebook;

Μετά από μια κουραστική μέρα όλοι αποζητούμε την ψυχαγωγία με διάφορους τρόπους.

Ψυχαγωγία σημαίνει αγωγή της ψυχής και από αυτή ζητούμε κυρίως διανοητική και πνευματική ξεκούραση. Οι περισσότεροι έφηβοι γυρνώντας από το σχολείο και τα φροντιστήρια, πολλοί ακόμα μόλις ξυπνήσουν, καταφεύγουν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και επισκέπτονται το γνωστό σε όλους facebook. Τι είναι το facebook; Είναι χώρος κοινωνικής δικτύωσης ή ένα social media network,που ξεκίνησε στις 4 Φεβρουαρίου το 2004. Είναι μια ιστοσελίδα, στην οποία μπορούμε να
γραφτούμε δωρεάν και να δηλώσουμε τα προσωπικά μας στοιχεία. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν διάφοροι φίλοι και γνωστοί να μας βρούνε και να μας ‘’κάνουν φίλους’’.
Ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ ήταν αυτός που ίδρυσε το facebook ως μέλος του Πανεπιστήμιου Χάρβαρντ. Αρχικά δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνο οι φοιτητές του Χάρβαρντ. Το facebook σήμερα απαριθμεί πάνω από 800 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα sites για ανέβασμα φωτογραφιών με πάνω από 14 εκατομμύρια φωτογραφίες καθημερινά. Με το facebook κάνουμε εικονικά φίλους και μπορούμε να μιλήσουμε μαζί τους είτε σε πραγματικό χρόνο είτε όχι και να κάνουμε διάφορα πράγματα που θα τα βλέπουν, όπως αντίστοιχα κι εμείς θα μπορουμε να βλέπουμε τι κάνουν αυτοί. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα δημοσίευσης  φωτογραφιών και  του Like σε διάφορα άρθρα ή φωτογραφίες.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Το facebook αποτελεί μέσο ψυχαγωγίας και διασκέδασης καθώς οι χρήστες ανταλλάσσουν απόψεις μεταξύ τους, μαθαίνουν για τις διάφορες κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Διαθέτει παιχνίδια που μπορούν να περνούν ευχάριστα και δημιουργικά το χρόνο τους άτομα κάθε ηλικίας, κυρίως δωρεάν. Έχουν τους δικτυακούς τους φίλους, περνούν ώρες διασκεδάζοντας και έτσι γίνονται πιο εύθυμοι και πολλές φορές ξεχνιούνται και από το άγχος της καθημερινότητας. Εκτός των άλλων βοηθά τους ανθρώπους που δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί αποβάλλοντας το άγχος, την ντροπή και το φόβο και βοηθά στην απόκτηση αυτοπεποίθησης στη γνωριμία τους με τους άλλους ανθρώπους, κυρίως επειδή είναι απρόσωπο και η κατάσταση είναι «χαλαρή» αφού δεν υπάρχει άμεση επαφή.
Βοηθά στην κοινωνικοποίηση τους, ανοίγονται ευκολότερα και αναδεικνύουν στοιχεία του χαρακτήρα τους. Ωστόσο δεν είναι τυχαίο, που οι περισσότεροι χρήστες είναι έφηβοι και νέοι. Παρόλο που συμβάλλει θετικά στην ζωήτου ανθρώπου, το facebook ενέχει και κινδύνους (κυρίως για παραβίαση προσωπικών δε-δομένων) και συνιστά απειλή για τα παιδιά κυρίως.
Άννα Μ…… μαθήτρια Δ’ Δημοτικού. «Το απόγευμα θα πάω στο σπίτι της φίλης μου, που βρίσκεται στην πλατεία, για να παίξουμε» Ξαφνικά ένα νέο αίτημα φιλίας έρχεται στο προφίλ. «Είμαι  Μάνος Τ….. 14 ετών και μένουμε στην ίδια περιοχή. Τι κάνεις; Θα θελα πολύ να παίξουμε παρέα!» Μόνο που ο Μάνος κρύβει την πραγματική του ηλικία…….Είναι ενήλικας 53 ετών και προσπαθεί «να ψαρέψει» τα ανήλικα θύματα του στην ζούγκλα ….. του Διαδικτύου.
Βλέπετε λοιπόν ότι εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι ένα μικρό παιδί βαδίζει μόνο του στους δαιδαλώδεις και σκοτεινούς διαδρόμους του Ιντερνέτ. Αυτά τα παραδείγματα δυστυχώς γίνονται καθημερινά. Ακόμη, όλοι λένε ότι συνδέονται στο facebook για να μιλάνε με τους φίλους τους και για να περνάνε την ώρα τους ξέγνοιαστα. Όμως δε σκέφτονται την πιθανότητα ότι κάποιοι επισκέπτες ή ακόμα και «φίλοι» του μπορούν εύκολα, με την απλή διαδικασία «copy-paste» ή αποκωδικοποιώντας τους κωδικούς τους, να οικειοποιηθούν διάφορες προσωπικές τους πληροφορίες και φωτογραφίες, τις οποίες, αφού επεξεργαστούν, να τους εκθέσουν ανεπανόρθωτα.

Προσωπικά δεδομένα

Έτσι, χωρίς δεύτερη σκέψη βάζουν την φωτογραφία τους και τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου στο facebook. «Ανεβάζουν» στο Διαδίκτυο με ευκολία προσωπικά τους δεδομένα, την διεύθυνση τους, ακόμη και τις πιο μύχιες σκέψεις τους κινδυνεύοντας ανα πάσα στιγμή να βγουν τα άπλυτά τους στην φόρα. Πολλά άτομα έχουν αναπτύξει σχέσεις από το facebook που ποτέ δεν είχαν.«Για μένα το facebook είναι ένα μέσο Κα-ταστροφής του Ελεύθερου χρόνου», γιατί η εξάρτηση που προκαλεί είναι ισχυρή καθώς οι χρήστες του facebook απαντούν με την φράση ‘’σιγά μην είμαι εθισμένος, 10 λεπτά κάθομαι’’. Ποτέ δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Πολλές φορές προσπαθούν να κάνουν ακατόρθωτα πράγματα για να αποθανατιστούν σε μια φωτογραφία ή ακόμα και να γράψουν ψευδή στοιχεία για να εντυπωσιάσουν.

Έρευνα που έγινε πρόσφατα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν μελετώντας για 2 εβδομάδες 82 νεαρούς ενήλικες χρήστες και με ποιο τρόπο σχετιζόταν η χρήση του κοινωνικού διχτύου με τα αισθήματα ψυχικής ικανοποίησης κάθε χρήστη, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο περισσότερο οι νέοι χρησιμοποιούσαν το facebook τόσο χειρότερα ένιωθαν στην συνέχεια και τόσο το επίπεδο ικανοποίησης τους από την ζωή έπεφτε.

Σκεφτήκατε ποτέ την πιθανότητα το facebook να είναι ένας τρόπος αποξένωσης από τους δικούς μας φίλους και συγγενείς; Πολλοί από εμάς ξοδεύουμε το χρόνο μας μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ξεχνώντας την αληθινή ζωή, το σχολείο, όσα πραγματικά συμβαίνουν δίπλα μας! Τελικά εσένα τι σου είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και το facebook; Φίλος ή εχθρός; Ας απαντήσει ο καθένας στον εαυτό του και ας πάρει τις σωστές αποφάσεις!

Ελίζα Κόνικκου

*Δευτεροετής φοιτήτρια Δημοσιογραφίας και Δημοσίων Σχέσεων

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Οι επτά σημαντικές καινοτομίες που αφορούν άμεσα τον πολίτη

Newsroom

Google: Συμβουλές προστασίας για τα προσωπικά σας δεδομένα

Γιατί εγκαταλείπουν οι νέοι το Facebook;

Newsroom