Κοινοποιείστε το άρθρο

Πόσο λάδι πρέπει να τρώμε καθημερινά ;

Είναι καλά γνωστό ότι το ελαιόλαδο είναι απαραίτητο για υγιή καρδιά. Πόσο πρέπει να τρώμε, όμως; Την απάντηση βρήκαν ισπανοί επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από περίπου 41.000 ενήλικες.

Όπως διαπίστωσαν, μόλις δύο κουταλιές της σούπας την ημέρα είναι αρκετές για να μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ ο κίνδυνος θανάτου από καρδιολογικά αίτια.

Ακόμα, όμως, και μία κουταλιά της σούπας ημερησίως είναι ωφέλιμη, αφού μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο αυτό.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν καταδείξει τα οφέλη του ελαιολάδου στην καρδιά, αλλά λίγες είχαν διερευνήσει κατά πόσον αυτά «μεταφράζονται» σε μειωμένα ποσοστά θνησιμότητας.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), βασίσθηκε σε στοιχεία από εθελοντές οι οποίοι εδώ και δύο δεκαετίες συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Προοπτική Μελέτη για τον Καρκίνο & τη Διατροφή (η περίφημη μελέτη EPIC, στην οποία συμμετέχουν εθελοντές από εννέα ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα).

Αν και η παρούσα μελέτη δεν έδειξε να μειώνει το ελαιόλαδο τους θανάτους από καρκίνο, αποκάλυψε εκπληκτική επίδραση στους θανάτους από στεφανιαία νόσο.

Στην πραγματικότητα, η μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιοπάθεια που κατέδειξε, είναι μεγαλύτερη από αυτήν που πίστευαν έως σήμερα οι ειδικοί, δήλωσε ο δρ Τσαρλς Νάιτ, εκπρόσωπος της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας (BCS).

Όπως εξήγησε, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λίπη και σε πολυφαινόλες – συστατικά τα οποία αναχαιτίζουν την φλεγμονή, η οποία αποτελεί γενεσιουργό αιτία της καρδιοπάθειας. Τα ίδια συστατικά είναι επίσης πιθανό ννα μειώνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Οι ισπανοί ερευνητές που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη, ανέλυσαν στοιχεία από 40.622 άντρες και γυναίκες, οι οποίοι είχαν ηλικία 29 έως 69 ετών κατά την έναρξη της μελέτης.

Σχεδόν 14 χρόνια αργότερα, κάτι λιγότερο από 2.000 εθελοντές είχαν πεθάνει, οι 956 εκ των οποίων από καρκίνο και οι 416 από καρδιοπάθεια.

Οι θανόντες από καρδιοπάθεια ανήκαν σε αυτούς που κατανάλωναν το λιγότερο ελαιόλαδο. Αντιθέτως, όσοι εθελοντές κατανάλωναν το περισσότερο (καθημερινά από 2 κουταλιές της σούπας και πάνω) είχαν κατά 44% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιολογικά αίτια.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο